Keresés EN

Ez is érdekelheti

Látnivalók és kultúra

A nyakában hordta a sebész a fejből kioperált golyót – 80 éves a Sziklakórház

A II. világháború alatt és után gyógyítottak benne, de kutatták itt a tífusz ellenszerét is, volt bunker, raktár és színház, 16 éve pedig múzeum.

Látnivalók és kultúra

Az idén 200 éves Himnusz tiszteletére – 11+1 remek program a magyar kultúra napjára

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük, és azért január 22-én, mert aznapra esik Kölcsey Ferenc Himnuszának születése. Az ünnep célja, hogy ápolja a kulturális hagyományainkat és gyökereinket, ezáltal erősítve mindenkiben a magyarságtudatot. Ezen a napon szinte minden kulturális intézmény készül valami programmal, melyek közül ajánlunk is párat a most vasárnapi ünnepre.

1/11

Ferencvárosi metrómegállók

A BKV, a BKK és a Ferencvárosi Művelődési Központ együttműködéséből idén is kultúrával telnek meg a Fővám téri és Kálvin téri M4-es metrómegállók. Január 20-án, pénteken 15-19 óra között rövid kulturális programok fogadják az utasokat. Klasszikus zenei koncertek, néptánc és népzene, valamint interaktív gyermekprogramok lesznek mindkét helyszínen.

2/11

Óbudai Társaskör

Nyáry Krisztián irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész A nagy Himnusz sztori – Jó kedvvel, bőséggel című műsora lesz az Óbudai Társaskör új produkciója, amire január 21-én szombaton kerül sor az Anima Musicae Kamarazenekar közreműködésével. A beszélgetős műsor első fejezetében természetesen Kölcsey versének születéséről lesz szó. Azért egy nappal korábban tartják, mint ahogy a magyar kultúra napja van, mert január 22-én a veszprémi Pannon Egyetemen tartják a nyilvános bemutatót, amin már egy másik zenekar, a Mendelssohn Kamarazenekar lesz a közreműködő. A produkciót egyébként a továbbiakban az Óbudai Társaskörben tartják majd, de elmennek vele vidékre és határon túli kulturális intézményekbe is. A következő részt pedig március 12-én tartják. 

3/11

Várkert Bazá

A Várkert Bazár irodalmi beszélgetéssel egybekötött zenés felolvasószínháza feleleveníti a Himnusz keletkezéstörténetét és megvizsgálja kapcsolatát a mával. Az est folyamán Juhász Anna irodalmár Becze Szilviával beszélget a versről, a kapcsolódó zeneműveket a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara adja elő. Az esemény további vendégei Nagy Tímea olimpiai bajnok és Szervét Tibor színművész lesznek. A családokat pedig hagyományőrző kézműves foglalkozás is várja majd.

4/11

Magyar Zene Háza

A magyar kultúra napja egyben a Magyar Zene Háza születésnapja is, és ebből az alkalomból egy új időszaki kiállítást nyitnak meg január 22-én. A Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig című, közel 1000 m2-es, interaktív tárlat a korszak lefontosabb előadóit, zenekarait, emblematikus slágereit és poptörténeti eseményeit mutatja be. 

5/11

Országos Széchényi

A könyvtár háromnapos programsorozattal készül a magyar kultúra legnagyobb ünnepére. Január 21-23. között megtekinthető lesz együtt a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal a könyvtárban őrzött eredeti kézirata. Ezen kívül a könyvtár történetét és a névadóját bemutató Esszencia kiállítás tárlatvezetésein, raktársétákon, kézműves foglalkozásokon és a digitalizáló központ bemutatásán vehetnek részt az érdeklődők. A részletes programot itt lehet átböngészni.

6/11

Uránia

Január 22-én 10.30-tól 22 óráig az Uránia mindhárom termében magyar filmeket vetítenek majd, összesen tizennyolcat, és nagyrészt az elmúlt év filmterméséből válogatva, a Tolditól kezdve a Veszélyes lehet a fagyin át a Larry-ig. Újdonságként két filmet mutatnak be: a Herczeg Ferenc darabjából Pacskovszky József rendezte Kék rókát, illetve Kárpáti György Mór Jövő nyár című moziját.

7/11

Vigyázó Sándor Művelődési Központ

A művelődési központban január 21-én 17 órakor nyitják meg a Ballonyi GalériánRákosmenti képző-, ipar- és fotóművészek a magyar himnusz megszületésének 200. évfordulójára rendezett kollektív tárlatát, amit aztán február 18-ig lehet megtekinteni. Este a színházteremben a konzervatóriumot és Zeneakadémiát végzett zenészek alapította Folkfonics zenekar lép fel.

8/11

Szentendrei Kulturális Központ

Szentendréről elsősorban a kultúra ugrik be az embernek, úgyhogy alap, hogy a város két napos programcsomaggal vár mindenkit. A helyszínek között ott a P'art mozi, a Fő tér, a városi könyvtár, a Ferenczy Múzeum, a Kmetty Múzeum, a Kafana Kávézó, a Dorothea Kávézó és Bisztró meg a Kovács Margit Kerámiamúzeum. A részletes programot itt lehet megtekinteni. 

9/11

Magyar Nemzeti Múzeum

A Nemzeti Múzeumot is érdemes felkeresni január 22-én. A jeles napra ugyan külön programmal nem készülnek, de nagyon adja, hogy a múzeum állandó kiállításait megtekintse az ember, pláne, ha még nem is látta azokat. De az időszaki kiállítások között is van olyan, ami a magyar kultúra dicső múltjával foglalkozik. December közepe óta látogatható és augusztus 23-ig tart nyitva a Magyar Expo sikerek – A nemzeti identitás kultúrtörténete című kiállítás, ami 170 év 32 világkiállítását és az azokon megjelent magyarok sikereit mutatja be.

10/11

Klebelsberg Kastély

Regisztrációhoz kötött, ám ingyenes előadásokkal várja január 20-22. között a kultúrafogyasztókat a Klebelsberg Kastély. A programok között lesznek színházzal foglalkozó beszélgetések, a XX. század elhallgatott irodalmáról szóló előadások és kastélymesék a gyerekek számára. 

11/11

Virág Benedek Ház

A Budán található hely több művészeti ágba is bepillantást enged a magyar kultúra napja alkalmából. Kipróbálhatjuk a festészetet, az imrovizációs színházat, táncolhatunk Grecsó Zoltánnal, fotóművésszé válhatunk, és modellt is állhatunk a fotósnak korabeli ruhákban, de többféle hangszer is kipróbálható lesz. Mindezt egy nappal a Magyar Kultúra Napja előtt, január 21-én.

A végére, bónuszként, maradt a 6szín Teátrum, amelyik ugyan külön programmal nem készül január 22-re, de az ott fellépő színészek a magyar kultúra napja alkalmából rögzítettek egy videót, melyben közösen elmondják Kölcsey Himnuszát. Egyfelől érdemes megtekinteni, másfelől pedig mikor máskor, mint vasárnap, a költemény születésnapján. Idén lesz 200 éves. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Gazdátlan tényrakások – Petri-tér

Petri György író, költő és esszéista pályafutása során kritikusan figyelte meg a társadalmat, és írásain keresztül próbálta megérteni annak változásait. Petritől mindig is távol állt az intézményesülés. A szabályokat, a kötelezettségeket megkérdőjelezte, és inkább a sajátos meglátásait követte. A PIM kurátorai úgy gondolták, hogy Petri életművét és az általa képviselt „kívülálló életérzést” nem tehetik az intézmény falai közé egy hagyományos kiállítótérbe, ezért a múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étteremben, ma raktárban tekinthető meg a kiállítás.

Kultúra

Dokumentumfilm hetek 2024: Szerelempatak

A 2024-es Doku7 filmfesztivál keretében olyan filmeket hoznak el a szervezők, amelyek az embert és az ő saját valóját, egyéni környezetét ábrázolják, különféle kultúrák, nációk és élethelyzetek vonatkozásában.

Kultúra

Világjáró előadássorozat: India

India varázslatos világába nyerhetünk betekintést a Világjáró előadássorozat első alkalmán, március 6-án, a Márai Sándor Művelődési Házban. A szinte kontinens méretű országot, a maga ezerszínű kultúrájával Elter Károly előadásában ismerhetjük meg alaposabban.

Neked ajánlott

A