szabadidő

szerkesztés

Itt a tavasz, irány a természet! - piknikhelyek Budapesten és környékén

Szerzők

  • Dezse Balázs

2015. 04. 13. 2:00

Fél éve a jó időt várjuk. Végre megkaptuk. Most pedig mindenkit arra buzdítunk, hogy ragadja meg a piknikkosarat, tegyen bele elegendő mennyiségű bort, szendvicset, ropogtatni valót, fogja meg a párja/barátja kezét, vagy a kutyájának a pórázát, és induljon a szabadba. Ja, és a telefont pedig mindenki kapcsolja ki. Összegyűjtöttük a kedvenc piknikező helyeinket Budapesten és a város környékén.

Fotó: Panoramio

Anna-rét

1/13

1121 Budapest, Jánoshegyi út

Több infó

Címkék

Az Anna-rét a Budai-hegység egyik legkedveltebb kiránduló helye a Normafa és a János-hegyi libegő felső állomása között helyezkedik el, körülbelül 500 méterre a Normafától. Tavasszal és nyáron a hely tökéletes piknikbázissá változik, a túrázókon kívül ugyanis biztosan nem botlunk majd bele senkibe. De hogy az uzsonna ne csak a borról és egy pokrócról szóljon, érdemes megnézni az itt található Szarvas-kutat, amelyből állítólag Mátyás király vadasparkjának szarvasai ittak egykor. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor érdemes ellátogatni a Szent Anna kápolnához is, amely a keresztény és az iszlám hagyományok szerint Szűz Mária édesanyjának állít emléket.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Budapest

Margitsziget

2/13

1138 Budapest, Margitsziget

Több infó

Címkék

A Margit-szigetet valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, ahogy azt sem kell elmagyarázni, hogy miért az egyik legjobb piknikező hely a városban. Tavasszal a sziget minden négyzetméterére beköltöznek az emberek, szóval ha egy kis nyugalomra vágyunk akkor érdemes a Nagyrét helyett valami vadregényesebb részt választani. Itt amúgy rengeteg szuper lehetőség van: ehetünk például lángost, beszerezhetünk hamburgert, pizzát, frissen csapolt sört, tehát nem is feltétlenül kell nagy kosárral készülni.

Fotó: Budaors.varosom.hu

Kőhegy

3/13

Budaörsöt övező hegykoszorú középpontjában tornyosuló 235 m magas kopár rész a Kőhegy, amelynek tetejéről elég impozáns kilátás nyílik Budaörsre és a környező telkekre. A budaörsi Kőhegy könnyen megközelíthető a Móricz Zsigmond körtérről induló 240-es busszal, amiről a Templom térnél kell leszállni, majd a Nefelejcs utcán sétálni egy kicsit hegynek fel. A végén viszont megéri majd az erőfeszítést, ugyanis bográcsozásra is van itt lehetőség, ami egy városi embernek a legnagyobb gasztrokaland. Érdemes viszont a piknik-felszerelést jól átgondolni, mert ha valamit mégis elfelejtettünk, akkor viszonylag nehezen megoldható az utánpótlás.

Fotó: Wikimedia

Magyar Nemzeti Múzeum

4/13

1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.

Több infó

Címkék

A Nemzeti Múzeum lépcsőjénél, illetve a mellette található füves résznél még megálmodni sem lehetne jobb helyet egy kiadós piknikre: a kert gyakorlatilag a város közepén található, remek a közlekedés, a közelben rengeteg üzlet van, ahol vehetünk kiegészítőket. Ami hátrány, hogy általában viszonylag sokan vannak (a helyi bölcsészek nem hivatalos szabadidőközpontja ez), és a városi forgalom alapzaja is behallatszik. Cserébe viszont hallgathatunk gitárszólókat, belefülelhetünk világmegváltó beszélgetésekbe, és ha nagyon sokat járunk ki ide, akkor talán az élet értelmére is előbb-utóbb fény derül.

Károlyi-kert

5/13

1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.

Több infó

Címkék

Nem messze a Múzeum kertjétől közel van egyáltalán nem titkos, de imádnivaló helyszín amely szintén tökéletes a piknikezéshez: vannak padok, hinta, kutyafuttató és félrevonulási lehetőség. Érdekessége egyébként, hogy ez a város legrégebbi kertje, amely egykor a Károlyi család tulajdonában állt. A piknik végén pedig átmehetünk bárhová, innen minden nagyon közel van.

Fotó: Wikimedia

Kopaszi-gát

6/13

1117 Budapest, Kopaszi gát

Több infó

A Rákóczi híd lábánál elterülő tíz hektáros zöld területen kisebb éttermek, kávézók, teraszok és játszóházak is helyet kaptak a vízparti környezetben. Tavasztól őszig biztos tipp a kikapcsolódásra, ami még a lokálpatrióta pestieknek is kötelező. Egy negatívum szerepel csak a palettán, még pedig az, hogy sajnos nem lehet kutyát bevinni.

Fotó: Panoramio

Makkosmária

7/13

Makkosmária Budakeszitől délkeletre terül el, és mindössze néhány házból, gazdasági épületből és a kegytemplomból áll, tehát tökéletes hely ez az elvonulásra. Makkos Mária a 'Fogolykiváltó' Szűzanya kegyhelye, a Szűzanya kegyképéhez egyre többen zarándokolnak, de a tiszteletadás mellett piknikezésre is remek lehetőségek vannak errefelé. Megközelítés: a 22-es busszal el kell menni Budakeszire, és onnan séta, bár a Normafáról is át lehet gyalogolni, viszont ez az útvonal egy kicsit hosszabb.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Normafa

8/13

1121 Budapest, Normafa

Több infó

Címkék

A Normafában az a legjobb, hogy télen is, és nyáron is kiváló úticél; csend van, nyugalom és már a feljutás is kalandot jelent a belvárosból érkezőknek. A Budai-hegység leglátogatottabb pontját egyébként rengeteg hangulatos túraútvonal hálózza be, amelyek alkalmassá teszik sétákra és piknikezésre egyaránt. Érdemes azért átgondolni, hogy miből, mennyit pakolunk a kosárkánkba, mert az edzetlen lábaknak néhol fárasztó is lehet a terep. A piknik során egyébként szerintünk érdemes kerülni a romlandó, maszatolós, ragadós, szaftos ételeket, ellenben jó választás a sós falatok közül a fasírt, pizzagolyók, vagy a sós muffin.

Erzsébet tér

9/13

1051 Budapest, Erzsébet tér

Több infó

Címkék

A város közepének egyik legnépszerűbb piknikezőhelye az Erzsébet tér. Valójában itt nem klasszikus kirándulós-kosaras piknikre kell gondolni, inkább arról van szó, hogy az ember vesz a boltban két üveg bort meg pár zacskó chipset, és leül a fűre. Ami itt szuper, hogy mindig találkozhatunk ismerősökkel, nézhetjük a deszkásokat, és ha elfogy a muníció, akkor a szélrózsa minden irányában, 20 méteren belül bárhol utána tölthetünk. Akit zavar a tömeg és a pénzkéregetés, az viszont semmiképp ne ide jöjjön. Itt bármi megtörténhet.

Fotó: Panoramio

Szabadság tér

10/13

1054 Budapest, Szabadság tér

Több infó

Címkék

Kétségtelen, hogy a Szabadság tér Budapest egyik legszebb tere. Jellegét az egykor Hild József tervei alapján itt épült Újépület határozta meg, amit a köznyelv csak a magyar Bastille-ként emlegetett. A Szabadság tér az Erzsébet tér egyik szofisztikáltabb változata hipszterek és gördeszkások nélkül, így itt simán előkerülhet a pokróc, a bor és a szendvics, de talán a legjobb, hogy nem kell amiatt aggódni, hogy valaki egy kevéske aprót kér borra.

Fotó: ELTE Füvészkert

ELTE Füvészkert

11/13

1083 Budapest, Illés utca 25.

Több infó

Címkék

A Pál utcai fiúkból jól ismert Füvészkert az ország első botanikus kertje, amely az ELTE különleges oktatási egysége; feladata a védett növényfajok megőrzése, gondozása. Jellegzetessége, hogy az üvegházakban rovaremésztő növények, páfrányok is vannak, amellett, hogy a kertben mintegy 8000 fajta növény található. Piknikezésre, első randira és tavaszi sétákra tökéletesen alkalmas; akit pedig részletesebben érdekelnek a növények, az idegenvezetést is kérhet. Szemetelni és bármire rálépni viszont tilos, és büntetés is jár érte. A Nagy testvér mindent lát. Amúgy ez a piknikre általában is igaz: figyeljünk arra, hogy ne műanyag evőeszközöket vigyünk magunkkal, mert ezeknek a bomlási ideje 500-1 000 000 évre tehető attól függően, hogy miről van szó.

Fotó: Wikimedia

Filozófusok kertje

12/13

1016 Budapest, Filozófusok sétaútja

Több infó

Címkék

A Filozófusok kertje tipikusan az a spot, amit sokáig senki nem ismert, aztán felkapták, most meg már mindenki odajár. De ez érthető. A hely neve az ott található filozófusokat ábrázoló szoborcsoportra utal, amely Wagner Nándor művész munkája. Az alkotáson az “Egymás jobb megértéséért” felirat található. A szobor melletti nagy füves rész viszont piknikezésre a legalkalmasabb. Aki időben érkezik, az megkaparinthatja az egyetlen padot, ami egy beton magaslatra épült, innen pedig inspiráló kilátás is nyílik az egész városra. Kötelező.

Fotó: Nick Robertson/WLB

Árpád kilátó

13/13

A Rózsadomb tetején található kőkilátó környékét elsősorban túrázni vágyók keresik fel, viszont piknikre is tökéletesen alkalmas. Sőt, fából eszkábált piknikasztalok és bográcsnak való tűzhelyek is vannak itt, úgyhogy akár egy egész napot is el lehet tölteni. Ami szuper, hogy ha mégis a kirándulás mellett dönt az ember, akkor innen egy 45 perces sugarú körön belül rengeteg izgalmas budai helyre lehet eljutni. Megközelítés: Kolosy tértől 65-ös busszal, vagy a Batthyány térről 11-es busszal a végállomásig, majd gyalog.

Hasonló tartalmak

Admin mode