A július elhozza az egyik kedvenc fesztiválunkat is: július 3–6. között jön ugyanis a 2024-es Kolorádó, ahol a koncertek és a bulik mellett azokra a programokra is érdemes odafigyelni, melyeken nem a zene van a főszerepben. Hogy mindkét műfaj megkaphassa a megérdemelt figyelmet, 5 zenei és 5 egyéb programot ajánlunk nektek Kolorádóból.

Koncertek és bulik

Red Axes (IL)

Az idei Kolorádó egyik húzóneve a Red Axes duó, olyannyira, hogy két alkalommal is elcsíphetjük őket: pénteken DJ-szettel, szombaton pedig élő zenekarral lépnek fel. Az izraeli párost nehéz egyetlen stílusba belepréselni, a különböző tánczenék rengeteg alfaja felbukkan trackjeikben, miközben bátran nyúlnak posztpunk- és new wave-elemekhez, de világzenei hatások is jellemzők rájuk. Ha csak egy napra látogatnátok ki a Sztrilich Pál Cserkészparkba, akkor szerintünk a szombati napon, zenekarral érdemes a leginkább megnézni őket.

  • Mikor, hol: július 5. 0:00 – Csodaszarvas / július 6. 23:15 – Zene Háza Nagyszínpad

Nicola Cruz (EC)

Nicola Cruz le sem tagadhatná ecuadori gyökereit, persze nem is akarja, sőt! A kortárs elektronikus zenét előszeretettel ötvözi a dél-amerikai perkusszív hagyományokkal, ami szettjeit gyakran hipnotikus szeánszokká alakítja, miközben szinte egy indián szertartáson érezhetjük magunkat, eggyé válva az őserdővel.

  • Mikor, hol: július 4. 22:00 – Csodaszarvas

The Devil′s Trade

A Makó Dávid dark folkos szólóprojektjeként indult, a közelmúltban már zenekarrá bővült The Devil′s Trade koncertje biztosan nem az önfeledt bulizásról szól majd, katarzist azonban bizonyosan várhatunk tőle. Korábban olyan legendás fesztiválok is vendégül látták már a projektet, mint a dán Roskilde vagy a holland Roadburn, idén pedig Európa legnagyobb metálfesztiválján, a Hellfesten is fellépnek.

  • Mikor, hol: július 5. 21:30 – Árok

Decolonize Your Mind Society

A Szabó Bálint (Gosheven) által életre hívott Decolonize Your Mind Society nemcsak a hazai zenei palettán üde színfolt, de nemzetközileg is unikális, ahogyan a jazz és a pszichedélia peremvidékén egyensúlyoznak, jellemzően az Európán kívüli kultúrák törzsi rituáléit is beemelve dalaikba. 

  • Mikor, hol: július 4. 21:30 – Árok

Hegedűs Józsi és a Vadvirág Együttes

Hegedűs Józsi tavaly megjelent első lemezén még szólóban, énekes-dalszerzőként keltette fel érdeklődésünket, idén azonban már sokkal direktebb dalokkal, zenekarral adta ki második albumát. A Kolorádón is a Vadvirág együttes kíséretében hallhatjuk majd a latinos, cigány népdalokat és Cseh Tamás történetmesélős dalait is megidéző szerzeményeit.

  • Mikor, hol: július 6. (cikkünk megjelenése idején még nem ismert a pontos kezdési időpont és helyszín)

Színház, podcast, miegymás

Artmenők & Hodworks: Idol

Az ArtMenők program célja, hogy a különböző fogyatékossággal élő és az ép fiatalok együtt és egyenértékűen, közös témafelvetések és döntések mentén vegyenek részt mozgásos foglalkozásokon. A Hód Adrienn fémjelezte Hodworksszel 2022 óta dolgoznak együtt, az Idol című előadásban a két társulat tagjai arra világítanak rá, hogy a régóta sürgetett átható társadalmi változás számára talán a kortárs előadó-művészet területe lehet a legmegfelelőbb kiindulópont.

  • Mikor, hol: július 4. 15:00 – Csűr

Krekó Péter, Falyuna Nóra, Merengő Podcast: Áltudományok és összeesküvés-elméletek

A Merengő Podcast kerekasztal-beszélgetésén az áltudományok titokzatos világába tekinthetünk be Krekó Péter szociálpszichológus és Falyuna Nóra nyelvész, a Sarlatánok kora című könyv szerzőinek részvételével. Szó lesz arról, mi tesz valamit áltudománnyá, és mi a kapcsolatuk az összeesküvés-elméletekkel, de az is kiderül, hogyan határozzuk meg a tudományosságot.

  • Mikor, hol: július 4. 15:00 – Csodaszarvas

Repeta & Munch: Közösségi reggeli

A Repeta és a Munch csapatának segítségével közösségi reggelivel is indíthatjuk majd a napjainkat a kempingben. A résztvevők által hozott hozzávalókat egymás között lehet majd csereberélni a megosztás jegyében, de idén először közös főzés is lesz. Ha szeretnénk csúcsra járatni a családias hangulatot, érdemes itt indítani kolorádós napjainkat.

  • Mikor, hol: július 4–6. 10:00 – Kemping

Onetwomany Collective: Proper Mess

Mi történik, amikor a káosz és a rend találkozik? A Proper Mess a játékos felfedezése ennek a polaritásnak, Proper úr és Mess kisasszony által megtestesítve. Proper készül a show-ra, mindent tökéletes rendbe szed, eszközeit vonalzóval igazítja, megtisztítja az utat, és bőséges biztonsági távolságokat állít be. Amikor minden tökéletes, Mess végre megjelenik, természetesen késve. Energetikus és szórakoztató tűzzsonglőr-előadás, amelyből nem hiányzik a technika, de a humor és – legfőképp – a játékosság sem. 

  • Mikor, hol: július 4. 22:15 – Erdei Iskola

Závada Péter: Különbségek és hasonlóságok vers-, rap- és slamszöveg között

Závada Pétert talán keveseknek kell bemutatnunk, hiszen költőként, rapperként, drámaíróként és slammerként is ismerhetjük. Előadásában Homérosztól egészen a Wu-Tang Clanig beszél majd az előadói költészet történetéről, de az avantgárd és a populáris kultúra viszonyáról, valamint a performatív költészet közéleti funkciójának fontosságáról is lesz szó.

  • Mikor, hol: július 6. 13:00 – Erdei Iskola

Cikkünk a Kolorádó fesztivállal együttműködésben készült.

(Borítókép: Kolorádó)

Címkék