Ha egy fagylaltkészítő mestert megkérdezünk, hogy milyen alapanyagokkal szeret a legjobban dolgozni, és mely fagyik állnak a legközelebb a szívéhez, akkor elsőre biztosan a klasszikus, tejes változatokra gondol. Ha mindezek felett bírja a kihívásokat nehezen kibogozható gordiuszi csomókkal, akkor simán rávágja, hogy szereti a legtöbbet és legjobbat kihozni a sorbet típusú fagyikból is. Ezek magától értetődően vegán nyalánkságok, hiszen víz az alapjuk, de esetenként adalékok vagy édesítők (például méz) formájában belekerül a jeges finomságba sajnálatos módon állati eredetű összetevő is. De nem ezeken a helyeken, nem ezeknél a cukrászdáknál! Lássuk, hol fagyiznak Budapesten a hithű vegánok és a tejmentes életmódot folytatók. Olyan szereplőket mutatunk, melyeket kipróbáltunk, többféle vegán fagyit is árulnak, és tényleg jó minőséggel találkoztunk.

1/5

naspolya

A Naspolya egy teljes pulttal rukkolt elő, egészen pontosan tényleg kizárólag vegán, adalékmentes fagyikat árulnak, Damniczki Balázs jóvoltából. Budapest egyik kedvenc egészségtudatos kisbisztrója-cukrászdája, avagy tényleg nassoldája egy pillanatra sem kötne kompromisszumot, üzletükben minden tűpontosan azt tartalmazza, amit feltüntettek, ellenőrzött, kreatív és finom sütijeik mellé most igazi megváltások ezek a jeges, vegán desszertek. Nem tudnánk választani, hogy a mangót, a vilmoskörtét, a kókuszt vagy a vegán pisztáciát kérjük-e. És tényleg, az utóbbi is bent van a pultban!

2/5

zabraka

A Zabrakadabrákban az ALL IN natural food fagylaltízei közül lehet válogatni. Ezek a fagyik egyszerre vegánok, teljesen be illeszthetők a paleo étrendbe, nincs bennük egy gramm cukor sem. Diétázóknak, cukorbetegeknek is óriási segítség ez, mert ízletes és nem elnagyolt fagyikról van szó, ráadásul széles az ízek választéka is. Nekünk a sós karamell, a piemonti mogyoró és a málna a kedvencünk. 

3/5

anju

Amióta megjelentek a piacon az Anjuna jégnyalókái, azóta rajongunk értük. Igaz, nem a klasszikus gombócos változatról beszélünk, de mindig lehűt, segít az édes utáni vágyódáson, és lelkiismeret-furdalásunk sem lesz egy-egy Anjuna fagyitól. Valódi gyümölcsből és kizárólag növényi tejekből készülnek az addiktív desszertek. Az áfonya-lime, a málna-licsi-rózsa és a mangó-maracuja is nagy szerelem. 

4/5

Cloud9

Már több mint 50 helyen érhetjük el a Cloud9 gyönyörű és ízletes fagylaltjait. Sem mesterséges ízesítő, sem ízfokozó, sem színezék nem kerül a fagyikba, ráadásul az ízválasztékuk fele már tej-, glutén- vagy cukormentes. A vegán verzióknál ugye a tejmentesség az alapvetés, mentes perui gourmet-csokoládé, pisztácia, mangósorbet is szerepel a palettán, de nekünk talán a mangó-passió-kókusz desszert, ez az egzotikus hármas a favorit.

5/5

VágyÁlom, Mentes Egészség Manufaktúra

A Vágyálom fagyijainál az a jó hírünk van, hogy nincsenek édesítőszerek, teljesen vegánok, és a paleolit étrendbe is be lehet őket passzintani! Eddig egyszer jártunk náluk, de meggyőztek minket odafigyelésükkel, kedves attitűdjükkel. Sok vendégük él cukorbetegként, és nemcsak azért szeretik a fagyijukat, mert elérhető (és legalább van), hanem azért is, mert valóban ízletesek. Mi a citromot és a málnát is jó szívvel ajánljuk. 

Címkék