Szabad a város, szabad a zene, szabad a tánc! Az elmúlt két évben a tavaszt leginkább otthon töltöttük, de szerencsére idén semmi sem akadályoz meg minket, hogy kiélvezzük a ragyogó napsütést és a szuper programokat, amiket a város kínál. Április 1-től minden eddiginél nagyobb kulturális pezsgés indul: érkezik a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek második felvonása. Budapesten kívül ezúttal már Miskolcon, Debrecenben és Győrben is élvezhetjük a programokat. Különleges helyszíneken dobban majd a városi ritmus, világsztárok, komoly- és könnyűzenei géniuszok, izgalmas táncelőadások és felejthetetlen színházi produkciók egész sora vár ránk. Válogatásunkban bemutatjuk nektek a 10 kedvenc programunkat a Bartók Tavaszról, melyeket mi biztos nem fogunk kihagyni.

1/10

Recirquel: IMA

Ha a Bartók Tavasznak csak egy programjára tudtok ellátogatni, akkor mindenképp a Recirquel új bemutatóját ajánljuk április 1-jén, a világ egyik vezető újcirkusztársulatának az előadásai ugyanis minket minden alkalommal lenyűgöznek. A különleges akrobatika, a tánc, a színházi elemek és a társulatból áradó elképesztő energia mágikus hangulatot varázsol. Az IMA címre keresztelt előadás egy belső utazásra invitál minket a világegyetem mélységét idéző installációk között és a pulzáló, milliónyi pontból áradó fény által életre hívott térben.


További infók
itt

2/10

Dobban a város: Budapest Ritmo

Április 7. és 10. között világzenék ritmusára fog dobbanni a város, ugyanis érkezik a Bartók Tavasz keretében a Budapest Ritmo, Európa egyik legjelentősebb világzenei fesztiválja. Fúziós stílusok, váratlan kulturális keveredések, frissítően új hangszerek, izgalmas koncertek és világsztárok köszöntenek majd minket az Akvárium három színpadán, a Szimpla Kertben és a Toldiban. A fesztivált a Budapest Ritmo showcase nyitja meg, ahol a szakmai zsűri által kiválasztott hat balkáni és kelet-európai világzenei formáció lép fel 19 órától a Szimpla Kertben, 22:30-tól pedig a Lengyel táncház biztosítja a hajnalig tartó mulatást, és ez még csak az első nap programja... Emellett idén zenei filmvetítésekkel is színesedik a Ritmo, érkezik például a Mordái, Reisz Gábor és Szimler Bálint közös alkotása, amit mi biztos nem fogunk kihagyni. Miskolcra, Debrecenbe és Győrbe pedig a Ritmo Piknikek fogják elvinni a világzenét áprilisban és májusban.


További infók
itt.

3/10

Parádé: Boban Marković és a Székesfehérvári Balett Színház

Ha van két olyan dolog, aminek az összepárosítására mi nem gondoltunk, az Boban Marković és a balett, de milyen rosszul tettük! A balkáni zene koronázatlan királyának 2019-ben készült el Mrak (Sötétség) című lemeze, melynek apropója a közös muzsikálás öröme volt, de különlegessége, hogy keverednek benne a spontán, harsány zenei elemek az egészen visszafogott számokkal, a tradicionális zenei hagyományokkal és az aktuális trendekkel. Ennek a lemeznek a változatossága, a dinamikus, egyúttal drámai zenei világa ihlette meg Egerházi Attila rendezőt. Így született meg a nagyon találóan Parádé címet viselő – a koncert és a kortárs táncszínház határán mozgó – alkotás a Székesfehérvári Balett Színház tolmácsolásában, amit április 3-án láthatunk a Várkert Bazárban.
 

További infók
itt.

4/10

Sárik Péter Trió: Kékszakáll

Kétségtelen, hogy Bartók Béla hazánk egyik legjelentősebb zeneszerzője, ezért rendkívül fontos, hogy munkásságát megismerjük, őrizzük és továbbvigyük. Azonban Bartók műve, A kékszakállú herceg vára nem a legkönnyebben befogadható darabok közé tartozik. Első és egyetlen operája néha számunkra is nehezen érthető és elvont, de már számos olyan remek feldolgozás született, ami igyekszik közelebb vinni a zeneművet a befogadóhoz. Sárik Péter most még egyet csavart az interpretáción, ugyanis a jazz nyelvén szólaltatja meg A kékszakállút. Nagyon izgalmas fúziónak ígérkezik, így mi biztos adunk egy esélyt annak, hogy április 3-án vagy 4-én Bartók művét új oldaláról ismerjük meg a Müpában.


További infók
itt.

5/10

Anthony Roth Costanzo áriaestje

Komolyzene-rajongók, figyelem, igazi világsztár a láthatáron! Április 7-én a Müpában egy felejthetetlen koncertre készülhetünk, ugyanis Anthony Roth Costanzo, a 2019-ben a Musical America által az év énekesének választott előadóművész érkezik hazánkba. Lenyűgöző kontratenorjában egyaránt felcsendülnek kortárs zenei számok és a barokk klasszikusai. Budapesti koncertjén most Händel művei fognak megelevenedni, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus kíséretében.


További infók
itt.

6/10

Bartók és az arab népzene: Tiszta forrás

Az idei Dubaji Világkiállítás magyar napján különleges gálaműsornak lehettek tanúi a nézők, ahol Bartók Béla magyar népzenei gyűjtése mellett a kevésbé ismert arab zenei folklór gyűjteményének darabjai is felcsendültek. Nem is akárhogy! A darab Guessous Mesi énekes, a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével készült. Április 8-án 19:30-tól a Müpában is bemutatkozik a produkció, ahol a látványos táncoknak, a bartóki életmű jellegzetes magyar darabjainak, a különleges arab hangzásnak és a látványvilágnak köszönhetően biztos, hogy közelebb kerülhetünk hazánk egyik legnagyobb zeneszerzőjéhez.


További infók
itt.

7/10

Impulzív és spontán: a Signum Saxophone Quartet koncertje

Vagány srácok, különleges szaxofondallamok és spontán, karakteres előadásmód, így lehetne jellemezni a Signum Saxophone Quartetet, melyet négy kiváló muzsikus alapított 2006-ban Kölnben. Előadásaik rendkívül impulzívak, a koncertjeik után még órákig a zenéjük hatása alatt maradunk. A Signum bejárta az egész világot, 2013-ban a New York-i Carnegie Hallban debütált, nemrég pedig a németországi Mecklenburg–Vorpommerni Ünnepi Játékokon elnyerte a legjobb együttesnek járó díjat. Ha szeretnénk Bartók román népi táncait vagy Bach muzsikáját egy ellenállhatatlan szaxofonkoncert keretében meghallgatni, akkor mindenképp ott a helyünk április 11-én 19:30-kor a Budapest Music Centerben!


További infók
itt.

8/10

Ludwig Múzeum: Kiterjesztett jelen

Mivel a Bartók Tavasz igazi összművészeti fesztivál, ezért a színházi és a táncelőadások, a világzenei és a komolyzenei koncertek mellett a képzőművészet sem maradhat el a programpalettáról. A Ludwig Múzeum legújabb kiállítása a Kiterjesztett jelen – Az átmenetiség világállapotai április 7-én 18 órakor nyílik meg, hazai és külföldi kortárs alkotók fontos műveivel. Mivel az elmúlt évek történései alapvetően rengették meg a világ egységébe vetett hitünket és taszítottak minket bele egy folytonos átmeneti állapotba, így izgalmasnak ígérkezik, hogy a képzőművészet segítségével nézzünk szembe jelenünk kifacsart valóságával.


További infók
itt.

9/10

Eötvös Péter: Álmatlanság

Ha már a Ludwig Múzeum kiállításán a képzőművészet nyelvén jelenünk kérdéseivel foglalkozunk, akkor érdemes Jon Fosse kortársopera-balladájára is jegyet váltanunk április 12-re a Müpába. Az opera nyelvén megszólaló keserű felnövéstörténet főszereplője két tizenéves fiatal, akik miközben gyermeküket várják, mindenüket elveszítik. Segítségre a felnőttektől sem számíthatnak, és amikor azt látja a fiú, hogy másként nem tud javítani helyzetükön, sorra eltünteti azokat az embereket, akik kiközösítették őket. A legfőbb morális kérdés, melyet az opera megfogalmaz, hogy szabad-e a család megmentéséért mások életét elvenni. A húsba vágó történet szereplőit tehetséges külföldi előadóművészek formálják meg, az előadásban pedig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar is közreműködik, Eötvös Péter karmester vezetésével.


További infók
itt.

10/10

David Fray és a Liszt Ferenc Kamarazenekar zongoraestje

Végül, de nem utolsósorban a koncertévad egyik zenei szenzációjának ígérkező előadását ajánljuk. David Fray francia zongoraművészt 2008-ban a BBC Music Magazine az év felfedezettjének választotta, majd ugyanebben az évben Swing, Sing and Think címmel dokumentumfilmet forgattak róla. Pályája azóta is felívelőben van, az egyik legeredetibb Bach-játékosnak tartják, de az utóbbi évadokban Beethovenhez is egyre többet nyúl. Április 14-én, a Liszt Ferenc Kamarazenekar estjén Baráti Kristóf hegedűművésszel és Várdai István csellistával adnak egy felejthetetlen koncertet, amit kár lenne kihagyni.


További infók
itt.

Címkék