Keresés EN

Szabadidő

10 szeretni való budapesti sétány korzózáshoz

Számtalanszor elmondtuk már, hogy sétálni milyen jó, pláne a tavaszi–nyári időszakban, amikor kellemes az idő, süt a nap, él a természet és virágba borult a világ körülöttünk. Vannak szuper parkok e célra, no meg sétányok, melyek már a nevükkel is jelzik, hogy itt elsősorban sétálni illik, bár egy igazán jó sétány mentén pihenőpadok is vannak, ha időnként letelepednénk, hogy gyönyörködjünk egymásban, a környezetben vagy egy jó könyv meséjében. Összeszedtük a kedvenc budapesti sétányainkat, ahol hódolhatunk e szenvedélyünknek.

1/10

Kolonics György

A tragikus hirtelenséggel, fiatalon elhunyt olimpiai, világ- és Európa-bajnok kenus, Kolonics György nevét viselő sétány Csepel egyik éke, mely bő öt kilométeren át kanyarog a Duna mentén. Nyugodt és természetközeli, csendjét pedig nem verik fel ötméterenként felállított kajásbódék, mint a Római-parton, és a vadregényessége is szinte érintetlen. Nemcsak a horgászok, a kutyások és a gyerekes családok, hanem a hétköznapi sétálók is élvezettel gyalogolhatnak rajta végig.

2/10

Duna sétány

Pesterzsébet Duna-partján nem olyan rég nyílt meg Budapest legújabb sétánya, a Duna sétány, pontosabban annak első, a strandtól a sporttelepekig tartó szakasza, ami nagyjából 600 méter hosszú. A sétány mentén nemcsak vendéglátó egységek, hanem padok, napozóágyak, ivókutak, széles stégek és úszóművek is vannak, no meg pár okospad, játszótér és szabadtéri edzőrész is.

3/10

Babits Mihály sétány

A méltán népszerű költőnagyságunkról elnevezett sétányt a Várnegyedben találjuk, a Várhegy keleti várfala mögött. Az egyik végén a Bécsi kapu áll, a másikon pedig az Erdélyi bástya. 1936-ban még kertek álltak itt, amiket megszüntettek, ekkor került kialakításra a Bástya sétány, amit a 60-as évek második felében szabdaltak fel több szakaszra, ekkor született meg a Babitsról elnevezett sétány, a költő pedig kicsit korábban, 1965-ben kapott itt emléktáblát.

4/10

Guckler Károly sétány

A 3,5 km hosszú sétány más, mint a többi, mert a Hármashatár-hegyen található, vagyis erdős részen kanyargó tanösvény is egyben, melynek bizonyos pontjairól csodálatos panoráma nyílik a fővárosra. A névadó Guckler Károly a főváros erdőmestere volt, később az Erdészeti Hivatal vezetője, akinek nevéhez fűződik a budai hegyek zegzugos útjainak sétányokká fejlesztése. 

5/10

Liget Promenád

A Városligetben több közkedvelt sétány volt eddig is, elég csak a Hősök tere mögött, a Zielinski hídtól induló és az Állatkerti körútig tartó Kós Károly sétányra vagy a Hősök tere és az Ajtósi Dürer sor között húzódó Olof Palme sétányra gondolni. A Liget Projektnek köszönhetően azonban lett egy új is, a megszűnt parkoló helyett kialakított mélygarázs felett haladó Promenád. Most még kicsit kopár, de majd megnőnek az itt álló fák, addig pedig a sétány hangulatát meghatározza az, hogy a felújított Városliget szélén halad végig. 

6/10

Tóth Árpád sétány

Az egykori Bástya sétány másik fele a Tóth Árpádról elnevezett sétány, ahova szinte zarándoklat folyik a díszcseresznyefák virágzása idején. Pedig nemcsak ilyenkor érdemes sétálgatni itt, hanem bármikor. A Vár-beli korzózás legtökéletesebb terepe a Tóth Árpád sétány, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a budai hegyekre. Talán ez a legromantikusabb sétahelye a városnak, ahol egy randi sem végződhet rosszul. 

7/10

Dagály sétány

A főváros XIII. kerületében található, fél kilométer hosszú sétány még viszonylag új a budapesti sétányok sorában, 2017-ben adták át. A Népfürdő utcánál kezdődik (a Dagály strand és a Duna Aréna magasságában), és egészen a Váci útig tart. Az új építésű bérházak között halad nyílegyenesen, időnként padok csábítanak megállásra. A sétány mentén ültettek 60 darab fát, és vannak szemetesek, ivókutak meg kerékpártárolók is.

8/10

Művészsétány

A margitszigeti sétány az egyetlen olyan, amin végigsétálva tanul is valamit az ember. A sétány a szigeten felállított művészszobrokat köti össze, melyek közül az első Arany Jánosé volt. A 60-as évektől kezdve egyre több, az irodalomban, a zenében, a képző- és a színházművészetben jelentős magyar személy mellszobra került Aranyé közelébe. Jelenleg összesen 39 szobrot nézhetünk meg, ha végigsétálunk az árnyas Művészsétányon. 

9/10

Újhegyi sétány

A kőbányai Újhegy-lakótelepet a 70-es években építették meg, és nem sokkal később a sétány is elkészült. Nem elég, hogy nem volt túl szép, de az évtizedek alatt erősen leromlott az állapota is. A felújítási és modernizálási munkálatokat az elmúlt években végezte el a Lépték-Terv Tájépítész Iroda, ami Építőipari Nívódíjat kapott a munkájáért 2020 végén. Szökőkút, minivízesés, virágok, fák, pihenőpadok, színes lámpák dobják fel a sétányt, ami szerethető hangulatot visz a szürke lakótelepbe. Kőbányán egyébként van egy másik hangulatos sétány, amit Kőrösi Csoma Sándorról neveztek el, ott is érdemes tenni egy könnyű sétát.

10/10

Rákos-patak

Bár a Rákos-patak nevében nincs benne az, hogy sétány, de az biztos, hogy amióta elkezdték a környékét megújítani, egész hosszú sétány született mellette, melynek több szakasza is végigsétálható. A Duna Aréna mellől indulva eljuthatunk az M3-as bevezetőjéig, ez a XIII. kerületi szakasz. De sétálhatunk a patak mentén a bevezető másik oldalán is, ez pedig a XIV. kerületi szakasz. Ha pedig igazán nagyot akarunk sétálni a patak mentén, akkor készüljünk rá, hogy előbb-utóbb elhagyjuk Budapestet. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Dolgozó anyává válni: visszatérés a munka világába

A szülési szabadság utáni visszatérés a munka világába óriási változást jelent, így minél közelebb érünk a visszatérés időpontjához, úgy sokasodnak az aggodalmaink az új életszakasszal kapcsolatban. Milyen változások történnek, mikor megérkezik a dolgozó anya szerepe az életünkbe? Milyen kihívásokra számíthatunk ebben az időszakban? Miként tudunk tudatosan felkészülni a visszatérésre?

Szabadidő

Séta az egykori óbudai téglagyárak területén

Az óbudai téglagyárak múltjától az emlékezés jelenéig című séta során végigjárjuk a bécsi úti téglagyárak területének egy részét, hallhatunk a téglagyárak történetéről, társadalmi kontextusukról és a második világháborúban betöltött szerepükről, valamint szó lesz a Porajmos emlékezetéről, annak kortárs módjairól és lehetőségeiről is.

Neked ajánlott

A