gasztró

szerkesztés

A legjobb ebédek a városban

Szerzők

  • We Love Budapest

2012. 06. 14. 2:00

A tökéletes ebéd kiadós, ugyanakkor nem kerülünk utána munkaképtelen állapotba, friss alapanyagokból készül, és nem kell sokat várni rá. Akármilyen hihetetlen, Budapesten már ezer forintért találunk ilyet, nemcsak a kifőzdékben, hanem a színvonalas bisztrókonyhákon is. Összeszedtük, hová érdemes beülni, ha nincs időd főzni, vagy unod a pizzarendelést.

Update: 2017-es, azóta frissített cikkünk a legjobb ebédmenüs helyekről itt található!

Menza Étterem és Kávézó

1/11

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 2.

Több infó

Címkék

A déli kínálatot tekintve a hely hű a nevéhez. Az ebéd a kicsit olyan, mint egy időutazás a hetvenes évekbe: az alapanyagok és az ételnevek ismerősek, a minőség szerencsére összehasonlíthatatlan a rossz emlékeket idéző napközis konyhákéval. A legjobb ötlet, ha az ember úgy ébred, hogy lecsós szeletre, krumplistésztára, esetleg Stefánia vagdaltra vágyik, és a magyar konyha retró klasszikusait szeretné a város egyik lüktető pontján, al fresco elfogyasztani. A két fogásos klasszikus menzakaja ára 990 forint, minden hétköznap.

Frici papa kifőzdéje

2/11

1077 Budapest, Király utca 55.

Több infó

Címkék

Egy kifőzde és egy régimódi étterem sajátos egyvelege, tökéletes ellentéte a pár száz méternyire található kozmopolita vendéglátóhelyeinek. Jóval ezer forint alatt is megúszhatjuk az ebédet, amennyiben a táblára írt napi kínálatból választunk, persze különleges ízélményekre ezért az összegért azért ne számítsunk. A egyébként étlap is van, ha valaki nem találna kedvére valót a napi kínálat fogásai közül, kissé magasabb árkategóriában pl. halételeket is lehet rendelni. Ebédidőben nagy a pörgés, ne lepődjünk meg, ha a pincér olyan asztalhoz kísér, ahol már ül valaki. A hely szombaton is nyitva van.

Ruben - A legolcsóbb

3/11

Az árverseny győztese a 790 forintos, 3 fogásos déli menüvel. (Ami egyébként valójában 870 forintba kerül, mert felszámolnak 10 % szervizdíjat is.) A kedvező ár miatt persze mindig sokan vannak a Rubenben, és előfordul, hogy várni is kell egy keveset. A házias ízeket hozzák, olyan fogásokra számítsunk, mint a káposztás cvekedli, a tarhonyaleves vagy a rizses hús, desszertvonalon pedig a kakaós csiga - meggyes piterétes vonal a meghatározó. Ami viszont igen meglepő, hogy az étel ehető, ha nem is tartogat gasztronómiai csodákat. (Olcsóbb, mintha bevásárolnánk és elkészítenénk otthon ugyanezeket a fogásokat...) Igaz, azért némi aggodalomra ad okot, hogy júniusban is van gesztenyepüré, de ez nyilván nem az a hely, ahol a szezonalitás is szempont a menü összeállításánál.

Klassz Étterem és Borbolt (Bezárt)

4/11

1061 Budapest, Andrássy út 41.

Több infó

Címkék

A egy kicsit furcsa hely, tele titokkal. Talán ez az egyetlen olyan bisztró a városban, ahol nem lehet asztalt foglalni, szigorúan érkezési sorrend van. A dizájn egészen meghatározhatatlan, de harmonikus koncepciót követ a tarka tapétával. A legnagyobb rejtély azonban az, hogy hogyan sikerült 990 forintra szorítani a kétfogásos ebéd árát ilyen színvonalas vendéglátás mellett. Az aktuális kínálat a kinti táblán olvasható, a péntek pedig annyiban különleges nap, hogy egy levest és egy desszertet adnak. Érdemes minél előbb megérkezni, hogy ne kelljen várni, amíg felszabadul egy hely. És ha már itt vagyunk, nézzük meg a borlapot, főleg, ha nem kell sietni az ebéddel!

ARAZ Étterem

5/11

1074 Budapest, Dohány utca 42-44.

Több infó

Címkék

Első ránézésre az nem az a hely, ahová csak úgy bemerészkedik az ember ebédelni, pedig érdemes. Az elegáns külső jó ár-érték arányt takar, 1290 forintért adják a kétfogásos ebédet, három fogást pedig 1490 forintért lehet enni. Az adagok tisztességesek, mi alig bírtunk a desszerttel. A menük átjárhatók, ha pedig nincs 40 percünk, el is csomagolják az ételt. A legjobb hely ilyenkor a hotel belső udvarán található terasz, ide ebédre is foglalni kell asztalt.

Csalogány 26

6/11

1015 Budapest, Csalogány utca 26.

Több infó

Címkék

Gasztrotörténelmi hely, legalábbis a budapesti ebédmenük szempontjából: a született meg ugyanis 5 évvel ezelőtt az ínyenc, több fogásos, variálható déli menü. A három fogásból az első leves, a második valamilyen hús vagy halétel, a harmadik desszert. Az, hogy mi a kínálat, csak a helyszínen derül ki, a vendég igenis bízza rá magát a konyhafőnökre. A rendszer ugyanakkor nagyon rugalmas, az asztaltársaságunk egyik tejérzékeny tagjának azonnal improvizáltak valamit az egyik fogás helyett. Megéri a 2500 forintot, az egyik legjobb a városban Az étterem keddtől szombatig tart nyitva, szombaton csak egyféle főétel szerepel a déli menüben.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Olimpia Étterem

7/11

1076 Budapest, Alpár utca 5.

Több infó

Címkék

Az folytatta azt, amit a Csalogány 26 elkezdett. A konyhafőnök, Takács Lajos minden reggel a piacon kezdi a napot, és ott találja ki, mi legyen aznap a menü. Nem a dizájn miatt szeretjük a helyet, hanem azért, mert itt biztosan csak az kerül a tányérra, ami friss és méltó arra, hogy szerepeljen az étlapot helyettesítő táblán. Lehet kérni egy, két és háromfogásos ebédet (1600/1950/2250 forintért), az ár a „szikvizet” is tartalmazza. A kedd halnap, ilyenkor olyan alapanyagok kerülnek a tányérra, amelyek 48 órával korábban még vígan úszkáltak a tengerben.

Pesti Disznó

8/11

1065 Budapest, Nagymező utca 19.

Több infó

Címkék

Az első magyaros tapasbár gigantikus borválasztékkal és látványkonyhával. A hangulat és a dizájn alapján a hely olyan, mintha nem a Nagymező utcában, hanem Spanyolországban vagy Franciaországban lennénk. A nevéhez hűen a fő vonalat a disznóhús és a gusztusosan elkészített belsőségek képviselik. Az is bemerészkedhet, aki kissé idegenkedik ezektől az alapanyagoktól – itt még a legrémisztőbb húsrészek is csábítóan néznek ki, ráadásul az ebédmenü visszafogottabb, könnyebb fogásokat tartalmaz. (Amikor teszteltük a helyet, gombaleves és csirkemell volt a menü). Két fogás 990 forint, ha desszertet is kérünk, 1390 forint lesz a végösszeg. Akkor is jó választás, ha külföldi ismerőseink olyan magyaros ebédre vágynak, ami nem okoz emésztési problémákat.

Fruska Picnic&Bistro - Ki a szabadba!

9/11

1117 Budapest, Kopaszi-gát 13.

Címkék

Mesebeli bisztró a Kopaszi Gáton, szörpökkel és kockás terítőkkel. A csak csütörtökön van a szó szoros értelmében vett ebédmenü, de minden nap készül valamilyen leves. De ez nem is az a hely, ahová 40 percre kiszaladunk a munkahelyről. Itt megáll az idő, olyan, mintha meglátogatnánk a vidéki nagymamát, és ugye ott sem lehet egy óra múlva felállni az asztaltól csak úgy. Vannak grillezett húsok, a vegáknak halloumi, bio farfalle tészták és „emeletes kenyerek”, vagyis szendvicsek, de ami miatt tényleg kihagyhatatlan, az a piknikkosár, amit kérésre bécsi virslivel, friss házi kenyérrel, padlizsánkrémmel, bruschettával pakolnak meg. Érdemes telefonon megrendelni a piknikkosarat, így nem kell megvárni, amíg elkészül a tartalma. Randihoz is tökéletes helyszín.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

MÁK Bistro

10/11

1051 Budapest, Vigyázó Ferenc utca 4.

Több infó

Címkék

A rövid idő alatt az ország legjobb éttermei közé került. Meg is kérik az ebédmenü árát (2 fogás 2800, 3 fogás 3500 forint), cserébe csúcsgasztronómiai színvonalú fogásokat kapunk, és még feszengeni sem kell. Ráadásul mindezt sokkal olcsóbban, mintha vacsorázni mennénk az étterembe. Júniustól a Heston Blumenthal konyháját is megjárt szakácsnő, Tálas Kata főz.

Onyx

11/11

1051 Budapest, Vörösmarty tér 7.

Több infó

Címkék

Igazi luxusebéd, ugyanakkor az a legolcsóbb módja annak, hogy megkóstoljunk egy Michelin-csillagos menüt. Két fogás ára 3990 forint, egy háromfogásos ebéd pedig 4590 forintba kerül (plusz 15 százalék szervizdíj!). Három előétel, négy főétel és három desszert közül választhatunk, de mindegyik kategóriából két-két fogás az aktuális étlapon is szerepel. Ez azt jelenti, hogy az esti árat kell kifizetni értük, és ez néha több mint plusz 4 ezer forintot jelent egyetlen fogás esetében. A nem hétköznapi ebédre nem lehet csak úgy beesni, asztalt kell foglalni, és kb. egy órát kell rászánni a ceremóniára. Késni nem ér (du. 2-ig oda kell érni), és az sem mindegy, mit veszünk fel.

Hasonló tartalmak

Admin mode