Azt mondják, ha igazán meg akarsz ismerni egy várost, akkor úgy kell tenned, mintha te is ott élnél. Budapest turisztikai látványosságai varázslatosak, de van élet a Halászbástyán túl is. Hét kevésbé felkapott és „agyonkoptatott” helyet mutatunk, amelyek akár még a tősgyökeres budapestieknek is újdonságot jelenthetnek.

1/7

„Piazza”-hangulat a Mikszáth Kálmán téren

Az olaszok számára a „piazza” nemcsak egy a tér, hanem egy nyüzsgő és hangulatos „fórum” is, amely kiváló kifejezője az ország identitásának. Az olasz piazza a társasági élet központja, ahol a bárok és a kávézók teraszain ücsörögve bárki megélheti az édes semmittevés időtlen érzését. Jó hír, hogy ehhez nem kell Olaszországba utazni, a VIII. kerületi Palotanegyedben található Mikszáth Kálmán tér is elhozza nekünk a hangulatot. A teret a mediterrán piazzákhoz hasonlóan díszkút teszi meseszerűvé, és itt található Mikszáth Kálmán szobra is, hiszen az író életének utolsó nyolc évében a tér 1. számú házában lakott. A tér általában délutánonként, esténként telik meg tömegekkel, pezsgő mediterrán életérzést nyújtva az erre járóknak. Ha a helyek tele vannak – márpedig ez gyakran előfordul –, érdemes egy sétát tenni a Lőrinc pap tér felé, vagy épp a másik irányba indulni a kivilágított, macskaköves utcán, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épülete felé.

2/7

A zsidó negyed girbegurba utcái

Ha egy külföldi vagy egy vidéki fiatal a fővárosba látogat, biztos, hogy szerepel a tervei között a romkocsmák felkeresése, pedig ennek a városrésznek nem csak a szórakozóhelyek az üde színfoltjai. Erzsébetváros és a szomszédos Terézváros együtt alkotják a régi pesti zsidó negyedet, a Király és a Csányi utca, a Klauzál tér, a Kis Diófa és a Dohány utca, valamint a Károly körút által határolt városrészt. De nemcsak a zsidó nevezetességek, a Magyar Zsidó Múzeum, a Mártírok temetője, a Raoul Wallenberg emlékkert, a zsinagógák miatt érdemes elveszni kicsit az egykori „gettónegyedben”, hanem az autentikus ízekért is, hiszen kóser éttermek sokasága várja a vendégeit. Akár kóser piacra is ellátogathatunk a szombati nap kivételével a Dohány utca 36. szám alatt, ínycsiklandozó pékárukat kóstolhatunk a Semes Kóser Pékségben, húsimádóknak pedig kötelező betérni a Dob utcai kóser henteshez.

3/7

Túl a Szabadság-szobron

A Gellérthegy városrészről mindenkinek azonnal a Gellért-hegy tetején álló Szabadság-szobor, a Citadella, esetleg a Sziklatemplom jut eszébe, pedig maga a környék is nagyon különleges kincseket rejt, gyönyörű villáiról ismert. Ezeket a 19. század végén kezdték felhúzni, miután a pusztító filoxérajárvány következtében elpusztultak a hegyen ültetett szőlők. Már a pesti oldalról feltűnik a vörös téglás Schoch- vagy Hegedüs-villa bástyaszerű tornyaival, amit egy genovai várkastély mintájára építettek. Az idők során lakott itt Hegedüs Lóránt pénzügyminiszter, Stühmer Géza csokoládégyáros és Andy Vajna is, napjainkra magánlakásokra osztották a villát. Híres épület a Bayer-villa is, amely leginkább arról ismert, hogy 1944-től 1945-ös eltűnéséig itt dolgozott Raoul Wallenberg svéd diplomata, aki zsidók ezreit mentette meg. Lenyűgözően szép a Mányoki és a Kelenhegyi út kereszteződésénél található művészház is, Budapest első műteremháza, ahol Rippl-Rónai József, Czóbel Béla, Madarász Viktor is alkotott.

4/7

Eldugott japánkert Zuglóban

Nem sokan tudják, hogy a Margitszigeten és az Állatkertben található japánkerteken túl van egy távol-keleti park Zuglóban is, amely ráadásul a főváros első ilyen stílusú díszkertjeként épült 1928-ban. A Mogyoródi út 56–60. alatt található kert 2020-ban nyitotta meg újra kapuit a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola udvarán. Bár a kert jelentős felújításokon esett át az elmúlt több mint 90 évben, mégis Varga eredeti tervei és koncepciója szerint tartják karban a mai napig. A japán kertművészet számos eleme megtalálható itt: a kerten lapos lépcsőkövek vezetnek végig, csobog a víz (az élet áramlását szimbolizálva), mandarinrécék és indiai tőkés récék rázzák tollaikat, a kertben mitikus állatszobrok és szigetek állnak. Természetesen számos távol-keleti növény is megtalálható itt, mint például a japán juhar vagy a kínai lilaakác. A növényzet nagy része örökzöld és fenyő, például a Teknős-sziget mellett magasodó vörösfenyő, amely a kert legnagyobb botanikai ritkasága.

5/7

„Újlipócia”-életérzés

Csak egy ugrás a Margitszigetről, mégis csak keveseknek jut eszébe, hogy pesti látogatásuk során a bérpalotáiról híres Pozsonyi út és a környező utcák felé vegyék az irányt. Különösebb turistalátványosság nincs itt, a hangulat azonban magával ragadó. Fogalmazhatnánk úgy is: nem ismered Pestet, amíg el nem látogatsz Újlipótvárosba. Akár a Szent István parkban ejtőzünk, akár kiülünk a Pozsonyi út egyik kávézójának teraszára és hallgatjuk, ahogy a piros troli elrobog mellettünk, egészen biztos, hogy kellemes élményben lesz részünk. Főként, ha belegondolunk, egykor ezeken az utcákon sétált Radnóti Miklós és Kosztolányi Dezső is.

6/7

Virányos

Aki Budapestet rossz levegője miatt szidná, annak Budán, Virányoson a helye. A XII. kerületben található városrész leginkább egykori lóvasútjáról és annak famunkákkal gazdagon díszített oromzatú végállomásáról ismert. Az épület ma már kulturális és rendezvényközpontként működik. A Budakeszi út és a Kútvölgyi út által közrefogott terület egykor Zugliget része volt, neve a virányos szóból ered, amely eredetileg üde, virágos tájat jelentett. Nem messze innen található a libegő alsó állomása, így megfelelő kiindulópontja lehet a budai hegyek bejárásnak.

7/7

Budapest „alvilága”

A turistalátványosságok között se szeri, se száma a panorámáknak, amelyek gyönyörű rálátást nyújtanak Budapestre. Az viszont csak keveseknek jut eszébe, hogy „alulról” is megtekintsék a fővárost, ahol a mai napig számtalan pincerendszer húzódik – igaz, ezekbe leginkább szervezett séták során juthatunk el. Az egyik különleges föld alatti hely a budai Vár alatt található Sziklakórház, amely atombunkerként is funkcionált, a II. világháború, majd az 56-os forradalom alatt pedig sebesülteket láttak el itt. A budai Vár alatt 3 kilométer hosszú barlangrendszer húzódik, ahol egykor barlangkutatásokat is végeztek, illetve a Gellért-hegy alatt is található egy alagútjárat, amely a Gellért, a Rudas és a Rác fürdőt köti össze. Rendkívül izgalmas hely a kőbányai pincerendszer, amely egykor mészkőbánya volt, de sört is érleltek a pincékben, a II. világháború alatt pedig óvóhelyként működtették. Általában évente kétszer látogatható ingyenesen, csoportos túravezetés keretében.

Címkék