szabadidő

szerkesztés

7 hangulatos kirándulás, ha a séta mellett réteken is piknikeznénk

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2023. 09. 08. 10:02

Itt az ősz, a strandolást pedig lassan felváltja a kirándulószezon. A már kevésbé meleg, de még mindig kellemes időben a zöld lombok között nemcsak a séta esik jól, hanem egy kicsit megpihenni, lazulgatni, a fűben olvasni, játszani, piknikezni is két izzasztó kaptató között. A Dunakanyar és a Budapest környéki hegyek is számos ilyen lehetőséget kínálnak, ezért összegyűjtöttük kedvenc túráinkat, amelyek szép mezőkön át vezetnek.

Fotó: We Love Budapest

Köves-mező

1/7

Bár a szelídgesztenyére még várni kell, érdemes szeptemberben is felkeresni a 21 állomásos Gesztenyés tanösvényt. A túra Nagymarosról indul, felfelé kis kálvária mellett sétálva érkezünk meg az első gesztenyefákhoz, majd egy kis mászás után eljutunk a Köves-mezőig, ahonnan csodás kilátás nyílik a környékre, és van néhány jókora fa is, melyek árnyékában megpihenhetünk. Erre általában egy kicsit kevesebb a kiránduló, így könnyedén találunk magunknak szabad helyet, ahol pokrócunkat leterítve élvezhetjük a csendet. Ezután pedig már nem is lesz más dolgunk, mint a kellemes erdei ösvényen lesétálni, majd enni valami finomat valamelyik Duna-parti vendéglőben. 

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Apátkúti-völgy

2/7

Bár az Apátkúti-völgy kétségtelenül a Visegrádi-hegység egyik legszebb kirándulóhelye, jól nézzük meg, hogy mikor indulunk el ide, mert különösen a langyosabb hétvégi délutánokon nagyon zsúfolt lehet. Ám kihagyni sem érdemes ezt a romantikus és jól kiépített környéket, ahol egy egész jó étterem, vízesés és kiépített kis pihenőhelyek is várnak. A környék túraútvonalai közül az egyik legismertebb a vadregényes Spartacus-ösvény, ha pedig csendre vágyunk, akkor a közelben találjuk a Bertényi Miklós Füvészkertet is, ahol könnyű séta és csodás kilátás vár. 

Fotó: We Love Budapest - We Love Budapest

Királyrét

3/7

A hosszabb túrák közé tartozik, és inkább száraz időben érdemes bevállalni, de az egyik legjobb, Budapestről is könnyen megközelíthető kirándulóhely. Autóval is érkezhetünk, de érdemes inkább a Nagymarosról induló kisvasutat választani, és egyből a Királyrétről indítani a túrát. Mi innen egy kicsit keményebb, hosszabb, de nagyon szép útvonalat javaslunk a Csóványosra, ahol az erdő csendjéből kiérkezve a csúcsról valóban csodás panoráma tárul elénk. Ha pedig kigyönyörködtük magunkat, és maradt időnk, a Nagy-Hideg-hegyet is útba ejthetjük visszafelé, ha viszont inkább pihennénk, akkor irány a Királyrét. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Gödöllői Arbo-park

4/7

2100 Gödöllő, Isaszegi út 164.

Több Infó

Címkék

Kastély, művésztelep és hangulatos kis kávézók, már csak ezek miatt is érdemes ellátogatni Gödöllőre. A kisváros Arbo-parkjában azonban még ezen kívül is számtalan meglepetés vár. Az összesen 350 hektáron elterülő arborétumban (ebből csak 137 hektár bejárható) ugyanis 154-féle erdőtípust ismerhetünk meg, a gyönyörű fák között pedig több kisebb rét és pihenő is fogad bennünket, ahol megpihenhetünk, de bográcsozhatunk és sportolhatunk is. 

Fotó: We Love Budapest

Keresztúri-erdő

5/7

Keresztúri-erdő

Több Infó

Nemcsak a Normafa és a hűvösvölgyi Nagyrét állnak rendelkezésünkre, ha a városban szeretnénk átélni a túrázgatós, réten lazulós életérzést. A XVII. kerület területén, a reptértől nem messze találjuk Budapest egyik legnagyobb erdejét, ahol őshonos tölgyek között 15 állomásból álló tanösvény mesél a környék történetéről. Ha pedig megpihennénk nézelődés közben, több kedves, árnyas rét is a rendelkezésünkre áll ehhez. 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Kamaraerdő

6/7

1112 Budapest, Kamaraerdő

Több Infó

Ne hagyjuk ki a XI. kerület határában található egyik legismertebb kirándulóhelyet, a Kamaraerdőt sem, amely hívogató csendjével, szép, nagy rétjével csupán félórányi békávézásra a várostól várja, hogy felfedezzék. A hely egyik legfontosabb része a Nagyrét, ahonnan hosszabb-rövidebb túrákat tehetünk a környéken, ha pedig még nagyobb mezőkre, tisztásokra vágyunk, akkor a Tétényi-fennsík felé is elsétálhatunk. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Gyadai-rét

7/7

A Gyadai az ország egyik leghangulatosabb rétje, amit alapvetően egy nagyon egyszerű, mégis vadregényes tanösvényen sétálva érhetünk el. A körtúra 2-3 óra alatt teljesíthető, az ország leghosszabb gyalogosfüggőhídja, mocsaras részt áthidaló pallósor és mindenfelől gyönyörű idős fák teszik változatossá utunkat. Csodaszép és megnyugtató túra, amit a család minden tagja élvezni fog. 

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode