látnivalók és kultúra

szerkesztés

5 szuper budapesti helyszín disztópikus és posztapokaliptikus filmek forgatásához

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2022. 04. 25. 8:55

Elnéptelenedett, pusztuló épületekből viszonylag sok van a városban, és ezek mindegyikében megfilmesíthetnének egy disztópikus regényt vagy leforgathatnának egy posztapokaliptikus filmet. Az elmúlt években már mi is több épületnél éreztük úgy, hogy akár a Vakság, akár a Mátrix vagy A szolgálólány meséje is játszódhatna itt, úgyhogy összegyűjtöttünk 5 épületet, ami szerintünk elég menő lenne ezek helyszíneként.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Gellért-hegyi víztároló

1/5

Nyúlánk oszlopok, betonfalak, kísértetiesen pislákoló fények és az egész teret betöltő, különös moraj jellemzi a Gellért-hegy gyomrában elnyúló Gruber József víztárolót, ahová évente egyszer, a víz világnapján bejuthat a szemfüles városnéző. A hatalmas, 40 ezer köbméteres medencetérben olyan érzés volt sétálni, mintha egy kihalt tájon bolyongtunk volna. A vizet áramoltató kecses betonoszlopok akár egy leégett erdő megkövesedett csonkjai is lehetnének, de eszünkbe jutott egy atomrobbanás utáni világ is, a hátborzongató érzést pedig csak erősítette a derengés. Budapest vízellátásának központi helyszínén simán el tudunk képzelni egy világvégi történetet vagy a Mátrix néhány jelenetét.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Kelenföldi Erőmű

2/5

Ez az az épület, amit mindenki a hazai art deco építészet csúcsának tart, különösen a kapcsolóháza miatt, amit a kis darabokból összerakott hatalmas üvegtető tesz ikonikussá. Ebben a térben simán el tudjuk képzelni, hogy valamikor a 2200-as években a földalatti ellenállás csoportjai titkos terveket szőnek, hogy visszafoglalják a felszínt és megdöntsék az elnyomó rendszert. Az asszociáció nyilván nem véletlen, az 1930-as években elkészült Kelenföldi Erőmű már több sci-fi-filmben feltűnt, bár jellemzően a gonosz főhadiszállásaként. 

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Lipótmezei elmegyógyintézet

3/5

Évek óta üresen áll, és ma már elég hátborzongató a lipótmezei szanatórium rideg lépcsőházában, málló falak és üres boncasztalok között bolyongani. Az ötméteres belmagasságú folyosókon hol a falból kilógó csövek, hol gyermeteg falfirkák kísérik az idetévedőt. José Saramago Vakság című regényében hasonló helyre zárták be a titokzatos járvány áldozatait, akik aztán az elhagyott kórházi épületben egészen új, állatias és ösztönök vezérelte törvények szerint kezdtek működni. 

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Észak-pesti Kórház

4/5

Budapest külkerületeiben nem nehéz belefutni elhagyott, pusztulófélben lévő épületekbe, sajnos az ország egyetlen szecessziós kórháza és annak „új” tömbjei is ebben az állapotban állnak Pestújhelyen. A modern tömbök egyike a 30-as években épült, és a kor legmenőbb építészei, Molnár Farkas és Fischer József tervezték, ma azonban már olyan statikai állapotban van, hogy a közelébe sem érdemes menni, nemhogy a falak közé. Viszont az omladozó és elhagyott, gazzal benőtt épületek között keringve elég könnyen eszünkbe juthatnak az olyan antiutópiák, ahol akkora mértékű katasztrófa következett be, hogy a társadalom teljesen szétesett, és a környezetet az elnéptelenedés és a folyamatos borongás jellemzi.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A 4-es metró állomásai

5/5

Budapest egyik legjobb kortárs épületét nem a föld felett, hanem alatta fogjuk megtalálni, ráadásul nem is egyről van szó, hanem rögtön 10-ről. A 4-es metró valamennyi állomásánál érdemes leszállni a metróról és felfedezni az apró részleteket, mert garantáltan beindítja a fantáziánkat. A Fővám teret keresztül-kasul beszövő betonhálók és a falat borító corten acél között alámerülni a mélybe olyan, mintha időt ugranánk, de nem a boldog utópiába, hanem a nyomasztó jövőbe kerülünk – még akkor is, ha tényleg a magyar kortárs építészet csúcsának tartjuk. A Kálvin téri megállóval is hasonló a helyzet, de ott a félig csőszerű mozgólépcsőn úgy érezzük magunkat, mintha az űrben lennénk, egy hatalmas anyahajón. 

Hasonló tartalmak

Admin mode