A Népszínház utca Budapest egyik legizgalmasabb része – a Blahától a Teleki térig tartó utca telis-tele van gyönyörű, egykor szebb napokat is látott art deco és szecessziós házakkal, úgyhogy már egy sima séta is megéri ide. A Népszínház utcában és környékén a helyi lakosok mellett rengeteg expat, bevándorló és külföldi is él, az együttélés pedig egy igazi nagyvárosi, eklektikus közeget hoz létre, ahol kényelmesen elfér egymás mellett több kultúra is. Mutatunk hat helyet, melyekért végképp megéri végigsétálni a Népszínház utcán!

1. Kashmir Bazár Budapest

Első állomásunk a Blaha felől a Kashmir Bazár. Szerencsére már nem ott tartunk, mint 15 éve, mikor egy rendes basmati rizsért is át kellett utazni a fél várost, a legtöbb kerületben van már 1-2 olyan kisebb-nagyobb bolt, ahol különlegesebb alapanyagokat szerezhetünk be, de a Kashmir ebben a megerősödött mezőnyben is figyelemre méltó. A kínálaton látszik, hogy alapvetően az indiai konyhára építkeztek – rengeteg különleges hüvelyes van a polcokon az urad daltól a különböző mungóbabokig –, de azért igyekeznek kiszolgálni a környéken élő más nemzetiségek alapanyagigényét is. A különböző típusú rizsek mellett rengeteg fűszer, szárazáru, szósz és konzerv található az üzletben – természetesen nem zöldborsóra és löncshúsra, hanem inkább a licsire és a durianra gondolunk –, és hatalmas a teakínálat is. A hátsó traktusban fagyasztó, húspult és egy kisebb zöldség-gyümölcs szekció is van. A fagyasztóban lévő halak, húsok és zöldségek között van készétel – batyuk, naan kenyerek, szamoszák –, de olyan apróbb és nagyobb halak is, amik tényleg a haladó nyitottaknak és természetesen az itt élő külföldieknek vannak fenntartva. A zöldség-gyümölcs miatt is érdemes betérni, általában kapható zöld és sárga főzőbanán, érett, sárga mangó, friss yamgyökér, okra, minilila- és fehérpadlizsán, különböző csilik és egzotikus gyümölcsök is. A kínálatban ugyanakkor megannyi vicces „trash″ is van, az édességektől a chipseken át a helyi üdítőkig. Az árazás miatt sem kell aggódnunk – a nehezen beszerezhető, messziről érkező alapanyagoknak nyilván megvan az áruk, de a belvárosi, felkapottabb deliboltokhoz képest baráti áron jutunk az áruhoz. Aki szeret főzni, szereti a különleges alapanyagokat, annak igazi kincsesbánya a Kashmir Bazár, de kicsit összevissza hangulatra, keresztben álló kartondobozokra és szerethető káoszra számítson mindenki! 

 • 1084 Budapest, Népszínház utca 21.
 • További információ itt

2. Kashmiri Restaurant Budapest

Az indiai–pakisztáni éttermekkel ugyanaz a helyzet, mint a különleges élelmiszerboltokkal: régen kevés volt, ma sok, a minőség és az árazás azonban nagyon sokféle – találunk olcsón eredetit és túlárazva, villantós környezetben silány minőséget. A Kashmiri nagyon jó példa az autentikus, de bőven megfizethető kategóriára. Már a környékét is olyan illet lengi be, hogy biztosak vagyunk benne, itt nehéz mellényúlni. Az étlapon ott van minden, aminek egy indiai étteremben ott kell lennie, a szószos húsoktól a tandoori fogásokon át egészen a rizses egytálételekig. A választék széles, de szerencsére nem merül ki abban, hogy 2-3 szószt variálnak 3-4 hússal. Érdemes kipróbálni a zöldséges ételeiket, tartanak pár ritkább különlegességet. Az árak nagyon rendben vannak, egy átlagos főétel körettel, előétellel, itallal 5000 Ft alatt marad – kivéve persze, ha rákot eszünk báránnyal. A szószos ételek nem különösen nagyok – mint az indiai–pakisztáni éttermekben általában –, a rizses egytálételek viszont elég nagy adagban érkeznek. 

 • 1084 Budapest, Népszínház utca 23.
 • További információ itt

3. Zsír (Fővárosi kulipintyó)

Ha a Népszínház utca egy olvasztótégely, akkor a Zsír nevű kocsma a szívcsakrája. Az amerikai utcazenész, Kjartan Code által 2022 őszén nyitott kocsma berendezésében teljesen megőrzi a szocialista kiskocsmák miliőjét, a hangulatot és a kínálatot azonban lecserélték egy izgalmas, eklektikus világzenei nagyszínpadra, kicsiben. A dzsentrifikáció tompításának jegyében minden berendezés maradt, a kockás padlótól a lambérián át az aluminiumpultig – amelynek süllyesztett rekeszeiből autentikusan, merőkanállal merik a bort –, de színes lámpákkal és kárpitokkal azért feldobták a hangulatot. A kínálat szintén XXI. századi, találunk benne koktélokat, long drinkeket, rövideket, bort, a csapon pedig mindig van Zsír-beer. Italok tekintetében fontos tudni, hogy nem egy tematikus speakeasybe vetett minket a jó sorsunk, ahol különleges tölgyfa hordóban érlelt, évente egyszer gőtével körültáncolt whiskey-különlegességeket szopogathatunk, de azért adnak arra, hogy ne olcsó lőrével emeljék a hangulatot. Ha megszalad az este, remek zsíros kenyérrel tompíthatjuk a földet érést. A Zsírba egyébként nem az étel vagy az ital, hanem az egyedülálló hangulat miatt érdemes menni, hiszen hol van még egy kocsma Budapesten, ahol megfér egymás mellett a roma rapper, az olasz táncház, a határon túli népzene és a jazzes utcazenészek? 

 • 1081 Budapest, Kiss József utca 16.
 • További információ itt

4. Kabul Bahar

Az afgán kifőzde pont a Zsírral szemben van, egy igazi kis gyöngyszem a Népszínház utca olvasztótégelyében. A tulajdonos 4 éve nyitotta a helyet, eleinte csak afgánok jártak hozzá, de két éve a környékről és messzebbről is járnak hozzá a budapestiek. Nem csoda, Khairi, a tulajdonos maga áll a pult mögött, és olyan finomságokat készít, mint az afgán rizses egytálétel, a kabuli pulao vagy a rizses-lencsés shola. A mi kedvencünk egyébként a báránykebab, ami egy sima húspogácsának tűnik, de döbbenetesen jól van fűszerezve, illetve a törzsvendégek kedvence, a bolani, ami egy póréhagymával, báránnyal, csirkével vagy épp krumplival töltött, olajban sült tészta, ami kicsit a mi lángosunkhoz hasonlít, civilben pedig a környék legjobb street foodja. Az adagok elég nagyok, az árak barátiak – a Kabul Baharba akkor is érdemes betérni, ha épp nem vagyunk éhesek, csak magunkkal vinnénk valamit vacsorára.

 • 1081 Budapest, Népszínház utca 27.
 • További információ itt

5. Troya Török Élelmiszer Üzlet 

Ha a Kashmir Bazár egy kedves, kicsit kaotikus kincsesbánya, akkor a Troya a Nemzeti Bank páncélterme. A 11 éves török élelmiszerüzletben egyrészt minden megtalálható, amit egy nagyon komoly, nagyon alaposan megírt török szakácskönyv alapanyagként kívánhat, másrészt olyan patikarend, tisztaság és jól kialakított rendszer van, mintha a tulajdonos ott állna az ajtóban, és mindent visszaigazítana, ami nem 90 fokban áll. A Troyára érdemes időt szánni – legalábbis annak, aki szeret főzni –, mert elképesztő alapanyagokat találunk, a hegyekben álló fűszerektől kezdve a szárazárun át egészen a különböző szószokig. A kínálat nem annyira egzotikus, mint a Kashmirban, viszont sokkal alaposabb és átláthatóbb a kínálat, és látszik, hogy itt tényleg a török gasztronómiáról szól minden, nem kacsintanak ki semmilyen irányba. A kínálat akkor is izgalmas lehet, ha épp nem arra készülünk, hogy egy anatóliai lakomát főzzünk le, hiszen húsból például kimagasló és nagyon széles kínálat van, bátran mehetünk hozzájuk a hazai henteseknél ritkábban található bárányért például, de rengeteg különleges sajt, olajbogyó és savanyúság is van a hűtőpultban. Sőt, a pékáruk között találunk többféle bureket és simitet, szezámmagos karikát is, a baklavakínálat pedig szintén lenyűgöző.

 • 1081 Budapest, Népszínház utca 40.
 • További információ itt

6. Lagos African Restaurant

A Teleki térhez közeli szakaszon az igazán bátraké a terep – a Lagosban ugyanis van pár olyan fogás, amit csak a haladó foodie-knak és a nagyon bátraknak ajánlunk. A Lagos a nigériai konyhát hozta el Budapestre, egy büfé formájában. A hely még a Kabul Baharnál is kisebb, bár a galérián van egy leülős rész, ha helyben szeretnénk fogyasztani. A kínálat kicsit hektikus, és előfordul, hogy nyitásra nincs kész minden, ezt nem vetjük a szemükre. Van pár könnyedebb fogás, mint a pulykás raguval töltött lepényke, a paradicsomos rizs, a főtt feketeborsó – ismertebb nevén black-eyed pea – vagy a sült főzőbanán, de ha nagyon el akarunk veszni az interkulturális galaxisban, akkor rámehetünk a Bede Mártonnak való fogásokra. A pultban akad fűszeres zúza, főtt, cupákos marhaín paradicsomos mártásban, vagy olyan különlegességek, mint az ogbono vagy az egusi leves. Az ogbono egy húsos leves, aminek különlegességét az ogbonomag adja – a nigériai termésnek köszönhetően olyan nyúlós, ragacsos élményben lesz részünk, mintha a kínai édes-savanyú levest turbóznánk tápiókával. Az egusi pedig egy speciális dinnye magjával van dúsítva, különleges, diós ízt kap tőle a fogás. A húsok általában csontosabb, ínasasbb darabok, a pulyka szárnytöve például több raguból is kikandikál. A helyet szívből ajánljuk, de főleg azoknak, akik szeretnek kísérletezni, és nem bánják a cupákos, kollagénes húsokat a tányérjukon.

 • 1081 Budapest, Népszínház utca 42.
 • További információ itt

Címkék