Idén június 22-én tartják Magyarország legnagyobb emberi jogi békés tüntetését, a Budapest Pride Felvonulást, ami már a 29. alkalom. Az eseményt egy több mint 50 programból álló közösségi fesztivál előzi meg. 10 programot ajánlunk mindazoknak, akik jobban elmerülnének a hazai LMBTQ-közösség kulturális életében, valamint szeretnének tisztább, mélyebb és árnyaltabb képet kapni róluk.

1. ÖKOfeminista Fesztivál

A Gólyában június 8–9-én zajló ingyenes fesztivál egy tartalmas hétvégére csábít, olyan programpontokkal többek között, mint a közösségi piknik, a jóga, a fülakupunktúra, a vegán ebéd, a queer market, a női erotikus irodalmi szalon, a HIV-szűrés, valamint a moduláris szintetizátor és vizuális műhely.

További részletek

2. A kódfejtő – Alan Turing, avagy egy zseni rejtett élete

Június 10-én mutatják be a 6SZÍN Teátrumban a híres angol matematikus és kódfejtő életéről szóló, Benoit Solès által írt színdarabot, Horváth Patrícia rendezésében. A darabot ketten játsszák, Simon Kornél és Száraz Dénes, előbbi alakítja a tragikus sorsú zsenit, Turingot, akit homoszexualitása miatt üldöztek (és talán meg is gyilkoltak), annak ellenére, hogy életében mind a hazájának, mind a tudománynak komoly és elévülhetetlen szolgálatot nyújtott.

További részletek

3. Érezd magad otthon? – Beszélgetés a magyarországi LMBTQ-hajléktalanságról

Az Aurórában június 11-én kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, a téma pedig nagyon kemény lesz, sőt halmozottan az. A hajléktalanság és a lakhatási szegénység már önmagukban is elég súlyos kérdések, hisz százezrek létbiztonságát fenyegeti, csakhogy létezik ezen belül LMBTQ-hajléktalanság és lakhatási szegénység is. A beszélgetés a téma értő szakértőivel zajlik majd, a program ingyenes.

További részletek

4. Queer Alkotó Klub – Mit jelent nekem a Pride?

Az Auróra június 13-i, ingyenes eseménye egy zine-workshop. És hogy mi a zine? Az angol magazine szóból képzett név egyfajta underground sajtót takar, ami nemcsak a „csináld magad!″-elv mentén jön létre, de önkifejezési eszköz is az alkotók számára, akik fontos társadalmi üzeneteket is közvetítenek a kiadvánnyal. A zine-ek világa már évtizedekkel ezelőtt összeforrt a feminista, a queer és a punk szubkultúrákkal. A workshop a zine történetét meséli el, azt, hogy mi is ez pontosan, majd a résztvevők közösen is létrehoznak egyet.

További részletek

5. Tetkózz egy színesebb világért!

A június 14–16. között a Doom Tattoo-ban zajló eseményen immár ötödik alkalommal ismerkedhetünk a queer témájú handpoke és gépi tetoválásokkal, sőt készíttethetünk is egyet magunknak. Belépő nincs ugyan, de adományokat várnak, az ajánlott összeg pedig 25 000 Ft.

További részletek

6. RunForRights & Amnesty futóverseny

Június 15-én a Margitsziget lesz a helyszíne a nagy közös futásnak, amelyen nem is az számít, hogy ki ér előbb a célba, hanem az, hogy az egyenlő jogokért és az igazságos, befogadó társadalomért futhatunk. Nevezési díj nincs, az egész rendezvény ingyenes, úgyhogy mehet, aki csak akar, és akinek fontos mindaz, aminek érdekében a verseny zajlik.

További részletek

7. LMBTQI-történeti séta Erzsébetvárosban

A speciális, tematikus városi sétára június 15-én kerül sor. Mindent megtudhatunk arról többek között, hogy hol ismerkedtek a melegközösség tagjai a VII. kerületben évtizedekkel ezelőtt, merre voltak az első queer-szórakozóhelyek, és hogy mely LMBTQ-hírességek kötődnek a kerülethez? A program ingyenes.

További részletek

8. Queendom

Június 20-án a Budapest Városháza lesz a helyszíne ennek a premier előtti vetítésnek. A dokumentumfilm egy Szibériából származó queer performance-művészt követ, aki kidobott anyagokból és ragasztószalagból készült túlvilági jelmezekbe öltözve járja Szentpétervár utcáit.

További részletek

9. A mágikus cell bemutatja: LMBTQ-animációk

Június 21-én a VIII. kerületi ISBN művészeti szakkönyvesbolt és kortárs művészeti galéria lesz a helyszíne a vetítésnek, melynek keretében olyan queer témájú animációs filmeket nézhetünk majd, melyeket itthon még nem láthatott a közönség, és nagy eséllyel nem is láthat, hacsak nem most.

További részletek

10. Rainbow Party, a Budapest Pride Felvonulás hivatalos afterpartyja

Június 22-én a Budapest Park lesz a helyszíne Magyarország legnagyobb LMBTQ-bulijának, amit a Budapest Pride szervez a felvonulás utáni estére. Itt folytatódik és teljesedik ki a felvonulás szabad és önfeledt hangulata. A bulizni vágyókat 4 színpad (pop, technó, retró és house), valamint több mint 20 fellépő, drag- és táncshow várja.

További részletek

Cikkünk a Budapest Pride-dal együttműködésben készült.

(Borítókép: Bódis Krisztián - Budapest Images)

Címkék