A január eleji, karácsony utáni időszak mindig nehéz. Legyünk bármilyen elégedettek az életünkkel, az otthoni, fenyő- és bejgliillatú meleg után nehéz visszarázódni a hétköznapokba. Szerencsére erre nincs is szükség, ha a kopasz faágak, a ködös reggelek és a bánatosan festő házak helyett a formák és a színek hétköznapokból kiragadó kavalkádját választjuk kortárs művészeti kiállításokon.

1/7

Műveljük

Ritkaság, hogy ilyen volumenű tárlatot láthatunk nem állami fenntartású intézményben, és a kiállítás témájához is nagyon jól tudunk kapcsolódni, hiszen a legtöbben városiként is ezer szállal kötődünk a vidéki élethez. Bukta Imre kiállításán a vidéki Magyarországot figyelhetjük egy olyan művész szemével, aki háromszor szerepelt a velencei biennálén, de változatlanul szülőfalujában, a Heves megyei Mezőszemerén alkot.

További infók itt

2/7

keresztes

Keresztes Zsófia műtermébe már benéztünk, és a velencei biennálén szereplő alkotásait is egészen közelről szemlélhettük meg. Most a Ludwigban látható ez az érdekes anyag, ami általában kissé megosztja a laikus közönséget.

További infók itt

3/7

Vidák

Vidák Zsolt alkotásai közül általában a fővárosi témájúakat ismerjük. Mostani kiállításán új, Budapestet bemutató alkotásai mellett más irányú, kísérletező munkáit is megnézhetjük. A tárlat átfogó képet nyújt a művész eddigi munkásságáról, képregények, magazinillusztrációk, a Magyar Posta által kibocsátott bélyegei is várnak minket.

További infók itt.
A kiállítás január 10-én zár. 

4/7

Orgaz

A Longtermhandstandben rendezett, provokatív című kiállítás Szombat Éva fotóművész Capa-díjas anyagából válogat, amely nőket mutat be szexjátékaikkal együtt. Az anyagból könyv is készült, amelyben interjúkat is olvashatunk a képeken szereplőkkel, a tárlat pedig izgalmas utazás a női szexualitás világában. 

További infók itt.

5/7

Dezső Tamás: Hipotézis: Levél minden

A nem túl nagy alapterületű kiállítás organikus formái, a különleges vizuális világként megjelenő levelek különösen jó hatással lehetnek ránk a hideg, téli szürkeségben, segítségükkel pedig az élőlények, ezáltal pedig saját önazonosságunk is egészen új árnyalatokkal gazdagodhat. 

További infók itt.

6/7

A háborúnak vége! Ha akarod

Érdemes ellátogatni a Nemzeti Múzeum meglehetősen ellentmondásos kritikákat kapott Yoko Ono-kiállítására. Az egyik legismertebb kortárs japán művész, John Lennon özvegyének életművéből 30, a béke témájához kapcsolódó alkotást láthatunk, interaktív és performatív műveket, festményeket, szobrokat és rövidfilmeket. Magyarországon még sosem szerepelt együtt ennyi mű Yoko Onótól. 

További infók itt és itt

7/7

Hantai, Klee és más absztrakciók

A Szépművészeti Múzeumban az El Greco-kiállítás mellett ugyan nem kortárs, de a modern absztrakt művészet szempontjából mindenképpen kiemelkedő alkotó, Hantai Simon munkásságába nyerhetünk betekintést. Hantai 1948-tól egészen 2008-as haláláig Párizsban élt, ahol a modern művészet legjelentősebb alkotóit tanulmányozta, Kleetől Jackson Pollockig. A Szépművészeti Múzeum kamarakiállításán Hantai festményei mellett az ihletet nyújtó művészek néhány képe is szerepel.

További infók itt

Címkék