Megérkezett a várva várt jó idő, s vele együtt elindult a városi séták időszaka. Szerintünk remek időtöltés, szórakozás, nem utolsósorban pedig tanulási lehetőség regisztrálás után elmenni valamelyik túrára, mert sok esetben titkos, elzárt helyekre juthattok be. Nem beszélve arról, hogy számos ismeretet és legendát szedhettek fel, melyekkel a későbbiekben elkápráztathattok másokat is.

1. Budapest terei – Séta az Örs vezér tere körül

Az Örs vezér teréről elsőre sokaknak az IKEA és a metró jut eszébe, meg hogy ez a Zugló és Kőbánya határán lévő tér már tényleg nagyon kint van a turisták által látogatott Budapesttől. Mégis ki az, aki ennyire „messzire” keres városi izgalmakat és sztorikat? – gondolhatnánk, holott ez a tér egyáltalán nincs messze, elég jól megközelíthető, és megannyi történetet tud mesélni nekünk. Mi – külvárosi gyerek lévén – sokat jártunk a környéken, úgyhogy van jó pár emlékünk, de még így is szívesen részt vennénk Zubreczki Dávid Örs vezér téri sétáján, ahol a hely történetén kívül városfejlesztésről, lakótelepekről, szocreálról és egy eltűnt falu megmaradt emlékeiről is mesél nekünk. 

Időpont: április 27., szombat 10:00

2. Nyomozás az első magyar sorozatgyilkos után

Cinkotán is lehet rejtélyek után kutatni, amihez a legjobb kísérőtök a Kertvárosi Időutazó lesz. Asszonyirtóként híresült el az ország első sorozatgyilkosa, aki a 20. században számos megunt szeretőjét meggyilkolta. Amikor 1916-ban fény derült a bűntényre, még a háborús híreknél is nagyobb publicitás és érdeklődés kísérte. Különös kultúrtörténeti sétán vehettek részt április végén, ahol nemcsak a gyilkosságok indítékára kaptok választ, de Cinkota múltját, egy barokk és egy Árpád-kori templomot, valamint a tájházat is megismerhetitek. A nem mindennapi séta a borostyánnal benőtt, évtizedek óta zárva lévő öregtemetőben ér véget.

Időpont: április 27., szombat 14:00

3. A kohaniták ösvényén – Látogatás a Csörsz utcai ortodox zsidó temetőben

Buda egyik legrégebbi zsidó temetője csak hitközségi engedéllyel látogatható, így érdemes lecsapni a Sétaműhely májusi sétájára, ahol többek között bepillanthattok a zsidó gyászszertartások és temetkezési hagyományok világába. A Csörsz utcai sírkert érdekessége, hogy itt csak héber nyelvű sírkövek találhatók, valamint van egy ösvény, amelyet a papi leszármazottaknak, vagyis a kohanitáknak alakítottak ki, ugyanis ők a családtagjaikon kívül más halottakkal nem érintkezhettek. Mivel ez egy ortodox temető, a legszigorúbb vallási előírásokat betartva alakították ki, a sírok kelet felé néznek, a férfiakat és a nőket pedig elkülönítették. A sétán megismerhetitek a tiszaeszlári per vádlottjának nyughelyét, megtudhatjátok, miért nincsenek virágok az ortodox zsidó temetőkben, és azt is, miért szokás kerek ételeket fogyasztani temetés után.

Időpont: május 12., vasárnap 11:00

4. Tétre, helyre, befutóra! – A Kincsem Park titkai

Az Imagine Budapest sétáján megízlelhetitek a lóversenyek különös világát, a fogadás izgalmát és a szurkolást, de bepillanthattok a kulisszák mögé, és olyan helyekre is bejuthattok, ahová máskor tilos a belépés. Persze a sétán a hazai lóversenyzés történetét is megismerhetitek, megtudhatjátok, mennyire kell figyelni a zsokéknak a súlyukra, és hogy a fogadás nagyrészt matematika. Szerintünk nem fogtok csalódni, ha kilátogattok a közel 100 hektáros Kincsem Parkba.

Időpont: május 12., vasárnap 11:00

5. Kőbányai selyemút

Míg a józsefvárosi kínai piacról sokunknak vannak emlékei, és ha Budapest kínai negyedéről beszélünk, akkor elsőnek ez a hely jut eszünkbe, van egy másik is: a kőbányai Chinatown. A Monori Center és környéke olyan, mintha nem is ebben az országban járnánk, ráadásul a legtöbb helyen inkább csak kínai felirattal találkozunk, úgyhogy vezető nélkül simán elveszett turistának érezhetjük magunkat. Hogy mégis hogyan jött itt létre ez a titokzatos világ, kik működtetik és bővítik, valamint mikor és kik érkeztek ide Kínából, azt a hosszúlépés. járunk? sétáján megtudhatjátok. Mindeközben pedig felfedezhetitek a kínai üzletek, orvosok, templomok és éttermek világát.

Időpont: április 14., vasárnap 10:00; május 25., szombat 10:00

(Borítókép: Kerepesi úti lakótelep, Kőrösi Tamás - We Love Budapest)

Címkék