Ezekben a hetekben mutatják meg magukat legszebb zöld pompájukban a parkok és terek, ám többségük, különösen a délutáni órákban, igen zsúfolt lehet. Mutatunk azonban néhány aprócska parkot, amit kevésbé központi elhelyezkedése elrejt a kíváncsi tekintetek elől. Tökéletesek lehetnek, ha egy kis nyugalomra, csendre vágyunk.

1. Saroktelek közpark

Újbuda legújabb miniparkja a Zsombolyai, Ulászló és Kökörcsin utca által határolt saroktelken kapott helyet, és bár már télen elkészült, most még zöldebb és élvezetesebb a végeredmény. A picike területen okospad, könyvszekrény és ivókút is helyet kapott. Sokfajta növény bújik meg a jókora fák árnyékában, így a madárhangok és a lombok susogása, az illatok úgy is az erdők világát idézik, hogy a térséget épületek veszik körül. A területen egyébként további fejlesztések várhatók, a közeljövőben közhasznú funkciókkal is bővülhet a környék.

2. Csalit–Csatárka park

A II. kerület legújabb közparkja, a  Csalit utca – Csatárka út – Szikla utca határolta területet korábban még sittlerakónak is használták, ám a területet borító szemetet elszállították és termőtalajjal pótolták, mostanra pedig teljesen megújult. A park területe végül kisebb lett, mint az eredetileg tervezett, ám ez ebben az esetben örömteli, mivel kiderült, hogy a terület egyik részén védett orchideafaj is él, amit lehatárolással, különleges kaszálási renddel óvnak. Bár a nemrég ültetett fáknak még kell néhány év ahhoz, hogy egy kicsit több árnyékot adjanak, a fűben már indulhat is a piknik.

3. Európa Liget

Nem is gondolnánk, hogy a Vár környékén még akadhat egy talpalatnyi zöldterület, amit még eldugottnak nevezhetünk. Pedig a Bécsi kapu felől is egyszerűen megközelíthető Európa Liget éppen ilyen, árnyékos, romantikus, és nem annyira sűrűn látogatott, ráadásul bizonyos részeiből egészen szép kilátás nyílik a városra is. Az itt található fákat európai városok vezetői ültették saját kezűleg, innen származik a neve.

4. Vizafogó ökopark

Nemrégiben született újjá a Vizafogó-lakótelepen egy korábbi, ipari terület. Az egyhektáros új parkban mesterséges tó, stég és rengeteg növény várja a hűsölni vágyókat. A park helyén korábban ipari vágányok voltak, a területet pedig be akarták építeni, ám végül nem ez történt, így jött létre ez a környezettudatos megoldásoknak köszönhetően még zöldebb oázis, ahol a parkban elhelyezett pavilon tetején összegyűlt csapadékvizet a tóban használják újra. A park reggel 6 és este 10 között tart nyitva.

5. Mókaliget

Tavaly nyílt meg Budapest első mókusparkja Újpesten, amit a szintén csodásan rendbe szedett Szilas park közelében, az Ugró Gyula soron találunk, a bicikliút mellett. Önálló parknak csak némi túlzással nevezhető a pár négyzetméteres terület, ahova picike etetőket akasztottak. Cserébe viszont spontán a Hófehérkében érezhetjük magunkat, hiszen egészen jó eséllyel találkozunk mókuskákkal és pockokkal, akik kismadarak társaságában fogyasztják a nekik kihelyezett eleséget. A környéken egyébként hasonlóan hangulatos levendulapark is található.

(Borítókép: Pataky Zsolt – We Love Budapest)

Címkék