budapest

szerkesztés

Ide menj, ha metróval jársz, és kint hideg van – M2

Szerzők

2016. 01. 22. 11:41

Sokaknak nem az év eleji pangás veszi el a kedvét attól, hogy kimozduljon és aktív legyen, hanem a hideg: kevés olyan embert ismerünk, aki szívesen vár buszokra és villamosokra ebben az időben, az esti hazajutásról nem is beszélve. Úgy döntöttünk, hogy segítünk, és összegyűjtjük azokat a helyeket, amelyek közvetlenül a metróvonalak mentén találhatóak. Most a piros, 2-es számmal ellátott metró állomásait mértük fel.

Fotó: Wikipedia

Örs vezér tere

1/10

Az Örs vezér tere érthető módon nem a szórakozóhelyeiről, hanem leginkább az Ikeáról és az Árkádról ismert, azonban azoknak sem kell elkeseredni, akiket esetleg egy barátjuk meggyőz, hogy itt találkozzanak. Szerencsére nem szükséges a kisbolt mellett álldogálni, hiszen itt található a környékbeliek körében legendásnak számító Zöld Kancsó (Örs vezér tere 1.), ahol igen kedvező áron juthatunk szeszesitalokhoz, viszont esténként elég zsúfolt szokott lenni. Ezenkívül a Fehér út 3. szám alatt, a 32-es busz végállomásánál, az Árkáddal szemben is található egy Vezér Söröző nevű egység, ahol 350 Ft-ért már kapható sör, de a legdrágább rövidital is csak 600 Ft-ba kerül. Egy kicsit távolabb az állomástól található még a Trabant Presszó, ahol 360 Ft a csapolt Soproni, de minőségi borokat is ihatunk, ha egy kicsit fényűzőbb hangulatban vagyunk. Ha valaki nem szeretné a kocsmakultúrát erősíteni, akkor lehetőség van például bowlingozásra is a Sugárban. Érdemes itt kihasználni az alkalmat, mert sajnos a következő megállónál, a Pillangó utcánál nem nagyon vannak opciók.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Papp László Budapest Sportaréna

2/10

1143 Budapest, Stefánia út 2.

Több infó

Címkék

A Stadionok környékén – meglepő módon – szinte csak a Stefano Pizzéria & Saláta & Tésztaház jöhet számításba a megfelelő távolságon belül, hacsak persze nem a Papp László Sportarénába megyünk valami nagyszabásúbb koncertre. A hely – ahogy ez a nevéből is kiderül – mindennel foglalkozik, mivel kénytelen gyarkolatilag egyedül betölteni az összes “állást”, ennek eredményeként kellemes árú sör (390 Ft), és a szokásos röviditalok (200-600 Ft) mellett ezer forint alatt kínál olyan ételeket, mint a brassói aprópecsenye, paradicsomleves, csirkecomb vadász módra, paprikás csirke, vagy a klasszikus rántott gomba-rizibizi kombináció. Nem azt mondjuk, hogy minden alkalomra ideális, de gyorsan enni egyet, vagy legurítani néhány italt tökéletesen megfelel a téli hidegben.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Keleti pályaudvar

3/10

1087 Budapest, Kerepesi út 2-4.

Több infó

Címkék

A Keleti talán az utolsó olyan megálló, ahol az igényesebbeknek viszonylag nehéz beülni valahová, szerencsére azért, ha ügyesen keresünk, akkor találhatunk elfogadható megoldásokat. Ha “buliban” gondolkozunk, akkor egyértelműen a már legendásnak is nevezhető Piros 7-es kocsma jöhet számításba, amely arról kapta a nevét, hogy anno ennél a kocsmánál álltak meg a buszok, többek közt a piros 7-es. Turistalátványossággá természetesen nem fog válni a hely, viszont vannak olyan célok, amiket itt meg lehet valósítani. Akik ezen a környéken élményt akarnak, azoknak annyiban viszont szerencséjük van, hogy a metrótól nem messze található Budapest egyik legjobb étterme a Rosenstein. Itt az otthonos ízeket részesítik előnyben, és a tulajdonos vallja, hogy 'az étterem nemcsak lakomahely, hanem a lélek és a szellem feltöltődési helye is egyben'. A magyar konyha leghíresebb fogásai mellett az étlapon megtalálható néhány igazi különlegesség is, például az isteni sólet és egyéb zsidó fogások.

Fotó: Jelen Bisztró

Blaha Lujza tér

4/10

1085 Budapest, Blaha Lujza tér

Több infó

Címkék

A Blaha Lujza téren nagyon sokan találkoznak, viszont nem arról híres ez a környék, hogy olyan könnyű jó helyeket találni. Opciók természetesen vannak. Ilyen az étterem-kocsma fúziójából létrejött Jelen bisztró, ahova reggelire, ebédre, vacsorára és bulizni is betérhetünk, vagy ott van a Corvin Áruház tetején található, nemrég teljesen megújult Corvin Club, amely az underground légköre miatt népszerű, mind a magyar, mind az európai alternatív zenekarok, DJ-k és közönségük körében. Egy kicsit arrébb (de még fagyásmentesen elérhető távolságban), a Klauzál utcában találjuk a Dobozt, a vigalmi negyed legnagyobb szórakozóhelyét, amely nevét a belső kertben lévő, piros, doboz alakú kreációról kapta. Ha nem kifejezetten bulira, hanem csak egy csendes sörözésre várunk, akkor 5 percen belül elérhető még a szintén Klauzál utcai UdvaRom és a Füge Udvar, ahol vékony pénztárcával is lehet jó a buli. A környéken étkezésre a Rapazt ajánljuk, amely levesező/szendvicsező bárként végre alternatívát kínál a környéken a pizza és a gyros mellett.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Astoria

5/10

Az Astoria már majdnem belváros, így rengeteg lehetősége van annak, aki ezen a környéken szeretne beülni valahová. Néhány lépésre a metrótól mindjárt ott van a megosztó elbírálású Ördögsarok, amely éjjel-nappal biztos pont azoknak, akik szeretnének olcsón meginni valamit. A bölcsész hajlamúak választhatják az ELTE egyetemi klubját, a Könyvtár Klubot, ahol szintén pénztárcabarát árakat és családias légkört találunk. Sörözésre kiválóan alkalmas még a Zsinagógával szemben lévő Skål, ahol minőségi alkoholos italokat és különböző sütiket, például panna cottát is ehetünk. Ha az ételeknél maradunk, akkor érdemes betérni a Bocadillóba, amely egy hangulatos, könnyen megközelíthető étterem és terasz. Itt reggel helyben sütött croissant, különleges, sós és édes tojáslepények, ebédidőben menü és à la carte fogások várják a vendégeket. A kávéfelhozatal is rendben van ezen a környéken: ha egy nagyon picit még tudunk sétálni, specialty vonalon a Feketét ajánljuk.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Deák Ferenc tér

6/10

1052 Budapest, Deák Ferenc tér

Több infó

Címkék

Innen gyakorlatilag minden közel van, viszont most szigorúan ragaszkodunk ahhoz, hogy tényleg közel maradjunk a metróhoz. Ami ilyen, az egyértelműen az éjjel-nappal üzemelő Kakas, ez bár nem a legolcsóbb, de egy atombiztos lehetőség baráti találkozókra, illetve ott van még az Anker Klub is, amelyet kocsmaként, klubként, kávézóként, kiállítótérként és étteremként is kategorizálhatunk. Ha nagyobb bulira vágyunk, akkor érdemes megnézni az Akvárium Klubot, ami tulajdonképpen egy kulturális központ változatos repertoárral, a kommersztől a szubkulturálisig minden megtalálható, és még egy kiváló éttermet is üzemeltet. Ebédhez egyébként ajánljuk még a Terminál Éttermet, amely úgy követi a gasztronómia változásait, hogy közben meg tudja őrizni az egyes ételek tradicionális jellegét. Nem mellékesen ebédmenüjük is van. Természetesen a város ezen részén létezik egy Madách tér és egy Király utca is, de nem mindenki szeretne ilyen messzire sétálni, így ezeket most nem vesszük számításba.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Kossuth tér

7/10

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér

Több infó

Címkék

A Kossuth térre viszonylag ritkán jár az ember szórakozni, bár előfordulhat, hogy úgy hozza a sors, hogy ezen a környéken kell találnunk valamit. Szerencsére vannak lehetőségek: a Parlament mellett közvetlenül például ott a Smúz, ami tulajdonképpen egy virágüzletből kinőtt kávézó, borbár és egy dizájnbolt egyedi keveréke, erre pedig csak rásegít a 70 féle bor, a minőségi kávé, az ital- és ételkreációkra helyezett ehető virágok. Egy kicsit elegánsabb lehetőségként pedig ott az Elysée, amely magyaros ízeket, modern konyhatechnológiákat és újszerű bisztrós tálalást kínál. Lazításra tökéletesen alkalmas még az Iguana is, ahol amerikai-mexikói stílust és ízletes fogásokat – például sajtburgert, tacót, burritót találunk, amire rátesz még egy lapáttal a végtelen tequila készlet is.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Batthyány tér

8/10

A Batthyány téren rengeteg lehetőségünk van, hogy beüljünk valahová. Ha inni szeretnénk, akkor elsősorban a már-már legendásnak számító Mátra Boratóriumot javasoljuk, ahol Gabi bácsi termelői borából fillérekért ihatunk annyit, amennyit csak akarunk, miközben itt van a város egyik legjobb melegszendvicse is. Ha ez a hely tele van, akkor ott van a szintén neves Matróz Kocsma, ahol az italok melett klasszikus kocsonyát, pörköltet, matrózpecsenyét, pisztrángot ehetünk. A ételek itt 2-3 ezer forintba kerülnek, úgyhogy nem tartozik az olcsó kategóriába, viszont az élmény miatt megéri. A metró közelében van egy szuper reggeliző is, Coyote néven, ahol bagelek, croissant-szendvicsek, perecek, sajttorták, leveles tésztás sütik és saláták várnak minket. Ennek szomszédjában van a város egyik legrégebbi vegán étterme: az Édeni Vegánban az ételek elkészítéséhez semmilyen állati eredetű nyersanyagot, színezéket, tartósítószert, ízfokozót vagy mesterséges adalékanyagot nem használnak. Fontos még megemlíteni az Angelika kávéházat, ahol reggelit 9-től délig, ebédmenüt 12-től 3-ig kérhetünk, de egész nap választhatunk a bisztrófogások (hidegtál, friss lecsó és napi tartine-ok) és a szezonális étlap tálai közül, ahol remekül megfér a mangalica, a csirke és a lazachús is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Széll Kálmán tér

9/10

A Széll Kálmán tér a budai oldal legnagyobb átjáróháza, természetes tehát, hogy a környéken rengeteg opció és programlehetőség van. A környék egyik leghíresebb beülője például a metrótól néhány méterre található Nemdebár, ami olyan, mintha csak a nagyi egykori, posztszocialista nappalijában ücsörögnél. Főleg ilyenkor télen ajánljuk, amikor korán besötétedik, és a Nemdebár tompa fényei besüppesztenek a fotelbe, és emiatt, valamint erős hangulatú zenéi miatt szinte lehetetlen innen elszabadulni. Egy másik ikonikus ivó a Káplár, ami az állandó italakciók miatt egy olcsó budai kocsmának számít. A közeli buszpályaudvarnál ott van még a Jégkert Café, amely ideális hely baráti beszélgetésekhez, kellemes vacsorára, romantikus randevúkra, ismerkedésre és meccsnézésre. Nem mellékesen ilyenkor télen jégpálya is üzemel itt.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Déli pályaudvar

10/10

A Délinél sem a legkönnyebb megoldani a beülést, de azért sikerült összegyűjteni néhány említésre méltó helyet, ha mégis erre vetődne az ember. A közelben mi 2 ilyen helyet találtunk: az egyik a Vagon Étterem, amely 1993 óta visz házias ízvilágú magyaros-nemzetközi konyhát egy átalakított vasúti kocsiban, olyan ételekkel, mint a vörösboros marhapörkölt juhtúrós sztrapacskával(2590 Ft), a milánói sertésborda pennével (2490 Ft), a pizza és a többszemélyes tálak (5990 Ft-tól). A másik lehetőség egy kicsit könyedebb: a Nagyenyed utcánál található a Board Game Café nevű hely, ahol a nagyjából 400 társasjáték között megtaláljuk a legismertebb darabokat (Monopoly, Scrabble), de persze az igazi ritkaságokat is kipróbálhatjuk. A szabályok szerint befizetjük a belépőt, és addig játszunk, amíg csak szeretnénk, még rendelni sem kötelező.

Hasonló tartalmak

Admin mode