Május utolsó hétvégéjén felpezsdül Budapest minden szeglete, és a város szinte összes pontján belefuthatunk egy gyereknapi programba. A bőséges kínálatból íme 11 jó ötlet, amelyek között kisebb és nagyobb, hangosabb és nyugodtabb eseményeket is találhatunk.

Mesés kalandozások Ferencvárosban, izgalmas és különleges járművek, új kiállítás, hatalmas bulik a szabadtéri koncertektől a technópartiig, bábos kavalkád és múzeumi programok is várnak ránk városszerte gyereknap alkalmából a Népligettől a Margitszigetig, a Városligettől a budai hegyekig.

Müpa Gyereknap

A Müpa a nyári szünet előtt még egyszer szélesre tárja a kapuját, és elbúcsúztatja a Cifra Palota programsorozatát. Nemcsak a termek, hanem az épület előtti terek és parkok is megtelnek jobbnál jobb és ingyenes programokkal. A színpadon egymást váltják majd az olyan fellépők, mint Lovászi Edina, a Lóci játszik, a Kalimpa együttes és a Superar, de lesz még többek között Hamupipőke táncelőadás, Kerekítő Tippentő foglalkozás, interaktív népmese, táncház, cirkuszi hétpróba. Nem maradhatnak el a szabadtéri játékok sem, mint a kosaras körhinta, a lovagi ötpróba, a népi és ügyességi játékok. A legkisebbek számára babaszigettel készülnek, ahol matatófalak, bábok, labdatenger, morzsoló, mérlegelő, babakonyha, képesség- és készségfejlesztő játékok is lesznek. Az előcsarnokban pedig számtalan kézműves-foglalkozást is kipróbálhatunk. A hangszersimogatóban az újrahasznosított hangszereké lesz a főszerep, de saját magunk is készíthetünk majd hangszereket. Minden program ingyenes!

Hol: Művészetek Palotája, kint és bent
Mikor: 2024. május 26. 10:00–15:00

Részletek itt.

Gyereknap a Vasúttörténeti Parkban

Idén május 25–26-án ismét kétnapos rendezvénnyel ünneplik meg a gyerekeket a dm Gyereknapon a Vasúttörténeti Parkban. Rengeteg játékos és szórakoztató programmal várják a kicsiket és nagyokat, és ezúttal sem maradnak el az izgalmas edukációs aktivitások sem. A színpadi fellépők között szombaton megtaláljuk az Apacuka zenekart, Kőhalmi Ferenc bűvészt és Kalap Jakabot, vasárnap pedig Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Rolando bűvész és Kovácsovics Fruzsina szórakoztatja a gyerekeket. Emellett lesz még VR Park, madár- és egzotikuskisállat-bemutató, kézművesprogramok és fejlesztő játékok, Utazó Planetárium, közlekedésbiztonsági pálya. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum helyszínén fűsüniket és láthatósági matricát készíthetünk, a Volánbusz alternatív hajtású buszt mutat be, a RailCargo pedig egy Taurus mozdonnyal érkezik, amelyet közelről is megcsodálhatnak a gyerekek. Természetesen lehet majd kerti vasutazni, hajtányozni, és felszállni a fordítókorongra is. A belépés 14 éves kor alatt ingyenes, néhány aktivitás, mint a kerti vasút, gőzmozdony, hajtány, sínautó fizetős.


Hol: Vasúttörténeti Park, Tatai út
Mikor: 2024. május 25–26. 10:00–18:00

Részletek itt.

Gyereknapi Zenevár

Magyar Zene Háza május 25-én délelőtt nevet változtat, és Gyerekek Háza lesz belőle! Sőt, Zenevár, ahol – biztosan kitaláltátok  a zene vár. De nemcsak nevet változtat, át is alakul a Ház, ugyanis a családi program nem a megszokott terekben zajlik, hanem nagy sikerű sorozatuknak, a Ramazurinak megfelelő módon, az épület legkülönbözőbb pontjain lehet majd zenével játszani, hangszerekkel ismerkedni, foglalkozásokon részt venni. Játékot is hirdetnek, így aki a hat helyszínen összegyűjti a pecséteket, apró ajándékkal térhet haza.

Hol: Magyar Zene Háza, Városliget
Mikor: 2024. május 25. 10:30–12:30

Részletek itt.

Városligeti Gyereknap

Nem csak a Magyar Zene Házában és a Néprajzi Múzeumban lesznek programok: a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat immár 32. alkalommal várja a családokat a Városligetbe, Budapest legnagyobb gyereknapi rendezvényére. A nagyszínpadon mindkét nap neves művészek, zenészek és más fellépők várják az érdeklődőket változatos, minden korosztályt megszólító programokkal. Vasárnap 11 órakor például a Rutkai Bori Banda lép a színpadra. Lesz internetsátor, benne a biztonságos internethasználattal kapcsolatos interaktív játékokkal. Sportsziget, ahol a Budapest Honvéd Sportegyesület Sportszázadának kiválóságai mozgatják meg a gyerekeket. Rengeteg egészségmegőrző és szűrőbusz is kint lesz a helyszínen. Vasárnap a Nemzetek Utcájában a nagykövetségek, kulturális intézetek mutatják be országaik hagyományait, gasztronómiai sajátosságait, szokásait. A rendezvény ingyenes!

Hol: Városliget, Nagyrét
Mikor: 2024. május 25–25.

Részletek itt.

Ujjé, a Ligetben nagyszerű!

Vitéz László kalandjait ismerhetjük meg számos tehetséges bábművész előadásában a 20. század legismertebb bábművésze, Kemény Henrik emlékére rendezett fesztiválon. Barna Zsombor, a Budapest Bábszínház színészének kezdeményezésére és a helyszín adta inspirációra született meg ez az izgalmakkal teli program, ahol a Népligetben két napon keresztül többek között Pályi János, Takács Dani és Lehőcz Zsuzsa, a debreceni Vojtina Bábszínház, Baditz Dávid, Vitányi-Juhász István (KL Színház), Nizsai Dánie, Tatai Zsolt, Fabók Mancsi, Keresztes Nagy Árpád, Czéh Dániel és természetesen Barna Zsombor előadásában ismerhetjük meg a piros sapkás palacsintasütős kis fickó kalandos történeteit. Május 25-én Nizsai Dániel A bábjátékos című, felnőtteknek szóló darabja zárja a fesztivál első napját. Az előadás arra tesz kísérletet, hogy bemutassa Kemény Henrik rendkívül gazdag életének legfontosabb állomásait. A programok ingyenesek!

Hol: Népliget, Mutatványos tér
Mikor: 2024. május 25–26.

Részletek itt.

Gyereknap a Gyermekvasúton

A hűvösvölgyi végállomáson a Gyermekvasút immár két évtizede hagyományos rendezvényén a kisebbeket arcfestés, alkotóház, ugrálóvár, gyermekvasúti Lego járművek várják. A családi kvízen számot adhatunk a vonatokkal kapcsolatos tudásunkról, emellett megnézhetünk egy tűzoltóautót, és felszállhatunk egy nosztalgiabuszra is. A vasútrajongók hajtányozhatnak, és fenntartható terepasztal, valamint vonatszimulátor is várja őket. A KRESZ-pályán a helyes közlekedés szabályaival ismerkedhetnek meg a gyerekek. A Magyar Természetvédők Szövetsége kedvcsináló standdal készül. A színpadon láthatóak lesznek tudományos kísérletek, zsonglőrbemutató, délelőtt 11 órakor fellép Kőhalmi Ferenc bűvész, délután pedig 14 órakor a RépaRetekMogyoró együttes zenés műsora szórakoztatja a nézőket. Hűvösvölgy–Széchenyi-hegy között 40-50 percenként indulnak vonatok, de Hűvösvölgy és Szépjuhászné között sűrített menetrend szerint, 20-30 percenként. A hagyományos, mindennapi forgalomban megszokott szerelvényeken kívül ezen a napon ritkábban látható járművek is forgalomba állnak. A programok ingyenesek, kivéve a vonatozás.

Hol: Hűvösvölgy végállomás
Mikor: 2024. május 26. 10:00–17:00

Részletek itt.

Mesélő Terek – Ferencvárosi Gyereknap

Májusban különleges városélményben lehet részünk a IX. kerület és az Itt és Most Társulat szabadtéri rendezvényén. 5 szerző 5 ferencvárosi helyszínből inspirálódva 5 mesét írt: ezeket is megismerhetjük május 26-án, vasárnap a Ferenc téren. Mesekuckóval, ingyenesen elvihető mesefüzettel, csillámtetoválással, arcfestéssel, rajzolással és kollázskészítéssel is készülnek. Az Itt és Most Társulat 20-25 perces zenés, improvizációs színházi előadásaiban a megírt történetek mellett olyan jelenetek is létrejönnek, amelyek cselekményét a közönséggel együtt a gyerekek ötletei mentén alakítják a színészek. Emellett néptáncfoglalkozás, zenés mulatság, kézműveskedés is lesz a helyszínen. A családi meseelőadásokat leginkább az 5-10 év körüli korosztály élvezi, de kistesók, nagy tesók, szülők és nagyszülők is találnak majd programot. A programok ingyenesek!

Hol: Ferencváros, Ferenc tér
Mikor: 2024. május 26. 10:00–18:00

Részletek itt.

PomPom Party

A város egyik legkülönlegesebb helyén, a margitszigeti Kristály Színtérben vár ránk a PomPom Party gyereknapi kiadása. Táncoljátok át a délutánt egy technópartin, ahol Peter Makto (Truesounds) igazi dallamos ütemeket hoz, és egy különleges vendéget is: a 8 éves Arnold Majsa is a színpadra áll, hogy megmutassa, hogy a gyerekek a legmenőbb DJ-k! A Kristály üvegtermében igazi fergeteges buli lesz külön játszóteremmel, büfével és napfényes terasszal. Lesz konfetti, buborékparti, tánc, diszkógömb, kreatív asztal, babafetrengő és pelenkázósarok is. Belépés csak gyerekkel! Itt írtunk róla, milyen is egy igazi PomPom Party.

Hol: Margitsziget, Kristály
Mikor: 2024. május 26. 16:00–18:30

Részletek itt.

Gyereknap a Közlekedési Múzeumban

A Közlekedési Múzeum Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben című vadonatúj kiállításán az Északi Járműjavítóban mintegy 6000 négyzetméteren 36 különleges jármű és 65 műtárgy bemutatásán keresztül kaphatunk betekintést energiafelhasználásunk történetébe a szénkorszaktól egészen napjainkig a közlekedés vonatkozásában. Emellett ezen a napon családi tárlatvezetésekkel, járműves színezőkkel, kézművesprogramokkal és zero waste foglalkozásokkal is készülnek.

Hol: Északi Járműjavító
Mikor: 2024. május 26. 10:00–17:00

Részletek itt.

Gyereknap a Néprajzi Múzeumban

Az erre a napra a Néprajzi Múzeumba váltott családi all-in jegyekkel egész nap szabad a be- és kijárás, így közben sétálhatunk, fagyizhatunk, játszóterezhetünk is a Városligetben, vagy megnézhetjük a megújult KRESZ-parkot. A múzeumban pedig olyan programok várnak ránk, mint a Brémai muzsikusok zenés mesejáték, ismerkedés a hangszerekkel, családi társasjáték a Játszóház Projekttel, levélíró és képeslaprajzoló workshop, kalotaszegi tájkollázsok, amazóniai esőerdő-emlékképek, családi múzeumpedagógiai foglalkozás, ghánai gyöngyfűző workshop és előadás, kalandozás a népi hangszerek világában, közösségi alkotás, akvarellfestés és még sok minden más.

Hol: Néprajzi Múzeum
Mikor: 2024. május 26. 11:00–17:00

Részletek itt.

Gyermeknap és Hősök Napja a budai Várban

A Csikós udvar és a Budavári Lovarda izgalmas és ingyenes családi programokkal várja az érdeklődőket május 26-án, gyermeknap és a hősök napja alkalmából. 10 és 17 óra között tüzérségi ponttal és élő történelemórával készülnek a szervezők, ahol interaktívan tanulhatunk a múlt eseményeiről és szereplőiről. 12, 14 és 16 órakor fegyver- és harcászati bemutató lesz a Csikós udvarban, emellett kézművesprogramokkal is várják a látogatókat. 

Hol: Budai Vár, Csikós udvar és Budavári Lovarda
Mikor: 2024. május 26. 10:00–17:00

Részletek itt.

(Borítókép: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat – Facebook)

Címkék