budapest

szerkesztés

Budapest legjei

Szerzők

  • We Love Budapest

2012. 10. 01. 13:59

Budapest az ország első számú városa, a legnagyobb és legnépesebb is egyben. Számtalan legnagyobbal, legkisebbel, leghosszabbal és legrégebbivel találkozhatunk, ha kíváncsiak vagytok, hogy melyik kocsma a legrégibb, melyik a legmagasabb pont, vagy hol laknak a legtöbben a városban, olvass!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

János-hegy, Erzsébet-kilátó

1/5

1121 Budapest, János-hegy

Több Infó

Címkék

Budapest legmagasabb pontja a János-hegy, ami 529 méterre van a tengerszint felett. Régen Pozsonyi-hegynek is nevezték, mert állítólag egészen odáig el lehet róla látni.

A város legmélyebb pontja a Duna szintje, ami közepes vízállás mellett körülbelül 96 méteren van. Az épületek közül a fővárosban a legmagasabbra a Száva utcában található adótorony nyújtózkodik, a maga 154 méteres magasságával. A torony a Magyar Telekom átjátszótornya.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

A leghosszabbak és a legrövidebbek

2/5

Budapest leghosszabb útja az Üllői út, aminek hossza nagyjából 15 km. Az öt kerületet átszelő utat eredetileg a “Szolnokra vivő útként” emlegették. A Dunai hidak közül az Árpád híd a leghosszabb Budapesten található híd, ami egy másik “leg” kategóriában is győz. A 981 méter hosszú építmény egyben a legforgalmasabb budapesti híd is. Naponta nagyjából 150 000 jármű halad át rajta.

A leghosszabb metró állomásköz a piros metró vonalán található. A Stadionok és a Keleti pályaudvart összekötő szakasz. Hossza 1760 méter. Ha tovább megyünk és a Széll Kálmán téren szállunk le, akkor a város leghosszabb mozgólépcsőjén juthatunk fel a felszínre.

A legrövidebb metró állomásköz a Kodály Körönd és a Bajza utca között található. A két megálló közti távolság mindössze 190 méter. Ez a vonal ezen kívül még egy “leget” magáénak tudhat, hiszen ez volt a kontinentális Európa első földalattija.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Magyar Nemzeti Múzeum

3/5

1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.

Több Infó

Címkék

A város legrégebbi állandó hídja az 1849-ben felavatott Széchényi lánchíd, ami Budapest legkisebb forgalmú hídja is, mivel egy főútvonal sem kapcsolódik hozzá. A város és egyben az egész ország legrégebbi egyeteme az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, ami 1635 óta működik. Ekkor még Nagyszombati Egyetemnek hívták és csak 1777-ben “költözött” Budára.

A legelsőként megnyitott nyilvános múzeum Budapesten a Nemzeti Múzeum volt, amit 1837-1847 között épült, majd az 1848-as szabadságharc szimbolóma lett. A budapesti romkocsma-kultúrát a Szimplának köszönhetjük, ami 2001 októberében nyitott. A kezdetben inkább csak kávézóként működő hely 2002-ben vált városszerte ismerté a Szimpla Kert által.

Budapesten a még mai álló és használatban lévő legrégebbi épület a Vörös Sün Ház a Budai Várban található és 1260 körül épült. Ez volt egykor a Vár egyetlen fogadója és itt rendezték meg Budán az első színházi előadást is. A Váci utca volt a város legelső sétálóutcája. 1690-ben még Lipót utcának nevezték és végében állt a Váci kapu, Pest városának az északi kapuja.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Dohány utcai zsinagóga

4/5

1074 Budapest, Dohány utca 2.

Több Infó

Címkék

A Bazilika a legnagyobb templom Budapesten. Azért épült fel, mert régen itt több száz embernek sikerült megmenekülnie az 1838-as árvíz elől. Az egykori zsidónegyedben álló Dohány utcai Zsinagóga nem csak Budapesten a legnagyobb, hanem Európában is az első. Budapest 23 kerülete közül a legnagyobb a XVII. kerület, ami a város legtávolabb eső keleti része. Területe 54,83 km², ami körülbelül 25 szöröse budapest legkisebb VII. kerületének, ami mindössze 2,09 km²-en terül el.

Azok, akik úgy gondolják, hogy a város legnagyobb bulijaiba vágynak, azoknak két lehetőségük is van: Elmehetnek a Parkba, ami Budapest legnagyobb területű (11 000m²) szórakozóhelye, vagy meglátogathatják Európa egyik legnagyob fesztiválját: a Szigetet. A “faluházBudapest legnagyobb lakóháza. A 315m hosszó lakóépület a 14 lépcsőháza és nagyjából 3000 lakója van.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Gül Baba türbéje

5/5

1023 Budapest, Mecset utca 14.

Több Infó

Címkék

A Margit hídhoz közel található Gül Baba Türbéje, ami világ legészakibb iszlám zarándokhelye. A sírkápolna egy muszlim szerzetesnek, Gül Babának állít emléket, aki a megszálló török sereggel érkezett az országba. Budapestnek van egy legkeskenyebb épülete is. Az Erzsébet hídról Buda felé haladva jól látszik a Várkert rakparton található keskeny lakóház, ami csupán 6 méter 20 centi “széles”.

Hasonló tartalmak

Admin mode