szabadidő

szerkesztés

Nyílik az adventi vásár a Bazilikánál, búcsúzik az ELLÁTÓkert és jön az Anilogue Filmfesztivál – programajánló (11.21–27.)

Szerzők

  • We Love Budapest

  • Kovács Dávid

2019. 11. 21. 14:43

Rövidesen újabb nagy adventi vásár nyílik Budapesten, de már nem csupán ez utal az adventi időszak közeledtére, hiszen számos ünnepi workshopon is készülhetünk a decemberre. Mindezek mellett különleges, évzáró koncertek is színesítik a következő egy hét programkínálatát, ahogy filmfesztiválokból is bőven kijut még az ősz utolsó napjaiban.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Csütörtök

1/7

Depeche Mode: Spirits In The Forest / Több helyszínen


2017-2018-ban a Depeche Mode Global Spirit nevű turnéjával bejárta az egész világot, 115 koncertet adtak összesen több mint 3 millió néző előtt. Az együttes legújabb koncertfilmje, a művészi igényességgel rögzített és vágott Depeche Mode: Spirits in the Forest valójában több, mint koncertfilm: a Global Spirit turné legutolsó állomásán, a berlini Waldbühne erdőkkel körülölelt színpadán felvett, kirobbanóan energikus koncertjelenetek mellett személyes hangvételű dokumentumrészleteket is láthatunk, hat különleges Depeche Mode-rajongó szülővárosából.

Palya Bea és zenekara - évzáró nagykoncert / Akvárium Klub


Idén utoljára látható Palya Bea zenekarával Budapesten, így egy nagykoncerttel búcsúzik az évtől, amelyben néhány különleges meglepetéssel készül. Az énekesnő maga köré énekelt egy közösséget, egy egyre növekvő törzset. A dalszerzés útján továbbhaladva folytatta az önmaga által teremtett hagyományt: mindannyiunkról énekel, miközben önmaga kérdéseit boncolgatja; mindenkitől kérdez, miközben önmagának teszi föl a legfontosabb kérdéseket. Női dalszerzőként emberi témákról énekel, melyek mindannyiunkat érintenek; nőket, férfiakat, embereket.

Nincs olyan ember, aki ne játszana el a gondolattal, mi lett volna belőle, ha valami vagy ha minden másképp alakul az életében. Az előadás alkotói ezúttal ezt a játékot veszik komolyan és ezen keresztül vallanak magukról, tévedéseikről és vágyaikról. Öt fiktív élettörténet jelenik meg, és ezekben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói.

A Magyar Nemzeti Galéria játékos tárlatvezetésekre hívja azokat a kismamákat, akik akik egyévesnél kisebb babájukkal is szeretnék élvezni a művészet nyújtotta örömöket. A novemberi téma: Öröm! – A boldogság sokszínű árnyalata.

November 21-én hatalmas turi napot tartanak a SISKO Studióban, ahol ezúttal nem a saját termékek közül lehet majd válogatni, hanem az itt dolgozó dizájnerek már feleslegessé vált vagy valójában sosem hordott ruháit árusítják ki.

Péntek

2/7

Adventi Ünnep a Bazilikánál 2019 / Szent István tér


November 22-én megnyitja kapuit Európa egyik legrangosabb karácsonyi vására a Szent István-bazilikánál. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál 2019-ben sem csak a kézműves termékek és ételek iránt érdeklődőket várja, újra visszatér az ingyenes jégpálya (csak gyerekek használhatják) és Közép-Európa legnagyobb 3D fényfestése is.

I. Ünnepi Könyvvásár / Petőfi Irodalmi Múzeum


A Libri Kiadói Csoport könyvkiadói nagy kedvezményekkel várják az olvasókat a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán felállított fűtött sátorban, ahol több mint 500 könyvből válogathatnak az érdeklődők. A három hétig tartó vásáron megidézik a századforduló hangulatát, zenével, gyerekfoglalkozásokkal, zsákbamacskával, könyvbemutató beszélgetésekkel, karácsonyi könyvújdonságokkal is készülnek a szervezők.

The Gaslamp Killer / Dürer Kert


November 22-én a kaliforniai születésű The Gaslamp Killer lesz a Totem Tribe következő vendége a Dürer Kertben. The Gaslamp Killer szettjei az alternatív hiphop, a pszichedelikus rock és a világzene műfajainak ötvözete, amely egy egészen sajátos produkciót eredményez, messze túlmutatva a megszokott klubos veretésen.

Első születésnapját ünnepli november 22-én és 23-án a Krúdy utcában a Typo Showroom, ahol a két napon át tartó kiárusítás mellett a pénteki napon Tolo szolgáltat majd születésnapi DJ-dj szettet 16 órától zárásig.

A nagyközönség számára idén megnyíló, közel száz éves intézményben az érdeklődő látogatók a kutatóintézet eredeti távcsöveit és eszközeit használva vehetnek részt az interaktív távcsöves bemutatókon, és csillagász előadók által első kézből hallhatják a csillagászat érdekességeit, legfrissebb csillagászati és kutatási eredményeket.

A kétórás éjszakai csillagászati bemutatók során megtekinthetjük a csillagvizsgáló kupolákat a parkban, Budapest legnagyobb bemutató távcsövével megnézhetjük az ég aktuális látványosságait, a lézeres csillagképtúrán pedig megismerhetjük az évszak csillagképeit.

A Szelence Café workshopján az ünnepi hangulat talán legfontosabb kiegészítője, az adventi koszorú mellett kopogtatót is készíthetünk. Az alapanyagokat, azaz a figurákat, gömböket, terméseket és egyéb apróságot a szervezők biztosítják.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Szombat

3/7

Az Indián - az Anna and the Barbies duplakoncert / Nemzeti Színház


Az Indián egy tematikus Anna and the Barbies koncert-darab. Egy, a 21. századba leszületett indián útkereséséről szól, a GPS, bérfeszültség és a hashtagek világában. A darab egyben egy rendhagyó lemezbemutató is – a zenekar 15. évfordulójára íródott album, valamint az elmúlt 15 év dalainak szimfonikus, kórusműre átírt és akusztikus verziói.

A FIRST Craft Beer társasjáték napján bárki megtalálhatja majd a kedvéhez illő társast, akár egyedül, akár barátokkal érkezik a Váci úti főzdébe. Az sem baj, ha valaki kevésbé jártas a társasjátékok világában, hiszen a FIRST játékmesterei mindenkinek segítenek majd eligazodni egy finom sör mellett.

Talabér Gézát elsősorban az éjszakai életből vagy egyéb fotós munkáiról ismerhetjük, de azt is érdemes tudni, hogy nagyon jól főz. Aki evett már a főztjéből, az sejtheti, hogy ez a brunch a húsimádás jegyében fog zajlani.

A Füvészkertben mindig jó időt tölteni és az élmény csak fokozódik, ha szakszerű sétavezetőt is kapunk ehhez. Novemberben és januárban az Urban Jungle Budapest új növényorvosa, Zsolnai Balázs kalauzol minket körbe a szobanövények lakhelyéül szolgáló üvegházakban.

A Flowerpower és Hevzso Studio közös eseményén letisztult, skandináv stílusú ünnepi ajtódíszt készíthetnek a résztvevők, melyhez egyaránt lesznek friss és szárított alapanyagok is. Az ajtódíszhez háromféle alapot biztosítanak a szervezők, melyet később újra fe is lehet majd használni.

Fotó: Léna Mézesei

Vasárnap

4/7

Woody Allen-nap a Kino Cafeban / Kino Cafe Mozi


November 24-én öt korábbi alkotása mellett premier előtt vetítik Woody Allen új filmjét, az Egy esős nap New Yorkbant a Kino Cafe Moziban. Mellette vászonra kerül többek közt a Hollywoody történet és A világ második legjobb gitárosa is.

ELLÁTÓkert záróbuli / ELLÁTÓkert


Közel tíz év után, november 24-én bezár a Kazinczy utcai ELLÁTÓkert, de méltóképpen szeretnének búcsúzni, így az utolsó napon minden ital féláron lesz kapható, illetve koncertekkel is készülnek, majd DJ-k fognak játszani hajnalig.

Pancs műhely - Ünnepi mézeskalács díszítés / Élesztőház


Az ünnepek elképzelhetetlenek mézeskalács nélkül. S bár mindenkinek van egy “tuti” receptje, a díszítésre sokszor már nincs idő vagy ötlet, pedig kellemes otthoni családi program lehet, amit feldobhatunk egy bögre kakaóval a gyerkőcöknek, melengető tojáslikőrrel pedig a felnőtteknek. Az ötletes díszítésekhez és a tökéletes cukormázhoz nyújt segítséget ez a foglalkozás, amit a Léna Mézesei oldal mögött álló fiatal hölgy, Halaj Léna tart az érdeklődőknek.

November 24-én a tudatos tervezőké lesz a főszerep a Murok Caféban, ahol az egész napos Conscious Design Marketen nyugalomban és nyomasztó reklámok nélkül szerezhetjük be a karácsonyi ajándékokat vagy dekorációkat.

Hétfő

5/7

Mark Lanegan Band / Dürer Kert


A grunge hangjának is nevezett Mark Lanegan új lemezével tér vissza Magyarországra. A karcos hangú zseni élete során szinte minden fontos kortárs rock előadóval zenélt már együtt, szólókarrierje során eddig 10 lemezt jelentetett meg, mára pedig bejelentette az októberben érkező Somebody’s Knocking-ot. A friss albumot zenekarával november 25-én mutatja be a Dürer Kertben.

Rájátszás / A38


A Rájátszás játék verssel és zenével, körülbelül tíz ember közös magánügye. Az utóbbi évek legizgalmasabb irodalmi és zenei produkciója, amelyben a létrehozás és az előadás nem arról szól, hogyan lesz valaki személyesen nagy sztár, hanem arról: hogyan lesz egy dal nagyon jó. A november 25-i koncert lesz a Rájátszás utolsó 2019-es fellépése, amelynek az A38 Hajó ad otthont.

Fotó: Szerk. - We Love Budapest

Kedd

6/7

Kortársak zenei kísérettel - Lackfi János / A38


Lackfi János a Petőfi Irodalmi Múzeum és az A38 Hajó kortárs szerzőket bemutató sorozatának vendége november 26-án. Az esten a költő-író-műfordító-tanár zenével való kapcsolatát járják körbe, melyhez lánya, Lackfi Dorottya és Sinha Róbert nyújt zenei kíséretet. Moderátor: Horváth László Imre.

Tárlatvezetés: Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora / Szépművészeti Múzeum


A tárlatvezetés legfőbb célkitűzése, hogy a saját és kölcsönzött művek révén bemutassák Peter Paul Rubens művészetének abszolút elsőségét és rendkívül erős hatását, valamint az ebből és emellett kibontakozott sokrétű, stilárisan és tematikailag egyaránt gazdag 17. századi flamand festészetet. A kiállítás szervezői fontosnak tartják továbbá, hogy ez a budapesti tárlat ráirányítsa a figyelmet a flamand művészek jelentős közép-európai tevékenységére és a két régió kulturális kapcsolataira, amelyeknek egyik kulcsfigurája Lipót Vilmos főherceg volt.

Szerda

7/7

Kiskakas bemutatja: MOME Anim Premier és Grafix vásár / Toldi Mozi


November 27-én rendezik meg idén a MOME Anim Premiert, melynek során a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs tanszéke bemutatja a 2019-es évi MA diploma filmeket. A vetítéssel egy időben zajló MOME Anim Grafix vásáron megtekinthetők és megvásárolhatók lesznek a MOME volt és jelenlegi hallgatóinak print alapú munkái.

17. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál / Több helyszínen


November 27. és december 1. között tizenhetedik alkalommal érkeznek a budapesti Anilogue fesztiválra a világ legjobbjai között számon tartott, újonnan készült animációs filmek. A programot a bristoli Aardman stúdió nyitja a Shaun, a bárány és a farmonkívüli című egész estés animációval az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

8. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál / Több helyszínen


A 8. Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot, emlékezetet bemutató filmjei láthatók, egyebek mellett az Egyesült Államokból, Németországból, Mexikóból, Izraelből, Franciaországból és Magyarországról.

A fesztivál felhozatalában a közelmúlt több elismert hazai alkotása is szerepel, többek között az Oscar-aspiráns Akik maradtak és a Kertész Mihály életét bemutató Curtiz, emellett a „Zsifi”-n lesz A Pásztor című második világháborús dráma díszbemutatója – Illés László filmje októberben a Los Angeles Film Awards-on a legjobb független filmnek járó díjat kapta.

További budapesti programokat ezen a linken találtok!

Hasonló tartalmak

Admin mode