budapest

Rejtélyes budapesti Google Earth pontok

Szerzők

2014. 03. 06. 1:00

Ugyan sem az 51-es körzet, sem Atlantisz nem tartozik hozzánk, néhány meglepő budapesti objektumot azért fel lehet fedezni a Google Earth felülnézeti képein. Ha kitartóan zoomolsz és pásztázol, pár olyan alakzatot, épületet is megtalálhatsz, aminek létezéséről vagy éppen történetéről még nem tudtál. Leleplezzük az ufó formájú és furcsán kéklő célpontokat is. 

Fotó: Google Earth

Palotanegyed

1/5

1088 Budapest, Múzeum körút

Több infó

Címkék

A VIII. kerület mai kinézete nem pont a burzsoázia diszkrét báját idézi. Romos épületek, szemetes utcakép, kétes fizimiskájú emberek rémlenek a “nyócból”. Pedig, a Nemzeti Múzeum mögötti rész, a Palotanegyed is tartogat meglepetéseket: nem hiába hívták anno “Mágnásfertálynak”, rengeteg a már felújított és a jobb sorsra érdemes arisztokrata kúria, palota. Józsefváros nagy kiterjedését Kőbánya egyes részeinek csatolása is indokolja. Egy ilyen rész a Tisztviselőtelep (Orczy út- Vajda Péter utca környéke) ahol az árnyas fákkal szegélyezett utcák kertes házainak udvarán jó pár medencét is felfedezhetünk a Google Earth segítségével. Senki nem gondolná, hogy a VIII. kerületben vannak úszómedencék.

Fotó: Google Earth

Szabadság tér

2/5

1054 Budapest, Szabadság tér

Több infó

Címkék

3500 négyzetméteren, a Kossuth tértől a Deák Ferenc fér felé,16 emelet mélyen található az egykor szigorúan titkos földalatti óvóhely, az F-4. Eredetileg a pártvezetés védelmét szolgálta, Rákosi Mátyás megrendelésére készült. Egy esetleges atomtámadás esetén nyújtott volna védelmet, a szuperbiztonságos bunker, sőt, a párt irányíthatott volna a föld alól ilyen válságos helyzetben is. Kérdéses persze, hogy atomtámadás esetén kit kellett volna még koordinálni a felszínen, de a felkészültség maximális volt. Szellőző és egyben vészkijárat is dukál az underground pártházhoz, amit a Szabadság téren találunk, furcsa fazonban, a Magyar Tábori Püspökség épülete előtt.

Fotó: Google Earth

Repülőgép a Zách utcánál

3/5

Mit keres egy személyszállító repülőgép a Zách utcában? A Google Earth-ös térképen repülő parkírozik egy focipályán, láthatóan várakozó állapotban, hiszen az első ajtóhoz tartozó lépcsősor is le van engedve. A Troligarázs mellett található a Terrorelhárítási Központ, s a kósza repülő egy Boeing 737-300-as, amelyet 2012-ben szállítottak a központba, az éj leple alatt. Az 1988-as gép 20 évet szolgált Amerikában, aztán miután kivonták a United Airlinestól az arizónai sivatagban is ácsorgott egy darabot, míg újra munkába nem állt a Sky Europe-nál. Ezért a szép kék szín. 2009 óta nem repül, nincs rajta hajtómű, röpképtelen a Kőbányán szusszanó Boeing. Csak kiképzésekhez használják, elkötni felesleges.

Fotó: Google Earth

Óbudai-sziget (Hajógyári-sziget)

4/5

1033 Budapest, Óbudai-sziget

Több infó

Címkék

Feltűnő királykék belső tó figyel a Hajógyáriról. Eltitkoltak egy tengerszemet? A megfejtés ennél sokkal prózaibb, a Google Earth éppen a Sziget Fesztivál idején fotózta be a Hajógyári szigetet. A foghíjas Nagyszínpad előtti “tömegből” lehet arra következtetni, hogy délelőtt készültek a képek, amikor még minden bulizó takarékon üzemel. Jópár sátor megtekinthető madártávlatból, de mégis a kéklő A38 partyhelyszín a legnagyobb, akkor is, ha belülről, fullházas koncerteken ez néha nem is tűnik fel. Tehát nincs eltitkolt belső tó, csak jókor lekapott Sziget Fesztivál.

Fotó: Google Earth

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)

5/5

1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3-9.

Több infó

Címkék

Ismeretlen, kupola alakú fémes félgömb bújik meg a BME kampuszának fái között. Nem sok budapesti tudja, hogy a Műegyetem saját tanreaktorral rendelkezik. Itt a Nukleáris Technika Tanszék és az Atomenergetika Tanszék hallgatói garázdálkodhatnak, valamint cseh, szlovák és francia egyetemisták is gyakran tanulnak a budapesti “ufóban” már 1971 óta. 1990-ben Teller Ede is tiszteletét tette itt. A furcsa küllemű tanműhely előzetes bejelentkezés esetén minden nap látogatható, bárki bemehet, akit izgat a retro feeling, a Mézga családból ismert MZ/X fénypostájához hasonló vezérlőegység.

Hasonló tartalmak