Keresés EN

Gasztró

9+1 szuper hely Szentendrén, ahol igazán jókat ehetsz

Szentendre az egyik legnépszerűbb turistacélpont Budapest vonzáskörzetében, nem véletlenül – az egykori rác kisváros girbegurba utcái kora tavasztól késő őszig tökéletes hétvégi tekergős programot kínálnak. Étkezés szempontjából nem egyszerű dönteni, ezért most csináltunk egy tízes válogatást, hogy szerintünk melyek azok a helyek, ahol biztosan nem foghatunk mellé, ha ebédről, vacsoráról vagy éppen reggeliről van szó!

1/10

Dalmát szamár

A központtól kicsit kijebb, csodálatos mediterrán környezetben található bisztró onnan kapta a nevét, hogy Szentendre egyik legrégebbi és legrejtettebb pontján, a Szamárhegyen áll – ugyanis régen ide szamárháton hozták fel az ivóvizet. A név másik fele – a dalmát – pedig az egykor itt élő nemzetiségre utal.

A Dalmát szamár helyén régen egy kis borozó állt, 2016 óta viszont egy kedves kis bisztró üzemel itt egész napos, baráti árú reggelikkel, tapasokkal, eklektikus étlappal és válogatott borokkal. Ha valamiért Szentendrén ébredünk, kötelező program a lugassal befutott kis teraszon enni egy reggelit (390-790 Ft) délután pedig nem tudunk jobb helyet elképzelni a tapasozáshoz. Bár egy picit kaptatni kell felfelé a hegyen, a girbegurba utcácsák és régi házak látványa biztosan kárpótolni fog. Romantika level 100! 

  • WLB-tipp: reggeli vegyes tál (790 Ft)

2/10

Sweet Dreams cukrászda

Bár Szentendrén jó pár cukrászdát találunk, nagy részük a hagyományos vonalat képviselt – a Sweet Dreams azonban az újhullámos sütik fellegvára. A klasszikus sütemények – krémes, lúdláb – is újragondolt formában, átírt receptúrával készülnek, ezek mellett azonban rengeteg saját kreálmányuk is van, például az idei, a Szentendrei Turisztikai Hivatal által meghidetett versenyen Szentendre tortája címet elnyerő Szentendre rózsája. A mandulás-málnás piskótán nyugvó málnás mousse egy őshonos pismányi rózsafajta zselésített verziójával, fehér csoki moussal, és rozézselével van töltve – egy kis költemény.

Szezononként fix sütijeik vannak, melyekben az aktuális évszak fő alapanyagai köszönnek vissza. A választékban bőségesen szerepelnek természetesen glutén-, laktóz- és cukormentes termékek is. 11 óráig különböző, klasszikus reggeliket is válogathatunk, de szendvics kínálatuk is van egész napra. Válogathatunk továbbá többféle házi pogácsából, kekszből és lekvárból is. A sütemények egységáron 720 Ft-ba kerülnek, akárcsak az alap pohárkrémek, amelyekből szintén széles választékkal várnak minket.

  • WLB-tipp: Túró Rudi, Szentendre rózsája (720 Ft) 

3/10

Mjam

Aki jól ismer Szentendrét, annak biztosan nem kell bemutatni a városban már 2013 óta karibi vonalat képviselő Mjamot. A központban álló, letisztult belsőépítészeti megoldásokkal és kényelmes, árnyas belső kerttel rendelkező Mjamba már belépéskor is látszik, hogy nem egy tiki bárba tévedtünk be.

Az étlap eklektikus, a karibi szigetek konyhájától az ázsai ízekkel átszőtt hamburgerekig sok izgalmas ételt találunk rajta, de a napi menüjük közelebb áll a hazai konyhához, bár ezek az ételek is kapnak egy kis karibi csavart. A családi alapon működő étteremben a Karib-szigetekről származó édesapa főz, így garantáltan autentikus, kicsit fúziós ízeket várhatunk!

  • WLB-tipp: Halkolbász (1600 Ft)

4/10

Teddy Beer

110-féle kisüzemi sör, 80 különböző craft spirit, és remek BBQ-ételek a slow and low szellemében – ez a Teddy Beer gasztrokocsma Szentendre szívében. A pici kis helységhez egy még kisebb kerthelyiség is tartozik, viszont van egy egységük a Dunaparton is, Teddy Beach néven.

Konyhájuk különlegessége, hogy a hamburgerben is smokerben készült tépett húsok vannak, de a BBQ-fogások mellett találunk pár igényes sörkorcsolyát és snacket is. Ősszel és télen gyakran tartanak tematikus esteket, ahol különböző országon vagy tájak italaival és konyháival ismerkedhetünk meg, illetve gyakran van csapfoglalás is – ilyenkor egy-egy főzde söreit kóstolhatjuk végig.

  • WLB-tipp: Teddy marhahúsos BBQ burger (2190 Ft) 

5/10

From Sea

A korzó nyugisabb végének egyik mellékutcájában egy jó adag mediterrán életérzést kaphatunk – gasztronómia szempontjából is, hiszen a hangulatot Szentendre magától is adja. A From Sea tulajdonosa, Klément Ferenc, akit a hazai halrajongók csak pisztrángos Feriként emlegetnek, és már bizonyított a dunabogdányi A pisztrángossal, 2016 óta pedig tengeri herkentyűkkel és halakkal kápráztatja el a szentendrei közönséget.

Az étlap változatos, de nem túl hosszú, megtalálunk rajta olyan különlegességeket, mint a serpenyőben sült szardínia vagy az ír stílusú, fehér sörös feketekagyló, de nem hiányoznak a nagy klasszikusok, mint a fish and chips sem – amit Feri hekkből készít. A kék-fehér alapszín, a macskakőre kitett asztalok a pecabotokkal dekorált pult és a Duna közelsége miatt tényleg olyan, mintha egy halászfaluban lennénk!

  • WLB-tipp: Fehér sörös feketekagyló (sok baguettel, mert mennyei szószban érkezik) 2600 Ft

6/10

Álomlángos

Szentendre nagy öregje, a helyi street food alfája és omegája jó 40 éve kínálja a lángosokat a Fő tér melletti vállszélességű kis lépcső mellett. Főszezonban a lépcsőre is nehéz bejutni, annyian állnak itt sorba lángosért, de egy nyugisabb napon érdemes próbálkozni. Nagy piros pont jár azért, hogy a fokhagymát mi magunk kezelhetjük, így nem kell attól tartani, hogy alul- vagy felülreprezentáljk a lángosunkon a kencét.

A klasszikus lángosok mellett tartanak töltött verziókat is, ha pedig valaki kíváncsi arra, milyen volt a nagyszüleink korában a non plus ultra kalóriabomba, akkor a cukros változatot is megkóstolhatja. Tejmentes napokat is tartanak, és klasszikus strandos palacsintát is beszerezhetünk náluk.

  • WLB-tipp: Sajtos tejfölös lángos, sok fokhagymával (700 Ft) 

7/10

Kacsakő Bisztró

Egy falat Római Szentendrén. Az első évben még csak egy kis bódé volt a part menti fák alatt, de aztán négy waldorfos apuka összeállt, hogy minnél többen élvezhessük a csíkos székekből az egyedülálló dunai látképet. Remek kisüzemi  söreik és házi szörpjük, limonádéjuk van, és egy egész napot simán el lehet náluk tölteni, időnként térdig megmártózva a vízben.

Saját konyhájuk nincs, így vendégsztárokat futtatnak – hol a Kanálgép, hol a Megmentő, hol a Dezső küld egy food truckot, hogy ne maradjunk éhen. Nyáron gyakran vannak akusztikus koncertek és szervezett esti programok, és amíg az idő engedi, az ősz folyamán is nyitva vannak. 

  • WLB-tipp: Csavap ajvárral, párolt hagymával, lepénnyel (1500 Ft)

8/10

Adria Café

Húsz éve visz minket a balkán konyhába a Szentendre belvárosának szélén lévő, rusztikus Adria Café. Az étlapon egyaránt megtalálhatók a görög, a bolgár és a horvát konyha szignifikáns fogásai, a patak melleti kockás abroszok és a lugas pedig nagyon kellemes atmoszférát teremtenek. Remek teáik és kávéik is vannak, a borlapon pedig görög különlegességeket is megtalálunk.

Húsz év alatt csak annyit változtattak az étlapon, amennyit a kor miatt muszáj volt, amúgy ugyanazt a szintet hozzák két étizede – a törzsvendégek legnagyobb örömére. Semmihez nem ajánlanak saját köretet, így magunk rakhatjuk össze, hogy milyen salátával és krémmel kérjük a csevapunkat vagy souvlakinkat. Az Adria hangulata és a kedves kiszolgálás miatt pedig tényleg olyan, mintha egy kis görög tavernában ücsörögnénk. 

  • WLB-tipp: saját válogatás az étlapról

9/10

Panificio il Basilico Szentendre

Az óvátostól kicsit távolabb várja Szabi a Pék a vendégeit péksüteményekkel, kenyerekkel, pizzával és olasz ételekkel. A Bükkös-patak partján lévő, vízimalmos romantika igazi búvóhely, remek olasz ízekkel. A rusztikus ház egyik részében pékség működik, a másikban pedig olasz étterem, a 2019-es Gourmet Fesztiválon debütált nápolyi kemencével, amiben a pizzákon kívül például a lasagne is készül.

Szabiék ebben az étteremben tartják a pizzasütő workshopjaikat, és itt van lehetőség akár baráti társaságoknak is kitanulni a pizzasütés fortélyait. Időnként tematikus gourmetpizza-napokat is tartanak, ebben a hónapban először a tenger gyümölcsei, később a pizza és a gyümölcs kerül fókuszba. 

  • WLB-tipp: Porchetta rozmaringos burgonyával 4490 Ft

10/10

+1: Rosinante Fogadó

Bár nem Szentendrén, hanem Szigetmonostoron van, hajóval pár perc alatt átjutunk a túlpartra. A Rosinante 20 éve a rusztikus, vidéki vendéglátás egyik bástyája, nem hiába alapítói a SVÉT-nek. Szikora Imre és Nagy Ágnes mindketten vendéglátásban dolgoztak, mielőtt megnyitották a Rosinantét, egy olyan vidéki fogadót szerettek volna nyitni, ahol nagyon magas minőségű vendéglátást folytathatnak.

A fogadó mellett az éttermük is nagyon elismert – rusztikus, tartalmas, gyakran megújuló, nem túl hosszú étlapjuk van, amit szezononként váltogatnak, az alapanyagok 70%-át pedig helyi termelőktől szerzik be. Bár az esküvői szezonban sokszor telt házasak, egy nyugalmas ebéd vagy vacsora kedvéért megéri áthajózni hozzájuk Szentendréről.

  • WLB-tipp: Karamellizált kacsamáj tarlórépapürével, gránátalmával és jus-vel (4900 Ft)

Hasonló tartalmak

Mostantól úgy is ehetsz a Teyfölben, mintha otthon lennél

?>

A szentendrei Teyföl konyhája kiváló, a hangulat pedig baráti. Téli fejlesztésük a teraszon felállított iglu.

Szponzorált

Édesítsd meg a hideg téli napokat! – 6 téli édességlelő helyet ajánlunk

?>

Bejgli vagy flódni, mákos vagy diós, cupcake vagy szaloncukor, bonbon vagy mákosguba-torta. Ki ne örülne egy ilyen édes meglepetésnek?

Szponzorált

5 mediterrán hely, ahol pastel de nata, tapas és mezze felett lázadhatunk a hideg ellen

?>

Összegyűjtöttünk 5 helyet Budapesten, ahol az ízek, az italok és a hangulat felmelegítik fagyos ujjainkat, és egy kicsit a lelkünket is.

Pop-up büfét nyitott a Natura Hill Zebegényben

?>

Izgalmas pop-up büfével rukkolt elő a Natura Hill Zebegény központjában.

Neked ajánlott

A