Igyekeztünk minél változatosabb kiállításokat, színháztörténeti, irodalmi, gyerekkompatibilis és politikailag polgárpukkasztó tárlatokat is bevenni a válogatásba.

1/9

Deák Erika Galéria: Fajó János – Szitanyomatok

Fajó János Kossuth-díjas magyar festőművész a geomatrikus tradíciók, a minimal art, op art, a konstruktivizmus követője volt, ars poeticája szerint „amit megoldhatsz két formából, ne oldj meg háromból”. Kassák Lajos szellemi örököse, a Budapesti Műhely alapítója volt, művei több közintézményben megtalálhatóak. Hagyatékából nemrég rendezett kiállítást az Ybl Budai Kreatív Ház, most pedig a Deák Erika Galéria a művész szitanyomataiból mutat be egy különleges válogatást, ami jó alkalom arra, hogy megismerkedjünk a 2018-ban elhunyt művész egyedi, színpompás világával.

Fajó János - Szitanyomatok
Deák Erika Galéria
február 20. – március 21.

2/9

Kiscelli Múzeum: TESTKÉP – Akt a kortárs magyar fotográfiában

A meztelen emberi test a képzőművészet témája azóta, hogy az ember képes volt alakokat karistolni a barlang falába – nem véletlen, hogy a fényképezőgép feltalálása után rögtön elkezdtek aktokat is készíteni. A Kiscelli Múzeum kiállítása a társadalmi szerepek, hatások felől közelíti meg a test reprezentációjának kérdését, bemutatva azokat a kortárs tendenciákat, amelyekkel a magyar fotósok viszonyulnak a műfajhoz, nem ritkán eltávolodva az akt klasszikus értelmezéseitől. A kiállító művészek között megtaláljuk Bartis Attilát, Eifert Jánost, Szombat Évát és Hirling Bálintot is, aki a We Love Budapestre is fotóz rendszeresen.

TESTKÉP – Akt a kortárs magyar fotográfiában
Kiscelli Múzeum
április 4. – május 31.

3/9

Petőfi Irodalmi Múzeum: Töredék Tandori – Szilágyi Lenke képreflexiói

A kiállítás a kortárs magyar művészet két izgalmas, nehezen besorolható alakjára épít. Egyrészt az egy éve elhunyt el Tandori Dezső költőre, íróra, műfordítóra, aki irodalmi tevékenysége mellett szabadidejében képzőművészként is aktív volt, nyelvi leleményekre épülő grafikákat, képverseket és rajzokat is tartalmaz életműve. Másrészt Szilágyi Lenke magyar fotográfusra, akit Tandori humoros, irodalmi munkáival párhuzamba állítható vizuális művei inspiráltak fotóiban. „Az irodalom és a fotográfia párbeszéde nemcsak műfajokon ívelhet át, hanem az élők és eltávozottak közötti terra incognitán is” – írják a kiállítás ajánlójában.

Töredék Tandori – Szilágyi Lenke képreflexiói
Petőfi Irodalmi Múzeum
április 7. – május 30.

4/9

Esernyős Galéria és A38 hajó: drMáriás kiállítása

DrMáriás festő-író-zenésztől, a Tudósok együttes frontemberétől az utóbbi években megszokhattuk az avantgárd, provokatív politikusképeket, amelyek nagy népszerűségnek örvendnek, és egy-egy aktuális belföldi történéshez kapcsolódva hamar terjedni kezdenek a neten, így volt ez a Borkai Zsolt, Lázár János, Orbán Viktor, Áder János és társaik parodikus portréival is. Következő kiállításának címe egészen pontosan: Soros György a CSOK obstrukciójával kívánja népszerűsíteni Krúdy Gyula festészetét Brüsszelben, amelyen bemutatja új munkáját, a kimondottan az Esernyős Galéria tereibe készült Krúdy Gyula óriásportrét, valamint egyéb alkotásait, legújabb festményeit és művészeti nyomatait. Az Esernyősben 18 órakor kezdődő megnyitót követően 20 órakor az A38 Hajón nyílik majd a kettős kiállítás másik része, az Orbán Viktor újabb feltételekhez kötötte 2060-ig tartó mandátumának kitöltését című tárlat.

Esernyős Galéria és A38 hajó
április 8. – április 29.

5/9

Ludwig Múzeum: Slow Life. Az élet lassú tempóban

„Mai felgyorsult világunkban”... de inkább ne is folytassunk. Az, hogy túlpörgetettek a modern mindennapok, régi közhely; de az 1980-as években útjára indult slow mozgalom nem azonos a divatos slow életmóddal. Gazdasági, társadalmi, környezetvédelmi vonatkozásai az érdekesek: a fennálló növekedés- és profitorientált rendszert kritizálják, és kiutat mutatnak a fogyasztói spirálból. A kiállítás a Ludwig Múzeum kurátori csapatának közös projektje, és célja, hogy platformot biztosítson a fenntarthatóság irányába mutató, életmód-alternatívákat felvető művészeti pozíciók számára, és rámutasson a jelenlegi globális helyzethez vezető problémára.

Slow Life. Az élet lassú tempóban
Ludwig Múzeum
április 9. – augusztus 23.

6/9

Szépművészeti Múzeum: II. Amenhotep és kora

Egyiptománoknak igazi szenzáció lesz a Szépművészetiben nyíló kiállítás. Maga Amenhotep sírjának feltárása is szenzáció volt 1898-ban, mikor Victor Loret francia egyiptológus rábukkant a Nílus nyugati partján fekvő királyi temetőben, a Királyok völgyében: az uralkodó mumifikált teste a többi thébai királysírtól eltérő módon a sírkamrában, a neki készített szarkofágban feküdt, míg a sírkamrához csatlakozó egyik mellékkamra még további kilenc újbirodalmi fáraónak múmiáit rejtette. Így végre fény derült arra, hová tűntek a Királyok völgye királysírjainak üresen álló szarkofágjaiból az oda eltemetett uralkodók földi maradványai. A kiállítás fókuszában II. Amenhotep Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll, mellette bemutatják a királyt és hivatalnokait ábrázoló szobrokat és reliefeket, illetve a hozzájuk tartozó tárgyakat; a korabeli elit mindennapi életének eszközeit és tárgyait és a korabeli elit sírok jellegzetes sírmellékleteit.

II. Amenhotep és kora. A fáraó sírjának felfedezése
Szépművészeti Múzeum
2020. április – július

7/9

Deák 17 Galéria: Én kicsi szörnyem

Minden gyerek fél a szörnyektől, és szörnyek pedig majdnem minden gyerekmesében felbukkannak. A Deák17 gyerekgaléria a kortárs magyar gyermekkönyvek szörnyillusztrációt és képzeletbeli lényeit helyezi a kiállítás fókuszába, melléjük téve az Én kicsi Szörnyem című rajzpályázat gyerekalkotásait is. Köztudott, hogyha lerajzoljuk őket, könnyebben megszabadulhatunk félelmeinktől, szorongásainktól, így a tárlat lehetőséget ad közös gondolkodásra arról, hogy belső félelmeik vizualizálása miképpen segít a gyermek szorongásainak leküzdésében.

Én kicsi szörnyem
Deák 17 Galéria
április 15. – június 6.

8/9

Bajor Gizi Színészmúzeum: Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor emlékkiállítás

Róna Viktor (1936-1994) a magyar tánctörténet rendkívüli egyénisége, életéről, önfegyelemmel épített pályájáról mégsem született eddig kiállítás vagy életrajzi kötet. Idén tavasszal ez megváltozik, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész, koreográfus, balettigazgató rendkívüli sorsát, mindössze ötvenhét életévét a Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet meséli el egy kiállításon, továbbá egy könyv is megjelenik életéről. Róna együtt dolgozott olyan nagy egyéniségekkel, mint Rudolf Nurejev, Margot Fonteyn, Maurice Béjart, Alicia Alonso, hagyatéka is őrzi emléküket – de a sor bővíthető olyan nevekkel, mint John F. Kennedy, Ho Si-Minh, Pablo Picasso, II. Erzsébet, Yehudi Menuhin. A kurátorok partnerül hívták Róna életének fontos tanúit, kollégákat, barátokat: elsősorban az örök partnert, Orosz Adélt, s a közeli barátot, Keleti Éva fotóművészt, akik elvállalták a kiállítás megnyitását is.

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor emlékkiállítás
Bajor Gizi Színészmúzeum
2020. április 18. – 2021. január 17.

9/9

+1: Budapest Art Week

Aki szeret kiállításokra járni, nem hagyhatja figyelmen kívül a Budapest Art Weeket, ami kilóg ugyan a válogatásunkból, mivel nem egy önálló kiállítás – viszont a BAW egy hetében egyetlen karszalaggal több galériát, múzeumot is végigjárhatunk. Szám szerint 74 helyszínt, ami nem kicsi szám, és Budapest kihagyhatatlan kiállítótereit foglalja magába. Lesznek tárlatvezetések, workshopok, beszélgetések, filmvetítések és kiállításmegnyitók. Idén 5. alkalommal rendezik meg az immár egyhetesre bővült programsorozatot, és napijegyek, bérletek közül is lehet válogatni (előbbi 2500, utóbbi 6000 Ft a felnőtteknek).

Budapest Art Week
április 14-19.

Címkék