budapest

szerkesztés

A nagyvárosi vadon legaranyosabb lakói hol olvasnak, hol rollereznek – Mackószobrok Budapesten

Szerzők

  • We Love Budapest

2022. 12. 02. 0:00

Bár Budapestet egyértelműen az állatok királya, az oroszlán uralja, ha szobrokról vagy domborművekről, épületdíszekről van szó, de szerencsére a medvevadászatunk is sikeres volt, hiszen nem egy, néha egészen meghökkentő medvés szobrot is találtunk. Felkerestük az 5 legaranyosabb macis szobrot Budapesten, az óvodai zsánerszobroktól az egészen meghökkentő változatokig.

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Mesehősök akcióban az Európa Ligetben

1/5

Címkék

A Várhegy oldalában, a Bécsi kapu tér közelében megbújó Európa Ligetben nem is olyan régen jártunk, amikor a frissen felújított budapesti parkokat szemléztük, ekkor bukkantunk rá a furcsa medvés-rókás szoborra, ami mintha csak egy mesekönyv megelevenedett jelenete lett volna.

Nem is tévedtünk nagyot, a Maugsch Gyula készítette alkotás Sebők Zsigmond meseírónak állít emléket, ahogy azt a szobor talapzatán is olvashatjuk. Az alkotást eredetileg a Margit híd budai hídfője melletti parkban állították fel 1933-ban, és csak a 70-es években költözött fel a “hegyekbe”, amikor megindult a HÉV-aluljáró építése, és azóta is jól érzi magát a zöldben. A Sebők történeteiből ismert Mackó Muki, unokaöccse Zebulon és Róka Misi közül ez utóbbi kettőt láthatjuk itt éppen, akció közben, bödönnel és lopott libával.

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Esti mese mackó módra a Németvölgyi úton

2/5

Címkék

A Németvölgyi iskola előtt medvés szobrot már így nyár végére kicsit körbenőtte a természet, de még így is semmit sem veszített a vidámságából.

Lányi Dezső alkotása, az orrára csúsztatott szemüveggel fennhangon olvasó medvepapa, bár szegény, nem túl lelkesnek tűnő bocsait inkább csak könyvtámasznak használja, és a mese a mellette álló iskolás fiúcskának és lánynak szólhat, mindenképpen az egyik legkedvesebb rejtett budapesti szobor. Az 1930-as évek elején épült iskola előtt állva már több mint 80 éve köszönti a diákokat.

Fotó: Pataky Zsolt - We Love Budapest

A vagány rollerező medve a Honvéd térnél

3/5

Címkék

A legfurcsább és mindenképpen nagy kedvencünk a Honvédi téri lakótömb udvarán álló, egykori szökőkutat díszító medve. Sajnos a csobogó már nem működik, de így legalább a főszerep a macié. Már maga az épület is érdekes, aminek az udvarán áll – a Balaton, Szemere, Stollár Béla és Honvéd utcák által határolt tömb azon, viszonylag kevés jó állapotban megmaradt épület közé tartozik, amelyek valóban a monumentális szocreál stílusban épültek az 50-es évek elején.

Az alkotás az 1950-es évek közepén készült el, de jelenlegi helyére csak 1959-ben került. Hogy miért rollerezik, és főként vajon mitől az a kaján vigyor, azt sajnos nem tudjuk. A legtöbb szobor amúgy iskolák és óvodák udvarára vagy közelébe készült zsánerszobor, valószínűleg úgy gondolták, hogy a macik mint a mesék gyakori szereplői, népszerűek leszek a kicsik körében.

Fotó: Forgács Zsuzsanna - We Love Budapest

Az ikonikus “kőmaci” a Feneketlen-tónál

4/5

Címkék

A kicsit mamlasz fejű, hasvakarós medve is szintén egy játszótér közelében áll, a budai Feneketlen-tó körüli park Villányi úti játszótere mögött őrzi már egy jó ideje a környéket. Bár inkább a közeli gimnáziumok diákjainak kedvelt találkozási pontja a „kőmaci”, semmint a fiatalabbaké, de az 1961-ban készült szobor egész jó állapotban van, nem olyan régen megtisztították, ha pedig beszélni tudna, biztos, hogy a kamaszok életének mindent nehézségéről bőven tudna mesélni. 

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Játszó bocsok a Torontál utcánál

5/5

Címkék

A Torontál utcai játszótér bocsai a legkevésbé mesefiguraszerűek, és idézik meg még leginkább a természetfilmekben látott proper medvéket. Érdekes, hogy ezek az amúgy hihetetlenül hatalmas és veszélyes ragadozók hogyan váltak a gyerekek kedvenc plüssmacijaivá és a mesék sokszor emberszerű, bumfordi hőseivé.

Érdekes azt is megnézni, hogy milyen korból származik a legtöbb alkotás, amiket Budapesten találunk – a Kádár-korszakban az építőipari beruházások egy meghatározott ezrelékét köztéri művészeti alkotásokra, szobrokra, muráliákra kellett költeni, ennek is köszönhető, hogy ebben az időszakból ennyi alkotás maradt ránk. Ezek közül persze van nem egy, amit már annyira megszokott a szemünk, hogy szinte fel sem tűnik, erről kicsit többet nem is olyan régen éppen a Kortárs Építészeti Központ sétáján tudtunk meg. Szerencsére a medvés szobrok, főleg a meghökkentőbb kompozíciók emlékezetesek maradnak mindenkinek, aki csak egyszer is szembe találkozott velük a városban. Aki pedig szeretne még akár más mackós szobrokat felfedezni, a köztérkép.hu-n órákig mazsolázhat az izgalmasabbnál izgalmasabb alkotások között.

Hasonló tartalmak

Admin mode