Régebben szinte alig lehetett igazi latin ételeket találni fővárosunkban, az utóbbi időben azonban már-már elkényeztetnek bennünket az autentikus mexikói és dél-amerikai ízekkel. Guacamole-, ceviche- és empanadarajongók, nektek szól ez a válogatás!

1/7

La Casita

Tüneményes szendvicsező az uruguayi nagymama receptjeivel – írtuk júliusban Bodó Sarolta és Fabio Telles Ferencvárosba telepített pici, de nagyon mediterrán világáról, ahol minden apró részlet ki van találva. A változatos empanada- és szendvicskínálat (ó, az a magyaros empanada és a choripan szendvics!), a pirított croissant-ban érkező Martín Fierro (birsalmasajt és dulce de leche) és az alfajor (tejkrémmel töltött, kukoricalisztből készült, habkönnyű linzertészta) miatt a La Casita elsődlegesen reggelizőtörzshelyünk a környéken, de bármely napszakban szívesen beugranánk pár pompás falatért. Nem mondanánk kifejezetten uruguayi szendvicsezőnek, hiszen a spanyol, a katalán és a latin hatás mind érezhető, ahogy a magyar is, de kijelenthetjük, hogy így kell szívvel-lélekkel és jó ízléssel minőséget teremteni, ráadásul remek ár-érték arányban.

2/7

Barrio

Buda egyik legjobb éttermeként mutattuk be a Hidegkúti úton nemrég nyílt, argentin alapokon nyugvó Barriót, ami egyszerre elegáns, mégis laza, letisztult, mégis összetett, modern, mégis otthonos és vibráló, mégis nyugodt. Öntöttvas serpenyőben rotyogva érkező provoleta sajt, empanadák, „tigristejes” perui ceviche, kenyérben tálalt argentin véres hurka – más néven morcipan –, remek steakek, dél-amerikai borkínálat, közvetlen hangulat és az argentin konyhára jellemző faszenes vagy fatüzeléses grill, a parilla. Ahogy írtuk, hamarosan nem lesz könnyű asztalhoz jutni!

3/7

La Movida (Bezárt)

Latin életérzés Erzsébetvárosban: a Dohány utca multikulturális kínálata tavaly dél-amerikai fúziós konyhával színesedett tovább. A La Movida tulajdonosai a spanyol ihletésű La Nube és a Fuego étterem után vérbeli dél-amerikai konyhával bővültek a VII. kerület egyik fő gasztronómiai ütőerén. A mexikói, perui, chilei, kubai és argentin ízekre és minőségi alapanyagokra épülő koncepció életképességét a magyarokkal vegyes külföldi vendégek aránya is jól megmutatja. Sült báránytaco padlizsánnal és joghurtos öntettel, grillezett zöldségek, congri (kubai feketebabos rizs), tintahalceviche és az abszolút kedvencünk, az à la minute készített, azték eredetű guacamole, aminél jobbat még nem ettünk a városban. Amikor este bezár a konyha, kiviszik a székeket, félretolják az asztalokat, érkezik a DJ, és indulhat a latin életérzés koktélokkal, tánccal és hajnalig tartó bulival.

4/7

IPANEMA Brazilian Grill

churrasco nemcsak egy étel, hanem egy életérzés is. Rio de Janeiro és São Paulo utcáin egymást érik a churrascariák, ahol lassan falatozva élvezhetjük a brazilok egyik tradicionális ételét, az izzó parázs felett, nyárson grillezett zamatos és különleges fűszerezésű húsokat. A The Ritz-Carlton Budapest Szállodában tavaly nyílt IPANEMA Brazilian Grill étteremben pedig meg is kóstolhatjuk őket, mivel Brazíliában nagy hagyománya van a rodíziónak, amikor nemcsak az étlapról válogathatunk, hanem interaktív módon csemegézhetünk a finomabbnál finomabb fogásokból. Ráadásul az italfilozófia caipirinhákra, a latin üdítőkre és a kézműves koktélokra, a dél-amerikai kávékra, a helyi sörökre és borokra épül.

5/7

tere

Egy bohém, nagyszívű, az ízekkel remekül bánó, pasztellbe és ragyogásba öltözött mexikói mamita – így él a képzeletünkben Tereza, de a név valójában egy hangulatos éttermet takar a Nagymező utcában. Az étlapon a mexikói konyha ikonikus fogásai sorakoznak: a szokásos nachostaco és a quesadilla mellett a fajitas, a burrito bowl és a chili con carne sem hiányozhat a kínálatból. Persze a mexikói virtus az italokban is megjelenik: tequilák, mezcalok, belőlük készített koktélok, sőt még mexikói borok is helyet kaptak. Egy hely, ahol otthon érezhetjük magunkat – ahogy ez a falon is olvasható: Mi casa su casa!

6/7

Iguana

Az Iguanában úgy érezhetjük magunkat, mint Albuquerque vagy Phoenix valamelyik bárjában, és ezért csupán a Szabadság térig kell elsétálnunk. A tulajdonos egyenesen az Egyesült Államokból érkezett, és a főváros egyik legjobb mexikói éttermét sikerült létrehoznia. Hamisítatlan amerikai-mexikói stílus és ízletes fogások: a burgerek, a barbecue, a taco, a burrito, a quesadilla és a chilik mind eredeti, Mexikóból importált alapanyagból készülnek. Viva la Mexico!

7/7

Inka Grill Bisztró

Spanyol beszélgetésfoszlányok, vendégekkel összeölelkező perui tulajdonosok, citromos lében pácolt hal, tökös fánk, lila kukoricából készült frissítő és egy teljes étteremnyi latin virtus: röviden ez a perui Inka Grill Bisztró a Ráday utcában. A tulajdonos házaspár, Milagros és Carlos már jó ideje a magyar főváros lakói, de korábban nem találkoztak otthoni ízekkel operáló étteremmel. Így úgy döntöttek, majd ők nyitnak egyet. Ají de gallina (perui sárga paprikás csirkemell diómártással, rizzsel, főtt tojással), chicharrón de cerdo (pirított sertésborda perui módra), klasszikus ceviche, és még sorolhatnánk.

Címkék