Habár Magyarországon az indiai valószínűleg nem kerülne be az elviteles topslágerek közé, mégis jólesik időről időre egy mattar paneerba vagy egy vöröslencse-dhalba tunkolni a fokhagymás naant, esetleg mango lassival enyhíteni a tüzes biryani okozta könnycseppeket. Télen a fűszeres curryk és a tandoori kemencéből forrón kikerülő ételek talán még hívogatóbbak, bár mi bármelyik évszakban vevők vagyunk egy indiai terülj, terülj asztalkámra. Összegyűjtöttük a kedvenc helyeinket.

Autentikus éttermek

 

1. Pandjab Tandoori

A Pannónia utcai Pandjab Tandoori nagyon közel áll a szívünkhöz a maga egyszerűségével és nagyszerűségével. Nincs túlspilázva sem a dizájn (persze azért helyenként feltűnik egy-egy faliszőnyeg vagy szerencsehozó elefánt), sem az ételek, de biztosan tudjuk, hogy ha itt vacsorázunk, egy nagy, elégedett sóhajjal nyugtázzuk majd a napot. Az étteremben a Pandzsáb tartományból származó Ranjit Kumar és felesége felel azért, hogy autentikus élményekben legyen részünk: konyhájukban egy 600 fokosra fűtött kemence oldalára tapasztva sülnek a naanok, de ugyanitt készülnek a húsok is. A menü terebélyes, de ha valaki nem tudna választani a sajtpakora, a zöldséges samosa, a vindaloocsirke, a halcurry és a sárgalencsedhal hadakból, kétszemélyes kóstolótálra is benevezhet.

 

2. Taj Mahal

A név magáért beszél: autentikusan elkészített indiaiételek Indiából importált hozzávalókból. A Taj Mahal étlapján körülbelül 100 különféle finomság sorakozik, a tandoori grillételektől és a házi indiai sajttól kezdve a kesudiós paradicsomszószban megforgatott tigrisrákon és a vegyes pakoratálon keresztül a mindenféle bárányos fogásokig és az indiai pisztácia- és mangófagyiig. Kísérőt számtalan magyar és külföldi bor közül választhatunk.

 

3. Maharaja

A Jham család generációk óta a vendéglátásban dolgozik, és 29 éve vezetik családi vállalkozásként a Maharaját. Konyhájukban Indiából származó személyzet dolgozik, az ételek csakis friss és autentikus hozzávalókból (köztük halal húsokból) készülnek, amiket a családfő válogat össze. A papardam (fűszeres, ropogós lencselepény), a saagwalacsirke (távol-keleti spenótos csirke) és a pisztáciás kulfi (tradicionális indiai édesség hidegen tálalva) is nagyon el van találva, de nem lehet melléfogni a butter chicken, a paneer tikka masala (pácolt házi sajtdarabok grillezve, fűszeres piros mártásban főzve) és a dal makhani (fekete lencse krémes szószban) fogásokkal sem. Az ételek rendelésével ráadásul közvetve egy jó ügyet is szolgálunk, hiszen a Maharaja rendszeresen főz rászorulóknak. Budai éttermük autentikus indiai, pesti éttermük hangsúlyosan nepáli konyhát képvisel (amelynek különlegessége, hogy fűszerek helyett gyógynövényekkel ízesítenek), de már Szentendrén is megtaláljuk őket. Szinte Budapest egész területére szállítanak!

 

4. Indian Palate

A 2020 nyarán nyitott Indian Palate viszonylag friss szereplő a fővárosi indiai gasztroszíntérben, és ha még nem jártatok volna itt, adjátok hozzá a bakancslistához. A Veres Pálné utcai étterem az autentikus ízekre és fűszerekre esküszik, azaz semmit nem alakítottak a magyar szájízre. Helyette az ételek (köztük a desszertek is) bővelkednek például sáfrányban, fehér mustárban vagy bételdióban, és a fogások leírását az indiai konyha rajongóiként is alaposan át kell olvasnunk. Vegetáriánusként is hedonista lakomákban lehet részünk, az előételek között máris ott a burgonya, a zöldborsó, a zöldbab és az indiai fűszerek négyeséből készült hara bhara kebab, amit menta- és tamarindcsatniba mártogathatunk. Főételek terén a báránybiryanitól kezdve a lassan főzött feketelencse-dhalig vagy a paneer butter masaláig húsos és zöldséges fogásokat is találni. Akármit választotok is, naant és malabari parathát is rendeljetek mellé.

 

5. Indigo

Pesten (a Jókai utcában) és Budán (a Fény utcában) is van egysége az Indigo étteremnek. Mindegy, melyikbe megyünk, mindkét konyhájukból olyan autentikus fogások kerülnek ki, mint a curryalapú csirkehúsleves,avegyes pakoda(zöldségek sajttal fűszeres csicseriborsó-bundában), zöldséges kofta (vegyes zöldséggombócok tejszínes mártásban tálalva), Madras báránycurry (enyhén csípős, fűszeres báránycombból készült kókuszos curry Dél-Indiából). A vegetáriánusoknak külön szekció segíti a könnyebb választást, a desszertek viszont mindenkinek szólnak, csak egy kis kísérletezőkedv szükséges hozzájuk: a gulab jamun sült tejgolyókat jelent, melyek édes szirupban, melegen tálalva érkeznek, a gajar halwa pedig cukrozott, friss sárgarépa sűrített tejben.

 

6. Haveli

Az indiai szövetségi területről elnevezett Haveliről rengetegen úgy gondolják, hogy ez a város egyik legjobb indiaija. A Kodály köröndnél lévő étteremben minden fogás rendben van, és annyira autentikus, amennyire csak lehet ilyen távol Indiától. Szerintünk a jeera papad (ropogós lencselepény fekete borssal, római köménnyel, agyagkemencében készítve), a samosa chaat (fűszeres zöldségekkel töltött leveles tészta, édes-csípős csatniban), a subzi haveli (zöldségek titkos recept alapján készült, hagymás, karamellizált szószban) és a sarson ka saag (mustárlevelek spenóttal, zöld chilivel, fokhagymával, hagymával és gyömbérrel) a legfinomabb.

Kifőzdék

 

7. Bangla Büfé

Szigorúan véve nem indiai, hanem bangladesi szereplő, de annyira szeretjük, hogy nem hagyhatjuk ki a listából. A Bangla BufePremium az Akácfa utca egyik régebbi lakosa (olyannyira, hogy Magyarország első bangladesi büféjeként nyitott meg), így már többször is alkalmunk nyílt kipróbálni, és eddig nem okozott csalódást. Kifejezetten szeretjük a biryanijukat (ami leegyszerűsítve egyindiai rizses hús/zöldség), amihez akkor is érdemes raitát (fűszeres korianderes joghurt uborkadarabokkal) és mango lassit kérni, ha csak enyhe csípősségi fokot választunk. A régi lambériák ugyan már nincsenek meg, de a modernebb környezetben is ugyanolyan jókat lehet enni.

 

8. Govinda

A Govinda története egészen 1996-ra nyúlik vissza: ekkor nyílt meg az ország első indiai vegetáriánus éttermeként a Belgrád rakparton. Ma már három egységgel működik, van helyük a Ferenciek tere közelében és Csillaghegyen is. A pultból körülbelül húszféle vegetáriánus vagy vegán melegételt és többféle salátát választhatunk: megbízhatóan szerepel a napi kínálatban leves, szabdzsi és zöldséges dhal is. Mi kifejezetten szeretjük a házi sajtos fogásokat, és azt, hogy vegyíthetjük is az ételeket. Zárásként saját készítésű édességeket is választhatunk.

 

9. Hathi Indiai Kifőzde

A Teve utcai „Rendőrpalota” közelében diszkréten bújik meg a Hathi (hindiül ’elefánt’-ot jelent), a város legjobb ár-érték arányával rendelkező indiai gyorsbüféje. Itt vegák és húsevők is megtalálják a számításukat. Tipikusan az a hely, ahol az ételek sokkal nagyobb élményt nyújtanak, mint a külső falakat beborító festmények és graffitik. A Hathi egy rejtett kincs, ahol mindenképp érdemes kipróbálni a shrimp vindaloo nevű rákos egytálételt (vigyázat, csíp!), a báránykormát (bárány krémes, enyhén csípős, kókusszal és gyömbérrel ízesített curryvel), a raitát, a nurani kebabot vagy bármelyik tandoori kemencében sült ételt. A fogások autentikusak, teljesen korrekt adagot kapunk, több mint korrekt áron. Házhoz szállítást a III., a IV., a VI., a XIII. és a XIV. kerületbe vállalnak.

Modern konyha

 

10. Bombay

A belvárosi Bombay Budapest egy elegáns, kortárs étterem, aminek az autentikusságát a tulajdonosok mellett az Indiából származó, kilencfős konyhai személyzet is garantálja. A tradicionális alapok mellett belefér a más nemzetek konyháinak óvatos, változatos és intelligens integrálása is, amire az egyik legjobb példa a Bombay seafood chowder névre keresztelt, selymes és intenzív ízű halleves(kiváló ötvözete a francia és az indiai konyhának). Főételként is simán megállja a helyét a paradise style chicken biryani. Csirke, basmati rizs, sült hagyma és kesudió, ami a mellé tálalt raitával (fűszeres-zöldséges joghurt) együtt kóstolva adja ki igazán az ízét. Aki pedig egy tálon szeretne minél több mindent megkóstolni, annak a hétfőtől péntekig 11:30 és 15 óra között elérhető Thali menüt, az „indiai közösségi étkezés rituáléjának esszenciáját” ajánljuk.

 

11. Pesti Chutney

Adott egy örökké mosolygó, csupa szív ember és pompás séf, Allen Diwan, aki Kuvaitban született, pakisztáni szülőktől, Michelin-csillagos londoni étteremben dolgozott, most pedig magyarosított indiai konyhát visz a Palotanegyedben. Ez a Pesti Chutney, ami a hazai ízvilághoz közelíti a hagyományos indiai recepteket, még befogadhatóbbá téve itt, Európa közepén az indiai gasztronómiát. Ezért lehet, hogy a Bródy Sándor utcai étterembennem mártogatósokat, hanem tányérra tálalt ételeket kapunk, és a csípősség nemcsak indiai, hanem európai gyomornak is való. Az árak kifejezetten barátságosak, az ízek pedig kifinomultak, játékosak, egyszerre krémesek és roppanósak. A szószok variálhatók, nagy hangsúly van a vegán ételeken, és kérhető degusztáció is.

Címkék