Ha nem egész napos kirándulást tervezünk, ha az időjárás nem éppen a szebbik arcát mutatja, vagy ha egyszerűen csak nincs kedvünk korán felkelni, de picit szűkös az időnk, mert egyre hamarabb sötétedik, akkor Budapest területén is van néhány kedvencünk. A Budapest környéki helyek után jöjjön néhány fővárosi helyszín, a budai és a pesti oldalról egyaránt.

1/5

Guckler sétány

2018-ban megújult Budapest legrégebbi tanösvénye, a több mint 100 éves Guckler sétány. A Hármashatár-hegyen található helyszín már régóta a futók és a kirándulók kedvelt célpontja. Az ösvény a Fenyőgyöngye megállótól az Országos Kéktúra jelzését követve érhető el, majd a zöld kereszt felé kell térni. A könnyű sétaúton az információs táblák segítségével alaposan megismerhető a környék múltja és jelene. Közben több kilátópontot is kialakítottak, ahonnan felbukkan például a Kiscelli Múzeum, az Árpád híd vagy a Faluház néven elhíresült panelegyüttes. A QR-kódokkal ellátott információs táblákon számos játék is várja a családokat. Minden korosztály találhat itt magának izgalmas felfedeznivalót. Kisebbekkel jó választás a szinte teljesen sík, 7 km hosszú, oda-vissza tartó ösvényt bejárni, nagyobbakkal már érdemes a meredek lejtőn elérhető tábor-hegyi barlanghoz is lekanyarodni (az ösvénytől jobbra a barlang jelzést kell követni, majd ugyanezen az úton vissza). Az ösvény végét, a Virágos-nyerget elérve ugyanezen az úton visszakanyarodva juthatunk el a kiindulóponthoz, de ha a kék útvonalra kanyarodunk, egy meredekebb, de szép útvonalon feljuthatunk egészen a Guckler-kilátóig, és onnan akár aszfaltos úton vagy a párhuzamosan haladó erdei úton is visszajuthatunk a parkolóhoz. A tanösvény virtuálisan is bejárható ezen a linken.

Kiindulópont: A Fenyőgyöngye megállótól felfelé a kék jelzésen, kb. a Hármashatárhegyi út felénél indul jobb oldalon a zöld kereszt a Guckler Károly úton (itt le lehet parkolni az út mentén, de hétvégén nem biztos, hogy van hely).
 
Hosszúság: 7 km, könnyű terep, nehezíthető a túra a barlanggal vagy a Kéktúra jelzésen felfelé a kilátó irányába, a Guckler Károly út sportosabb babakocsival járható, a többi útvonalat háti hordozóval ajánljuk.

2/5

Nagyfejű csajkó tanösvény

A Fenyőgyöngyétől könnyen megközelíthető egy másik útvonal is. Gyalogosan néhány percre található, illetve előzetes kérésre a 65-ös busz is megáll a Szépvölgyi megállóban. A tanösvényt 2021-ben alakították ki, úgyhogy ez Budapest egyik legújabb tanösvénye. A Szép-völgyi erdő rehabilitációjának egyik kezdőmomentuma ennek az ösvénynek a kialakítása volt. 11 állomáson keresztül mutatják be a környék történetét, illetve az itt zajló természetvédelmi munkát, és a 10. állomáson kiderül az is, hogy milyen állat a nagyfejű csajkó, és miért pont róla nevezték el ezt az ösvényt. Kis erdei utakon kanyarogva járhatjuk be a területet. Mivel számos túraútvonal keresztezi az ösvényt, ezért a kirándulás több útvonalon is folytatható, például a Hármashatár-hegy vagy az Árpád-kilátó felé. A Csajkó-tisztásnál, amely egy illegális hulladéklerakó volt, esővédővel ellátott pihenőt alakítottak ki, illetve az Ilona-malom Műhely néhány fajátékot is készített: maga a nagyfejű csajkó, egy meggyvágó és egy pannon gyík is várja a gyerekeket a picike játszótéren. Kisgyerekekkel is ideális, könnyű útvonal, de a néhol szűkebb, kanyargós ösvények miatt babakocsival nem ajánlott. Semmilyen büfét nem találtok útközben, így érdemes enni- és innivalóval is készülni. A kulacsokat viszont a Csajkó-tisztásnál lévő kútnál fel lehet tölteni.

Kiindulópont: Kecske-hegyi parkoló, amely a Szépvölgyi útról nyílik.

Hosszúság: 1,5 km, de több irányba is bővíthető, a szintemelkedés elenyésző, babakocsival nem ajánlott.

3/5

Sárga kör a Szépjuhásznétól

Az egyik kedvenc gyerekbarát célpontunk akár a Gyermekvasúttal is megközelíthető, de a 22-es busz is megáll itt, illetve egy viszonylag nagy parkoló is található az állomásnál, amely napsütéses hétvégéken sajnos hamar megtelik. A vasúti sín túloldaláról indul a sárga jelzés felfelé a Nagy-Hárs-hegyen. A kissé sziklás, meredekebb út nem tart sokáig, hamar elérhető a Csanádi pihenő. Innen már csak néhány lépés a Kaán Károly-kilátó, ahonnan az út már lefelé indul. Érdemes figyelni a kisebbekre, mert elég sziklás. A remeteként itt élt Bátori Lászlóról elnevezett barlangba sajnos bemenni nem lehet, csupán egy kis lyukon lehet bekukucskálni. Innentől kezdve már könnyű terepen haladhatunk, míg el nem érjük a kereszteződést. Innen a sárga háromszögön néhány perc alatt feljuthatunk a Makovecz-kilátóhoz, vagy választhatjuk az itt végződő, Fekete Istvánról elnevezett rövidke tanösvényt is. Ha a Szépjuhászné állomáshoz szeretnénk visszajutni, akkor a Mária út M jelzését vagy a zöld kört (Schüller út) kell követni, könnyű sétával elérhetünk újra a kiindulási pontunkhoz. Mivel a Szépjuhászné büféjében mindig van valamilyen finomság (például rétes), a gyerekeket kellően lehet motiválni útközben. Hétvégenként pedig bográcsos ételek is kaphatók.

Kiindulópont: Szépjuhászné állomás, a sínen átkelve a sárga kör jelzésen felfelé, majd visszafelé az M és a zöld kör jelzésen.
 
Hosszúság: 5 km, babakocsival nem járható.

4/5

Merzse-mocsár tanösvény

Hajdan számos mocsaras terület volt a főváros területén, amiknek mára már szinte nyomuk sem maradt. Az egyik ilyen megmaradt terület a XVII. kerület határában lévő Merzse-mocsár. A tanösvény 1. táblája Rákoskert vasútállomásnál található, így akár vonattal is meg lehet közelíteni. Innen gyalogosan egy széles földúton érhető el az első pihenő. Gyakorlatilag innen indul a körséta, amelyen a zöld béka jeleket kell követni. Jobbra tartva, a szántóföld mellett elérjük először a fűzfákkal és nyárfákkal övezett ligeterdőt, majd a számos növény- és madárfajnak otthont adó nádas területeket. A legutolsó állomás egy kilátó, ahonnan nagyon jól megfigyelhető a mocsár gazdag madárvilága, ezért érdemes távcsővel is készülni. Nem a leglátványosabb tanösvény, amin valaha jártunk, de számos izgalmas felfedezést tartogat, illetve jó példája annak, hogyan kebelezi be a város a természetvédelmi területeket, hiszen a környék nagy része beépült, a közelben van a Liszt Ferenc repülőtér is. Geoláda-rajongó gyerekek is találnak maguknak kincset útközben. Esős időben elég sáros a terep, érdemes vízálló cipővel készülni.

Kiindulópont: XVII. kerület, Rákoskert vasútállomás.
 
Hosszúság: 6 km, szintemelkedés nincs, babakocsival nem ajánlott.

5/5

Naplás-tó tanösvény

Sokan csak a Naplás-tó (kevésbé ismert nevén Szilas-pataki tározó) miatt keresik fel ezt a helyszínt, de egy rövidke, mégis izgalmas tanösvény is található a tó körül. A megújult sétányon, a kerékpárúttal párhuzamosan felfelé haladva éritek el a vadregényesebb részét az ösvénynek. Az ártéri erdőben kis utakon kanyargunk egészen addig, míg el nem érjük a szántóföldeket, majd a gátőrházhoz visszajutva a töltésen át a kiindulópontot. Útközben számos itt élő vagy éppen itt megpihenő madárfajjal, például kócsaggal, sirályokkal és hattyúval is találkozhatunk, de napos időben a mocsári teknősöket is megfigyelhetjük. Sajnos számos ékszerteknős is került a tóba a hobbiállattartók „jóvoltából”, amelyek kiszorítják az őshonos teknősöket. A tó környéke rengeteg lepke- és békafajnak is otthont ad, hiszen ez az egyik legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi terület a fővárosban. Érdemes egyet sétálni az autóút másik oldalán található Cinkotai-kiserdő kanyargós sétányain is, és útba ejteni az idén átadott új kilátót. A parkolónál található a Nap-Plázs büfé és mosdó is.


Kiindulópont: A Naplás út mentén található parkolók.
 
Hosszúság: 3 km, szintemelkedés nincs, babakocsival nem ajánlott.

Címkék