shopping

szerkesztés

Mit vegyek fel nyáron? - eldugott showroomok a belvárosban

Szerzők

  • Rothman Gabriella

2014. 05. 06. 16:52

Mit rejtenek a bérházak csengetős lakásboltjai? Hol kaphatók egyedi fürdőruhák vagy időtálló biciklis szettek? Mit vegyünk fel a halálra unt tornacipő-farmer kombó helyett? Szárnyaikat bontogató magyar dizájnereknél jártunk – showroom mustra.

-

1/6

Az általunk megkérdezett fiatal divattervezők szerint még mindig érdemes showroomot nyitni és kisebb, szezonális kollekciókkal előrukkolni Magyarországon. A legtöbbjük szerint a hazai divatszakma felívelő ágban van, és a street fashionre is nagy a kereslet. Egyre több a „tudatos vásárló”, aki a konfekció helyett érdekesebb, merészebb összeállításokat keresi. Ugyanakkor megéri több lábon állni, és nyugati vizekre is kivetni a hálót – a legtöbbjük, ha teheti, külföldi boltokban és vásárokon is árul.

A belvárosi bérlakások showroomjaiban általában több divattervező honol, amelyek egyfajta közös 'műhelyunkának' is lehetőséget adnak. Sokan nem cserélnék el az eldugott lakásboltjukat az utcafrontos üzletre, mivel így sokkal jobban el tudnak mélyülni a munkában és személyesebb kapcsolatot alakíthatnak ki a vevőkkel.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Flatlab (Bezárt)

2/6

1085 Budapest, Baross utca 3.

Több infó

Címkék

A biciklis Urban Legend 2014 tavasz-nyári kollekciójának, az “ADVENTURERS” a nyughatatlan közlekedőket, utazókat célozza meg. A nyári ruhatár összecsomagolható dzsekiket, variálható, laza felsőket gyűjt egybe, amit hol kiveszünk, hol elteszünk, hol épp a fejünk alá csavarunk össze. A ruhák a zománcpiros, az élénk táblakék, és a harsány fehér színeket használják, amelyek a közlekedési táblák reflexív felületét a szabásvonalakba fekvőfényvisszaverő csíkoknak feleltetik meg. Igazi utazós életérzést ad a kollekciónak, hogy minden ruhadarabhoz egy nagy utazó, felfedező, vagy kalandor története kapcsolódik, így a kollekció nézegetése közben Stanhorpe, Lady Hester, Elcano kapitány vagy épp Odüsszeusz története köszön vissza.

„Sok év városi biciklizés alatt rájöttem, hogy mindenben lehet ugyan biciklizni, de ami erre van kitalálva, abban eggyel könnyebb” – mesélte az Urban Legend tervezője Geréby Zsófi. A darabok nagy előnye a praktikusság: vízhatlanok, vízállóak, koszlepergetőek, jól lélegeznek és ráadásul kényelmesek. A kabátokon pedig hatalmas, praktikus zsebek találhatóak, amelyekbe akár még egy félliteres flakon is befér.

Urban Legend Megtalálható: Flatlab showroom, Retrock, Wamp design vásár Flatlab showroom: 1082. Budapest, Baross utca 3. 14-es csengő Nyitva tartás: hétfő-péntek: 13:00-20:00

Fotó: Péter Hencz

Anna Daubner

3/6

1085 Budapest, Üllői út 32. (1. emelet)

Több infó

Címkék

Daubner Anna idén először merészkedett a piac nyílt vizeire. Mindenesetre a legújabb tavaszi-nyári „kapszula-kollekciója” ropogósra és vakítóra sikerült. A divattervező tavaly télen költözött haza 3 év után Londonból, ahol megtapasztalhatta a nemzetközi divatvilág működését. A tervező két inspirációs forrást ütköztetett: fazonokban és anyaghasználatban a vívók uniformisához nyúlt, míg a színhasználatban és az anyagok rétegződésében a felhők változékonysága mutatkozik meg.

Mint mondta, itthon teljesen szokatlan, hogy a tervező egy színnel, ráadásul a fehérrel dolgozzon. Fontos szempont a kényelem és, hogy ne csak véznákra, hanem a magasabbra, teltebbre, alacsonyabbakra is passzoljanak. A fehér mellett, az áttetsző anyagokon olykor-olykor feltűnik a neon, illetve gyöngyházfény is. Olyan anyagok jelennek meg a kollekcióban, mint a sportbélés, a pamut, a poliészter vagy a selyem, néhol hologramos fóliával megspékelve. A ruhák ugyan nem érinthetetlenek, de érdemes őket gép helyett kézzel mosni.

Daubner a táskakreációiról már jól ismert Anna Amélievel osztozik egy showromon. Mint mondta, folyamatosan inspirálják egymást és hatnak egymásra, nem is véletlen, hogy fehér darabjaik igazodnak is egymáshoz.

Anna Daubner
Méretek:
S, M, L
Megtalálható: A3 Showroom, ONE Fashion Budapest
A3 Showroom:
Zrínyi utca 4. - 2.em.
Nyitva tartás:
bejelentkezés alapján, e-mailben: info@annadaubner.com

Fotó: Pejkó Gergő - Soraya @ Art Models

wonderLAB

4/6

1053 Budapest, Veres Pálné utca 3.

Több infó

Idén áprilisban nyílt meg Phaidra showroomrja, ahol egyben legújabb, tavaszi-nyári kollekcióját is bemutatta. A Waterproof-ra keresztelt kollekció egyedisége, hogy a fürdőruhák részben vízálló anyagból készültek. „A vízállósággal az ember ellentmondásosságát szimbolizálom. Gyakran olyan dolgoktól is elszigetelődünk, amiket egyébként magunk választunk”” – mondta Tisza Viki, a Phaidra tervezője. A kollekció kilenc különböző fürdőruhafazont, egy alkalmi darabot és egy nyári overálruhát is felvonultat. A futurisztikus kollekció derék hangsúlyú modelljei pedig nem csak a csontokon és az inakon, de a kerekebb idomokon is jól mutatnak.

Viki 2013 óta készít egyedi fürdőruhákat, eddig összesen három kollekciót mutatott be a dizájnfaló nagyérdeműnek. Már nemzetközi porondon sikert aratott, több fürdőruhája az angol Vogue-ban, illetve Glamour-ban is megjelent. Phaidra világa leginkább visszafogott és letisztult. A bikinik helyett az egyrészes darabok dominálnak, a vakító fények helyett pedig matt színeket használ. A fürdőruhák kevésbé strandolásra, mint inkább uszodába, wellnessre alkalmasak. A fürdőruhák bodyként is jól funkcionálnak. Viki maga varrja a darabokat. Egy fürdőruha elkészítése akár három óráig is eltarthat; a darabok öt különböző varrógéppel készülnek.

Phaidra
Méretek: 36, 38, 40
Megtalálható: WonderLAB Concept Store (1053 Budapest, Veres Pálné u. 3.), saját showroom, http://phaidra.hu/shop/
Showroom: 1092 Budapest, Ferenc krt. 2-4. 3/19.
Nyitva tartás: előre bejelentkezés alapján, +36 30 506 5606, info@phaidra.hu

Fotó: POP Design

Heinrich Alkotói Szint (bezárt)

5/6

1085 Budapest, Üllői út 32. (2. emelet)

Több infó

Címkék

A Twofold concept Berecz Vanda és Katona Barbara dizájner közös brandje. A koncepció lényege - szinte egyedülállóan a hazai piacon -, hogy a tervezők azonos inspirációra készítenek különböző tárgyakat: Barbara finoman megmunkált egyedi ékszereket, Vanda pedig kézzel vart bőrtáskákat. „A célközönségünk a 25 feletti korosztály, akik a letisztultabb, időállóbb kiegészítőket keresik” – mondta Barbara. A bőrt és fémet ötvöző, design nyakláncuk egy egyszerű pólóval – teljesen iroda-komapitabilis – visszafogottan, ugyanakkor stílusosan hat.

A 2014-es tavaszi-nyári Lamellic sorozat ihletője a biológiában és az ásványtanban megtalálható lamella fogalma köré épül. Az előbbiben a lemezes, pikkelyes struktúrákat, míg utóbbiban réteges kristályszerkezeteket, például a grafitot nevezik így. A medálok és fülbevalók ezüstből készülnek, fekete ródium vagy vörösarany bevonattal. A bőrtáskák formája egyetlen négyszögletes lapból, hajtogatással alakul ki. A kézi munkával készülő öt féle modellen a natúr borjúbőrt gyöngyházfényű fáradt rózsaszín, halvány zöld, vagy irizáló juhbőr egészíti ki. A kollekcióban leginkább a pasztellszínek dominálnak, a babahatást pedig a padlizsánlila töri meg.

Twofold Concept
Showroom: 1085 Budapest, Üllői út 32., Heinrich Alkotói Szint
Nyitva tartás: bejelentkezés alapján, twofoldkoncept@gmail.com

Fotó: S1 Studio: Megyeri Viktor És Bati Dániel

Gabo Szerencses – vagány elegancia

6/6

Szintén saját showroomjában találkozhatunk Szerencsés Gabóval. Ruhái hétköznapi és elegáns viseletként is hordhatók. A műhelyébe ellátogatók a táskáktól kezdve, a kosztümökön keresztül az esküvői ruhákig széles palettáról válogathatnak. Minden modellt – igény szerint – a viselőjére szab, a menyasszonyi ruhák esetében kiemelt figyelmet szentel a vásárlóknak, hiszen még az anyagot is együtt veszik meg. Kollekcióinak visszatérő motívuma a bőr, akár egy szövetkabátot is megbolondt az időtálló anyaggal.

A 2014-es kollekcióját a víz hullámzása inspirálta, dinamikus formákra és ellentétes színpárokra épített. A bőrből készült ruhákba a hajtogatással létrehozott geometriai formák határozottságot visznek, a selyem darabok pedig sejtelmesek és nőiesek. Meglepő színkombinációkat alkalmaz: a hűvös türkiz, a pasztellszürke a krétafehér mellett megjelenik az örök klasszikus fekete-fehér kombináció is. A bőrtáskák, clutch-ok, övek és pénztárcák vagány kiegésztői a kollekciónak. Gabó egyik kedvence a több fazonban elkészült „csillagruha”, ami szinte minden alakra passzol.

Gabo Szerencses
Méretek: XS, S, M, L
Megtalálható: Lucky Sheperd showroom, WonderLAB Concept Store
Lucky Sheperd Showroom: 1027. Budapest, Jurányi utca 1-3.
Nyitva tartás: hétfő-péntek: 10:00-18:00 - bejelentkezés alapján, theluckyshepherd@gmail.com

Hasonló tartalmak

Admin mode