kultúra

szerkesztés

4 színházi előadás novemberre

Szerzők

2016. 11. 09. 10:43

A ránk nehezedő november örökérvényű klasszikusokat hozott, Molière, Csehov és Dosztojevszkij is képviselteti magát e havi ajánlónkban.

A nők iskolája – Katona József Színház

1/4

Egy könnyedebb témájú, ám nem kevésbé fajsúlyos üzenetet hordozó előadást nézhetünk meg a Katonában, ami kikapcsolódni és elgondolkozni egyaránt alkalmas. Molière örökérvényű előadását dolgozta át Ascher Tamás, és egy lecsupaszított, modern díszletbe helyezte át. Az idősödő, ám egykor bármelyik nő szívét meghódító Arnolphe-ot alakító Máté Gábor hitelesen alakítja a megfáradt, és élete alkonyán még minden erejét összeszedő egykori csábítót, aki eddig minden férjezett nőt az ujja köré csavart, ám utolérte végzete, és most a fiatal családi jó barát, a Horace-ot alakító Tasnádi Bence csapott le ifjú feleségére, aki egyébként Arnolphe egykori fogadott lánya.

Ágnest a vendégszínész Rujder Viven alakítja, aki kismerhetetlenségével üde színfolt az előadásban, Tasnádival együtt, akinek túlzott mimikája és gesztusai nem hogy nem zavaróak, de folyamatosan ébren tartják figyelmünket. Máté Gábor olyankor abszolút közönyös, olykor pedig foggal-körömmel ragaszkodó és harcos ábrázolása is kiemelkedik.

Rendező: Ascher Tamás
Helyszín: Katona József Színház, színházterem
Időpont: november 12., 27., 19:00 Jegyvásárlás

Fotó: Toldy Miklós

k2: Cájtstükk, avagy a bizonytalanok – Átrium

2/4

A Kaposvári Egyetem egykori hallgatóiból alakult k2 a friss színházi szcéna lassan megkerülhetetlen társulatává vált, nemrég dolgozott velük Ascher Tamás, a Züfec pedig slágerelőadássá nőtte ki magát, most az Átriumba hozták következő előadásukat, a Cájtstükköt.

A leírás szerint ez lesz az az előadás, ami majd megváltoztat mindent. „Ha nem is tudunk róla, de minden eddigi színházművészeti megmozdulás egy bizonyos irányba mutatott: az első eljövetel felé, a reveláció színháza felé, a megkérdőjelezhetetlen és aktuális tudásunk szerint felfoghatatlan és elképzelhetetlen közösségi megmozdulás felé, amely meghatározza mindazt, amit múltnak, jelennek és jövőnek hívunk? Mi történik, ha valami történik?” – olvasható az előadás ajánlójában. Vendégművészként az Örkény színésznője, Bíró Kriszta is beszállt az előadásba.

Rendező: Fábián Péter, Benkó Bence
Helyszín: Átrium
Időpont: november 15., 19:00 (ősbemutató) Jegyvásárlás

Három nővér – Örkény Színház

3/4

Megyünk Moszkvába? Ennél az időnél már csak a kemény téli esték lehetnek alkalmasabbak arra, hogy Csehovot nézzünk, ezúttal az Örkény társulata a Három nővért hozta elénk. Itt mindenki másra vágyik, mint ami megadatott neki, a Takács Nóra Diána alakította Olga házasságra, a férjezett Mása (Tenki Réka) pedig pont nem, ő legszívesebben férje nélkül lenne, a legfiatalabb lány, Irina – akit a társulat egyik új tagja, Zsigmond Emőke alakít áthatóan – pedig Moszkvába vágyódik.

Egyedül talán Natasa (Hámori Gabriella) kapta meg azt, amire vágyott, egy általa agyondédelgetett gyerekre. A hol színes, hol komor kavalkádban kiemelkedik Pogány Judit kisebb, ám annál erőteljesebb szerepe és Epres Attila vakon mozgolódó és a derűt – látszólag – sosem veszítő férj alakja.

Rendező: Bagossy László
Helyszín: Örkény Színház, színházterem
Időpont: november 12., 22., 23., 19:00 Jegyvásárlás

Fotó: Dömölky Dániel

Bűn és bűnhődés – Vígszínház

4/4

Michal Dočekal, a Cseh Nemzeti Színház igazgatójának rendezésében mutatták be a Vígszínházban nemrég a Bűn és bűnhődést, Térey János fordításában. Raszkolnyikov szerepében Orosz Ákost, Porfirijként Stohl Andrást láthatjuk. A rendező nagy szabadságot hagyott a színészeknek.

A látvány hátborzongató és lélegzetelállító, köszönhetően Martin Chocholoušek díszlettervezőnek és Sylva Zimula Hanáková jelmeztervezőnek. Porfirij rendőrbíró figurája a világirodalom későbbi nagy nyomozóinak archetípusa. A Stohl András által megformált karakter azonban nem csak Sherlock Holmes megszületéséhez szolgált mintául, hanem a Columbo címszereplőjét is ő ihlette.

Rendező: Michal Dočekal
Helyszín: Vígszínház, színházterem
Időpont: november 18., 23., 28., 29., 19:00
Jegyvásárlás

Hasonló tartalmak

Admin mode