Keresés EN

budapest

Ingyenes séták, évente egyszer látogatható, exkluzív helyszínek – 7 program a Kulturális Örökség Napjaira

A Kulturális Örökség Napjain minden évben a bőség zavarával küzdünk, annyi változatos program – ingyenes séta, épületbejárás, előadás, koncert és vetítés – közül válogathatunk. A korábbi évekhez hasonlóan idén is összeállítottunk egy listát a szerintünk izgalmas programokból, a mindenképp megnézendő helyszínekről. Érdemes korán elkezdeni tervezgetni, nehogy hoppon maradjunk, mert nem egy helyszínnél gyorsan betelnek a helyek.

Szeptember harmadik hétvégéje mindig hihetetlenül izgalmas programokat rejt azok számára, akik szeretnének  jobban megismernék a város egy-egy rejtett szegletét, vagy bepillantani a kulisszák mögé. Az 1984-ben, Franciaországból indult Kulturális Örökség Napjai programsorozat két évtizede a hazai kulturális élet egyik fontos eseménye, műemléki és kulturális helyszínek, szervezetek rengeteg felfedeznivalóval és különleges programmal készülnek, ezek közül gyűjtöttünk most mi is jó párat. A legtöbb program ingyenes, de létszámkorlátos vagy regisztrációhoz kötött.

1/7

Az első bástya és a Táncsics-börtön a Várban

Az elmúlt évek egyik legnagyobb régészeti felfedezése is látogatható lesz, a Várban a Táncsics Mihály utca 9. szám alatti épület udvarába besétálva. A tavalyi ásatások során hihetetlenül értékes épített és tárgyi leletanyag került napvilágra, amiket az újonnan kialakított régészeti sétányon, valamint a lőportárban és a Vármúzeumban kialakított kiállításokon nézhetünk meg. 

A KÖN alatti program első részében vezetett sétákon mutatják be a régészeti feltárás területét, majd azt követően épületvezetés keretében lehet megtekinteni a lőportár épületének alsóbb szintjeinek csak a KÖN keretében látható tereit. A séta és az épületvezetés egy program, ezért egy regisztráció szükséges a részvételhez.

 • Épületvezetések indulnak mindkét nap 11.00; 13.00; 15.00; 17.00 órakor. 
 • Előzetes regisztráció szükséges ezen a linken

2/7

Sándor-palota

A klasszicista palota, amely 2002-es teljes körű felújítása óta a Köztársasági Elnöki Hivatalnak a székhelye, csak kivételes alkalmakkor látogatható. Az elegáns, reprezentatív belső terek megidézik a palota majd két évszázados történetét, amelyek most előzetes regisztráció nélkül látogathatóak a KÖN alatt, szombaton és vasárnap is 10-18 óra között.

3/7

Bölcs Vár – a volt budai városháza

Az elmúlt időszak egyik legjobban sikerült, gazdag történelméhez hű rekonstrukción átesett épülete a Szentháromság téren álló, patchworkszerű régi budai városháza. A Hetedik Műterem a felújítás során végig szem előtt tartotta az épület évszázados múltját és megőrzött értékeit, de fontos volt, hogy a rekonstrukcióval egy jól használható, 21. századi funkciókat ellátó épületet hozzanak létre.

Épületvezetések indulnak: 

 • A szakmai épületsétákat a ház felújításában részt vevő építészek vezetik. A séták hossza 1-1,5 óra. A Ház mozgáskorlátozott vendégeink számára is akadálymentesen látogatható.
 • Szeptember 21-én szombaton: 11:00 - 12:30 14:00 - 15:30 
 • Szeptember 22-én vasárnap: 11:00 - 12:30 14:00 - 15:30

4/7

Seress Rezső ház

A Dob utcai ház, mely a két világháború között, a 30-as években épült, bár nem kiált luxust, azért érezhető, hogy a korszak jól szituált, felső középosztályának készült. Az elegáns műmárvány lépcsőházi lábazat, az elmaradhatatlan, azóta sajnos lecserélt felcsengető tábla, a modern központi fűtés és a szintenként két nagyobb, két szoba-hallos és cselédszobás lakások (ahol a cselédszobában is volt saját csap és fűtés!) a korszak minden igényének megfeleltek, ahogy a kisebb garzonok is.

Az 1950-es években költözött a házba Seress Rezső, a Szomorú vasárnap dalszerzője – melyet több mint 100 nyelvre lefordítottak, és olyan hírességek énekelték, mint Billie Holiday, a Genesis, Elvis Costello, Serge Gainsburg, Marianne Faithfull, Sinéad O’Connor és Björk. 
Nyitvatartás: 

 • 2019.09.22., vasárnap - 10:00 - 18:00
Épületvezetések indulnak: 
 • vasárnap 17 órakor

5/7

Fiumei Úti Sírkert

Az évek óta változatos programokat kínáló, Nemzeti Örökség Intézete által kezelt temetőkben, a Fiumei Úti Sírkertben és Salgótarjáni utcai zsidó temetőben ezen a hétvégén is rengeteg séta közül válogathatunk.

A temető távolabbi, rejtettebb szegleteit kerékpáros túra keretében fedezhetjük fel, de lesz séta, amely  a Művészparcellákat, az impozáns mauzóleumokat vagy éppen a sörkultúra rejtelmeit tárja fel, valamint vasárnap a vadregényes, de már felújítás alatt álló Salgótarjáni utcai zsidó temetőt is bejárhatjuk.

 • Regisztráció és további információk itt

6/7

Gutenberg Otthon

Megint látogatható lesz a Gutenberg téri, a Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Segélyező Egylete megbízásából épített szecessziós épület. A Vágó József és testvére László által tervezett épület nem csak belülről nagyon szép, a helyreállított üvegablakaival és díszes részleteivel, de egykori híres lakóinak élete is számos izgalmas történetet tartogat.

Épületvezetések indulnak: 

 • Csak vezetéssel látogatható, találkozási pont: Gutenberg tér - 2019.09.21. 10 óra és 15 óra, 2019.09.22. 10 óra és 15 óra.
 • Jelentkezés módja: az info@cape.hu címen, a nap, az időpont és a látogató(k) nevének megadásával.
 • Max. létszám 20 fő/csoport.

7/7

Kőbányai víztároló medence

A víztározó medence bár évek óta hatalmas siker, biztos van olyan, aki még nem látta, így valószínűleg ez az a helyszín, amit tényleg minden évben ajánlunk, hiszen a város egyik legkülönlegesebb és amúgy funkciója miatt soha nem látogatható csodája.  

A leengedett víztározó üresen mintha egy hatamas földalatti katedrális lenne, a hatalmas csarnokok csempézett oszlopaikkal, téglaboltozatos födémükkel egy háromhajós templom hatását keltik. A Fővárosi Vízművek szakemberei által biztosított folyamatos vezetés során a látogatók a medence története mellett a főváros vízellátásának kulisszatitkaival is megismerkedhetnek. 

 • További információ itt.

Hasonló tartalmak

A II. kerületre hagyta lakóházát, egy kikötéssel

?>

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook-oldalán adott hírt két bölcsődefejlesztésről, melyek egyike különösen kedves történet.

Új városnegyed biztosan lesz Rákosrendezőn, de a toronyház sincs kizárva

?>

Rákosrendező romos területének fejlesztése biztosan elindul, de még nem eldöntött, hogy milyen irányban haladnak majd az új negyed kialakításánál.

Átadták Budapest 2023-as Építészeti Nívódíját

?>

Budapest Építészeti Nívódíját azok a munkák kapják, melyek hozzájárulnak egy élhető(bb) város létrehozásához. Mutatjuk az idei nyerteseket.

Budapest

A mélység, ami elnyelt tankokat és téglagyárat is – A Feneketlen-tó története

?>

Ha rendeznénk egy „fenyegető elnevezésű budapesti helyek” versenyt, a Feneketlen-tó biztosan dobogós lenne. Na de miért kapta a 4-5 méter mély tó ezt a furcsa nevet?

Neked ajánlott

A