Budapesten számos gyönyörű park és kert kínál enyhülést a forróságban, közülük néhányban pedig különleges, az itteni éghajlati övezetben csak elvétve megtalálható növények vagy olyan hangulat vár, mintha máris megkezdtük volna a nyaralást. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.

1. Kiotó Zuglóban

Sokan nem is sejtik, hogy Zuglóban találjuk Magyarország első japánkertjét, pedig mintegy 100 éve fogad csodálatos hangulatával. Az archaikus, sík vidéki teakertek csoportjába tartozó zöldterület minden részletében a kikapcsolódást, a lelassulást szolgálja. A kertet a 30-as években még a japán hercegi pár is meglátogatta, sőt növényeket is küldtek ide. Nem ez a terület Budapest egyetlen japánkertje, Margitszigeten, az Állatkertben, és a Füvészkertben  is megtaláljuk ezeket az ázsiai hangulatú zöld szigeteket. 

2. Provence Újpesten

A Szilas park néhány évvel ezelőtti megújulása óta az egyik legszebb és legsokoldalúbban felhasznált zöldterület a városban. Itt, a Szilas-patak partján fogad lila színorgiával, döngicsélő méhekkel és pillangókkal Budapest első levendulaparkja. Gyorsan telik az idő a hangulatos pihenők, szelfipontok és padok között. Június közepén már teljes pompájukban láthattuk a virágokat, de a környék minden évszakban hangulatos színtere a kikapcsolódásnak. 

3. Dzsungel az Állatkertben

Az Állatkert Pálmaházában örök nyár és mindig zöld lombok fogadnak. A több ezer növény között csipogás, szárnyak surrogása és kisállatok kíváncsi tekintete követi lépéseinket, mintha csak egy trópusi dzsungelben járnánk, annak veszélyei nélkül. Budapesten nemcsak az Állatkertben tapasztalhatjuk meg a pálmaházak különleges hangulatát, hanem például a Füvészkertbe is érdemes lehet egy kis dzsungelhangulatért ellátogatni. 

4. Az Ezeregyéjszaka a Vár alatt

Az Ezeregyéjszaka meséi, szultánok és háremek világa elevenedik meg a Vár picike, török hangulatú kertjében a Karakas pasa tornyánál. A mór mintájú csempéket idéző díszkút, a rózsaillat és a fügefák segítségével egy csapásra Isztambulban érezhetjük magunkat, csak a Budára nyíló, lélegzetelállító kilátás emlékeztet arra, hogy hol is vagyunk valójában. Ha pedig szeretnénk még egy kis keleti hangulatot csempészni a hétköznapjainkba, akár a Gül Baba türbéjéhez is ellátogathatunk.

5. London a Pilisben és a Ligetben

Az természeti környezetet idealizált formában bemutató angolkertek világa napjaink legnagyobb és legszebb városi parkjaiban él tovább. A gondosan ápolt utak, a ligetszerűen elhelyezett fák, a kisebb patakok és tavak egyaránt hívogatnak, hogy itt töltsük el a szabadidőnket. Ha ezt a hangulatot keressük, érdemes a Margitszigetre vagy a Városligetbe látogatni. De csodálatos élményt jelent Pilisszentkereszten Szomoru Miklós bizonyos időközönként látogatható magánangolkertje is.

(Borítókép: Hirling Bálint - We Love Budapest)

Címkék