kultúra

szerkesztés

7 budapesti művészmozi

Szerzők

  • Nick Robertson

2015. 01. 20. 1:00

Megnéztünk néhány különleges belvárosi mozit, ahol a magyar és idegen nyelvű filmek mellett sok egyéb látnivaló is akad. Jártunk elegáns stílusú, évszázados filmpalotában, és olyan moziban is, amelyet a filmek helyett sokan az előterében rendezett bulik miatt ismernek. (Bármelyik mozit is választod, jegyvétel előtt mindenképp érdeklődj a jegypénztárban, hogy az adott filmet a számodra megfelelő nyelven vagy felirattal vetítik-e.)

Fotó: Uránia National Film Theater

Uránia Nemzeti Filmszínház

1/7

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

Több Infó

Címkék

Az elegáns moziépületet, melyet az 1890-es években építettek a velencei gótika és a mór építészet elemeit ötvöző stílusban, a filmtörténet fontos állomása, itt forgatták ugyanis 1901-ben az első magyar mozgófilmet. Az üzemeltetők azóta is mindent megtesznek, hogy az épület eredeti értékeit megóvják. Az Uránia hatalmas főteremmel, egy kisebb teremmel és két kávézóval várja a filmrajongókat, emellett több filmfesztiválnak is otthont ad, sőt koncerthelyszínként is megállja a helyét.

Fotó: Toldi Klub

Toldi Mozi

2/7

1052 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

Címkék

Ahogy a fenti képen is látszik, a Toldit manapság mozi helyett inkább éjszakai klubként tartják számon: az előtérben lévő bár minden este beszélgető fiatalokkal telik meg, akiknek eszük ágában sincs beülni egy filmre, hétvégente pedig filmsztárok helyett zenekarok és DJ-k kapják meg a főszerepet. Mindezek ellenére persze a vetítések nem szűntek meg: ha a legújabb nemzetközi filmek érdekelnek, esetleg olyan abszolút helyi érdekességek, mint az itt tanuló filmes diákok animációs alkotásai, mindenképp nézz be a moziterembe is.

Fotó: Puskin Cinema

Puskin mozi

3/7

1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 18.

Több Infó

Címkék

Amikor 1926-ban megépült a Puskin, ez volt Európa legnagyobb filmszínháza, és történelmi jelentősége is vetekszik az Urániájéval. Az aranyozott szobrokkal és márványoszlopokkal díszített, klasszikus mozi fénye kissé ugyan már megkopott, ettől viszont még nem kell leírni: a legfrissebb független filmek, kiváló képminőségű operavetítések és a legnagyobb kasszasikerek mellett olyan kreatív tematikus sorozatokkal is készülnek, mint a „Spielberg vs. Scorsese”.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Art+ Cinema

4/7

1074 Budapest, Erzsébet körút 39.

Címkék

Ez a nemrég felújított, egyedülálló intézmény a magyar gyártású filmek fellegvára: a mozizás kezdeteitől napjainkig készült magyar alkotások közül nehezen találnál olyat, amit ez az intézmény ne tűzne műsorra. Gyakran vetítenek mérföldkőnek számító régi magyar filmeket is, viszont mivel nem mindig van angol felirat, ezeket a ritka kincsnek számító alkalmakat sokszor csak a magyar közönség élvezheti. Vigaszdíjként viszont az Örökmozgó rendszeresen szervez programsorozatokat a világ minden tájáról származó kortárs filmekből, amelyeket eredeti nyelven nézhet a nagyérdemű.

Fotó: Művész Cinema

Művész Art Mozi

5/7

1066 Budapest, Teréz körút 30.

Több Infó

Címkék

Minden magyar és Budapesten élő külföldi mozimán ismeri a Művész jellegzetes homlokzatát. A főváros legnépszerűbb art mozijának műsorában egyaránt megtaláljuk a várva várt új alkotásokat és az eredeti nyelven vetített avantgárd filmeket is. Ezt az eklektikus sokszínűséget az előtérben kialakított kávézó hangulata is remekül tükrözi - a falakon a mindenfelé kacskaringózó mozaikok között talált tárgyakból, például egy pár bakancsból vagy babafejből készült műalkotások is felbukkannak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Kino Cafe Art Mozi

6/7

1137 Budapest, Szent István körút 16.

Több Infó

Címkék

A Kino kávézó jellege jóval erősebb, mint a mozis profil, amire az is ráerősít, hogy a Vígszínházra néző hely előtti kis téret nyáron szintén a vendégek uralják. Ételért-italért az év többi részében is érdemes beugrani reggel 9-től éjfélig: van reggeli, különféle melegszendvicsek, saláták és egyéb ropogtatnivalók, kávék, üdítőitalok és jó magyar borok - az már szinte csak bónusz, hogy emellett filmeket is lehet nézni.

Fotó: Cirko-Gejzír Cinema

Cirko-Gejzír mozi

7/7

1055 Budapest, Balassi Bálint utca 15-17.

Több Infó

Címkék

Egy, a Parlamenttől és a Duna-parttól nem messze álló épület rejti Európa legkisebb moziját, legalábbis a Cirko-Gejzír ezt állítja magáról. A kis méret ne tévesszen meg senkit: bent a legnagyobb nemzetközi filmes díjakat bezsebelő alkotásokat és olyan magyar kísérleti filmeket lehet megnézni, amelyek a multiplexben talán kivernék a biztosítékot. És ha ez nem lenne elég, az apró moziba alkalom adtán egy-egy kiállítás és koncert is befér.

Hasonló tartalmak

Admin mode