A járvány miatt bevezetett korlátozások miatt lassan se vége, se hossza az online tartalmaknak, aminek persze csak örülni lehet, hiszen másként most csak korlátozottan tudnánk beszerezni a napi kulturális betevőt. A virtuálisan bejárható kiállítások csak egy apró szelete ennek a dömpingnek, de már ezekből is össze tudtunk gyűjteni nektek egy második részre valót. Ezúttal Psota Irén munkásságában, a 2-es metró elmúlt ötven évében és Waliczky Tamás alkotásaiban is elmerülhetünk.

1/5

A kezek, amelyek karantén idején is mozgatják a világot

Az acb Galéria online lakáskiállítást rendezett be a koronavírus-járvány idejére, amely a helyszínén kívül a szelekciójával is reflektál a jelenleg viszonyokra. Ezek mellett a cím is egy utalás, mégpedig arra, hogy a történelem során eddig  bármilyen hányattatások is érték, a művészet mindig kiállta ezeket a próbákat. A kiállított művek közt találhatók egészen friss, idei képek, de akár évtizedekkel ezelőtti alkotások is, amelyek valamilyen úton-módon mégis újra aktualitást nyertek.

Megnézem a kiállítást! 

2/5

A színésznő – Psota Irén (1929-2016)

Psota Irén, a Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész 2016-os halála előtt az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetre hagyta művészi tevékenységével kapcsolatos dokumentumait, melyekből még abban az évben tárlat készült. Ezt most már virtuálisan is végignézhetjük, kiegészítve a színművésznő Szerelmeim, szerepeim és a szemtanúk című önéletrajzi könyvben olvasható visszaemlékezéseivel.

Megnézem a kiállítást!

3/5

50 éves a „piros metró”

Ötven esztendővel ezelőtt adták át Budapest első mélyvezetésű metróvonalát, a 2-es vagy más néven a „piros metrót”. A Közlekedési Múzeum kiállítása a kerek évforduló alkalmából az építkezés húsz évét és az átadás óta eltelt fél évszázadot képekkel, tervrajzokkal és filmhíradókkal színesítve mutatja be, amelynek törzsanyagát a múzeum gyűjteménye képezi.

Megnézem a kiállítást!

4/5

Waliczky Tamás: Képzelt kamerák

A tavalyi, 58. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítását a hagyományokhoz híven a nagyközönség számára is elhozta a Ludwig Múzeum, ám a járvány itt is közbeszólt. Azonban, ha februárban vagy március első felében nem tudta valaki megnézni a Waliczky Tamás 23 digitális technikával tervezett, de analóg módon működő fantáziakameráját és animációit is felvonultató kiállítást, az most virtuálisan be tudja pótolni az élményt.

Megnézem a kiállítást!

5/5

Minden otthon kezdődik. Nők küzdelme az otthon megteremtéséért

A Minden otthon kezdődik című fotókiállításon olyan nők történetét ismerhetjük meg, akik már megnyerték a tisztességes otthonért folytatott küzdelmet. A történeteket Al Ghaoui Hesna, Balázs Andrea, Cseke Eszter, Jaksity Kata, Kárpáti Rebeka és Sena Dagadu felolvasásában hallhatjuk. A világ számos tájáról származó nők különböző okok (éghajlatváltozás, háború, elhibázott lakhatási politika, stb.) miatt elvesztették otthonukat vagy nehéz helyzetbe kényszerültek, történetükben közös, hogy ma már mindannyian tisztes otthonnal és biztos hajlékkal rendelkeznek.

Megnézem a kiállítást! 

Címkék