Mutatunk nektek 12 olyan, gyerekekkel is többször kipróbált programot, amelyek felérnek akár egy mininyaralással is. Ha Budapesten éltek vagy ha a fővárosba látogattok, városi kalandok és kirándulások, nyomozós séták, állatkerti éjszakák, ingyenes szabadtéri előadások, koncertek, éjszakai múzeum és még sok jó program vár rátok.

1/12

Állatkerti vakáció – Lepkekert, „Légy ott”-programok, éjszakai kalandok

Évről évre számos izgalmas programmal készül a Fővárosi Állat- és Növénykert a nyári szünetre. Egészen októberig nyitva találjátok az óriásvidrák szomszédságában a Lepkekertet, ahol trópusi pillangók között mászkálhattok, sőt a bábszekrénybe is bekukkanthattok. 20 különféle trópusi, Közép- és Dél-Amerikában őshonos lepkefaj 650 egyedét lehet megcsodálni. Rengeteg kisállat született az elmúlt időszakban. Samuról, a kiselefántról mi is beszámoltunk. Mindennap félóránként látványetetéseket és állati bemutatókat is tartanak több helyszínen. Mindenképp érdemes egész napos programmal számolni. Ha pedig szívesen megismernétek az Állatkert éjszakai arcát, akkor június 25-én, Szent Iván éjszakáján, illetve augusztus 27-én, az Állatkertek Éjszakáján nyitva tartanak egészen éjfélig. Az Állatkert látogatásához 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges.


2/12

Hegyen-völgyön át a Gyermekvasúttal!

Június 3-tól újra elindult a Gyermekvasút, amely a nyári szünetben hétfőn is közlekedik. Érdemes a Hűvösvölgy végállomásról indulni, hiszen egy szuper, az erdei tájba jól illeszkedő új játszótér épült a hűvösvölgyi Nagyréten, amelyről mi is írtunk, a nagyobbak pedig kipróbálhatják a fitneszparkot. A Szépjuhászné állomástól könnyen elérhető a Kis-Hárs-hegy-körtúra, mindjárt két kilátóval, a Kaán Károly-kilátóval és a Makovecz-kilátóval. A János-hegy megállótól pedig rövid sétával elérhető a libegő, az Erzsébet-kilátó; a Normafától az Anna-réti játszótér, a Normafa Síház; Széchenyihegy végállomástól pedig a fogaskerekű. A Gyermekvasútra családi jegy is váltható, amivel egész nap korlátlanul fel- és leszállhattok.

3/12

Ültess növényeket! – Városi kertészkedés gyerekeknek

Nyári szerdákon várnak rátok a Szamóca kiskertész-tanoda programjai a Füvészkertben. Amellett, hogy bebarangolhatjátok a Füvészkert legizgalmasabb részeit, a gyerekek minden alkalommal egy-egy saját maguk által ültetett növénnyel térhetnek haza. A programot 3–10 éveseknek ajánljuk. 5 éves kor felett a gyerekek önállóan is részt vehetnek a foglalkozáson, de a közös kertészkedés biztos, hogy örök élmény lesz a szülők számára is. A programokat általában szerdai napokra hirdetik meg, az időpontok ezek: 2021. július 14., augusztus 4., augusztus 11., de a részleteket megtaláljátok a Facebook-oldalukon is. 

4/12

Less be a kulisszák mögé! – Minden szerdán az Aeroparkban

Melyik gyerek ne imádná, ha egy napra birtokba vehetné a repülőteret. Ha igazi pilótáktól kérdezhetne, ha utazhatna a reptéri tűzoltóautóval, ha megismerkedhetne a repülőgépek működésével és az utaskísérők munkájával. Közben pedig a szimulátorban kipróbálhatná a vezetést vagy kincset kereshetne a park területén. Június 23-ától szerdánként 1 napos táborokkal várja a gyerekeket az Aeropark Budapest. Részletes programot és minden egyéb információt itt találtok. Emellett tematikus hétvégékkel is várják a járművek rajongóit: június 26-án a Múzeumok Éjszakájával, július 9–10-én A repülőtér éjszakájával, július 18-án AmCars – autóstalálkozóval, július 24-én tűzoltóautó-találkozóval, augusztus 7-én pedig a Modellezők napjával.

5/12

Sétálj bele a mesébe!

A Pagony Kiadó két, népszerű mesékre épülő, játékos-nyomozós városi sétát indított, amelyek során Budapest különböző városrészeiben kalandozhattok. Közben sok-sok olyan, apró részletet fedezhettek fel, amelyek egy sietős hétköznapon valószínűleg elkerülnék a figyelmeteket. A kalandséták a Pagony két boltjából indulnak, a Bartók Béla útról, a Pagony Café és könyvesboltból, illetve a Pozsonyi úti Pagony Játékházból. A Gellért téri boltból elindulva Kiki és Gerda (Berg Judit és Kertész Erzsi A négy madár titka című regényének főhősei) nyomába eredhettek, és segíthettek nekik a 7 tündér titkát megfejteni. A séta érinti egyik kedvencünket, a Gellért-hegyi csúszdás játszóteret is. A Pozsonyi útról induló küldetésen pedig Dániel András kuflijai keverednek galibába. A programokat az 5–12 éves korosztálynak ajánljuk.

6/12

Nézz fel a magasba! – Városi Dekor Füzet

A nyári szünetre ismét egy szuper, ingyenesen elérhető vagy letölthető füzettel örvendeztetett meg bennünket a Deák17 Galéria. A Városi Zöld Füzet után megjelent a Városi Dekor Füzet is, amely a belváros klasszikus és modern építészet, homlokzatdíszítési technikáit mutatja be játékos formában. A kiadvány összesen 5 sétát tartalmaz, amelyekhez különböző  feladatok, foglalkozások kapcsolódnak. Megjelennek benne többek között a Színes Város és a Neopaint falfestményei (a Vízipók-csodapók, a Rubik-kocka), a Mansfeld Péter emlékmű, a Kőrössy-villa vagy a Magyar Képzőművészeti Egyetem homlokzatán található domborművek. A Városi Dekor Füzet ingyenesen kérhető nyitvatartási időben a Deák17 Galériában (V. kerület, Deák Ferenc utca 17.), vagy ingyenesen letölthető innen.

7/12

Ingyenes, hűsítő előadások a Margitszigeten

Szombaton és vasárnap délelőtt két helyszínen, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mellett, illetve a Szent Margit-kolostor romjainál 10:30-kor ingyenes előadásokkal várnak benneteket egész nyáron át. Fellép majd többek között a Fabula Bábszínház, az Aranyszamár Bábszínház, Majoros Ági, a BonBon Matiné Szeder és Lóci koncertjével készül. A Szent Margit-kolostor romjainál vasárnaponként a reneszánsz zene és színház kerül a középpontba az Aranygyapjú Társulattal, Fabók Mancsival és Bartha Tónival. Az előadásokra ingyenes a belépés, de regisztrációs jegyet szükséges foglalni. A részletes programot itt éritek el. 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges. Az előadás előtt vagy után a gyerekekkel érdemes felkeresni a Japánkertet, a Margitszigeti Vadasparkot, a Pólós játszóteret vagy a zenélő szökőkutat is.

8/12

Legyél te is turista Budapesten!

Budapestiként is minden nyáron hajóra szállunk a gyerekekkel, hogy a Dunáról is megnézzük a főváros csodás épületeit. Idén nyáron ugyan nem indulnak el a BKK dunai járatai, viszont a Budapest-körjárat keddtől vasárnapig várja az utasokat a Vigadótól induló és oda érkező járatán. A hajó megáll a Margitszigeten, a Batthyány téren, a Bálnánál, az Akadémiánál és a Műegyetemnél is. Emellett a Mahart a Dunakanyarba is remek kirándulóhajókat indított, amelyekről szintén írtunk.

9/12

Tarzan Park – Az igazi gyerekparadicsom

Óriási kanyargó csúszdák, trambulinok, mászókarendszerek, kalózhajó, szabadtéri hangszerek, pattanódomb, összesen 13 fejlesztő játéksziget várja az újpesti Tarzan Parkban a különböző korú gyerekeket. Már egészen piciknek is találtok játékokat, de a kiskamaszkorosztály is imádni fogja ezt a programot, amely olyan, mint egy igazi nyaralás. Fürdőruhát, törülközőt mindenképp vigyetek, hiszen a Placcs Placcon és a Homokbányában garantáltan elkél majd a ruhacsere. A belépőjegyek 4 órás belépésre jogosítanak, de zárás előtt 2 órával 50% kedvezménnyel válthatók. 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges.

10/12

Irány a Naplás-tó! – Városi kirándulás erdővel, új kilátóval, tóval

Június 11-én adták át Budapest legújabb kilátóját a cinkotai kiserdőben, amelyről mi is hírt adtunk. A 21 méter magas kilátóból egy eddig még nem látott perspektívából nézhetitek meg a Naplás-tavat és környékét. Érdemes végigjárni a tó körüli rövidke, de annál izgalmasabb ösvényt, amely részben a kiserdőben folytatódik. Útközben vízimadarakat, mocsári teknősöket és különböző békafajokat is megismerhettek. Távcsövet is érdemes magatokkal vinni. A kiserdőben bográcsozásra alkalmas helyeket is kialakítottak, így akár az ebédet is elkészíthetitek a kirándulás után, és baráti társasággal is remek célpont. Augusztusban a Magyar Madártani Egyesület több alkalommal tart madárgyűrűzési bemutatókat a gátőrház környékén, amelyet a kis ornitológusok is imádni fognak.

11/12

Buli a szabadban – Városmajori Szabadtéri Színpad

Július 4-én érkezik a Városmajori Szabadtéri Színpadra az Alma Együttes. Nem hiányozhat a repertoárról a legendás zenekar, a Kaláka koncertje sem, amelynek tagjai több mint fél évszázada alkotnak, zenélnek együtt, július 4-én pedig egy igazán különleges, Muzsikáló Madárház elnevezésű zenei összeállítással lépnek fel. Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar interaktív műsorában, a Játszóházi rokkendrollban vidám, táncos utazásra hív gyermekeket és gyermeklelkű felnőtteket július 17-én. A Városmajori Szabadtéri Színpad gyerekkoncert-sorozatának utolsó előadója, Bíró Eszter Az Időmanó kalandjai című interaktív produkciójával július 31-én zárja le a gyerekeknek szánt programokat. 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges.

12/12

Éjszaka a múzeumban


A Múzeumok Éjszakája már szerepelt a nyári bakancslistánkon is, de gyerekekkel is nagyon jó lehetőségeket találtok, így már délutántól érdemes belevetni magatokat a programok kavalkádjába. Az óbudai Aquincumi Múzeumban például gladiátorképzővel készülnek, a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény nosztalgiabuszozást szervez, a Goldberger Textilipari Gyűjteményben nyomozás lesz, a Ráth György-villában divatműhely lesz kicsiknek, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tündérvár épül, a Magyar Nemzeti Múzeumban családi felfedezőzsákkal indulhattok útnak, a Mesemúzeumnál Rumini-kalandpálya és mesekoncert is lesz, indiántábor épül a PIM-ben, és sötétedés után is kertivasutazhattok a kivilágított Vasúttörténeti Parkban. Budapesten a felnőttkarszalag 1500 Ft-ba, a gyerekkarszalag (érvényessége 6–18 éves kor között) 800 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A programokon való részvételhez 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges.

Címkék