Egyre elfogadóbbá válik a város a felelős állattartókkal szemben, és ma már nem kelt megütközést, ha kedvenceinket magunkkal viszünk az esti sörözésre, netán egy kiállításmegnyitóra. Összeállításunkban sorra vesszük a Budapest kínálta lehetőségeket, amelyekkel kutyás gazdiként élhetünk.

1/8

Kutyabarát vendéglátóhelyek

Szerencsére a szolgáltatószektor is felismerte, hogy jó pontokat szerez az ebbarát hozzáállással, így elég bő listát találunk a kutyabarát helyeket végigböngészve. Az ajtó mellé tett kis vizestálka ma már megszokott látvány, de nemcsak a rugalmasságukról híres romkocsmák, mint például a Szimpla Kert, a Telep, a Pótkulcs, a Központ, a 400 vagy a Fekete Kutya, a családias kis kávézók, cukrászdák, mint az újlipótvárosi Ébresztő, a My Little Melbourne, vagy a Rojt és Bojt kávéskuckó, hanem olyan nagyobb bárok, szórakozóhelyek és éttermek is nyitva vannak a négylábúak előtt, mint az Akvárium Klub, a Fruccola éttermek, a Zing Burger egységei, a DiVino borbárok, a Gerlóczy Kávéház vagy a Menza Étterem. És még a városi panorámát is megcsodálhatjuk kedvencünkkel a 360 Bar tetőteraszán. Adatbázisunkban külön címkével láttuk el a kutyabarát vendéglátóhelyeket, ide kattintva lehet keresgélni közöttük.

2/8

Kutyasétáltatós helyek a városban

Kutyát sétáltatni persze az aszfaltdzsungelben is lehet, ha betartjuk a köztisztasági szempontokat, és a kis műanyagzacskóval gondoskodunk a melléktermék eltüntetéséről. Persze egy parkban szabadon is lehet engedni a kutyát. Ha a zöldbe vágyik, a budapesti ember rögtön megindul a Margitsziget felé, ami a futók és a kutyások paradicsoma – nem véletlenül, hiszen kellőképp nagy és jól megközelíthető, a kutyákat pedig remekül meg lehet futtatni az óriási terepen. A Népsziget kicsit messzebb esik a belvárostól, ellenben természetközelibb, kevésbé zsúfolt, a felújított 3-as metróval már gyorsan elérhető, és már vendéglátás szempontjából is fejlődésnek indult. Újbudán a Bikás park és a Feneketlen-tó, Belbudán a Tabán, a Városmajor és a Vérmező, a pesti belvárosban a Nehru-part vagy a Szent István park lehet az alternatíva a zöldterületen való kutyasétáltatásra, ha a feldúlt Városligethez nem fűlik a fogunk. Tömegközlekedéssel és autóval még jól megközelíthető az Óbudai-sziget (Hajógyári-sziget) és a Római-part is, háborítatlan természeti látnivalókkal.

3/8

Kutyafuttatók

Mivel a belváros zöldterületekben nem bővelkedik, annak, aki szabadon szeretné engedni a kutyáját, hogy kimozogja magát, a hosszúkás, többnyire murvával vagy homokkal felszórt futtatók állnak rendelkezésére. Ebből több is van a város közepén, például az Erzsébet, a Klauzál és a Markusovszky téren is találunk különböző elemekkel felszerelt kutyafuttatókat. A Városligetben is kialakítottak egy nagyobb, fantáziadús eszközökkel telepakolt élményparkot, ami az átadása óta kicsit le is robbant a túlhasználatból eredően, mutatva, mekkora az igény a hasonló kutyás placcokra. Az alábbi térképen megtaláljátok az összeset: 

4/8

Kutyabarát bevásárlóközpontok

Sokan összekötik a bevásárlást a kutyasétáltatással, az utcán gazdijukat váró kutyusok a Dogs Waiting in Budapest című kitűnő blogot is megihlették. A szupermarketekbe ugyan nem, de sok budapesti plázába már be lehet vinni az ebet, például az Allee-ba, a MOM Park-ba, a Camponába, a Duna Plazába, a Budagyöngye Bevásárlóközpontba, a Rózsadomb és az Asia Centerbe, persze szigorú szabályok (póráz, egészségi állapot, jó magaviselet) mellett. Mindez a bevásárlóközpontok sétálóutcáit érinti csak, az egyes üzletek maguk döntik el, tolerálják-e a jószágokat a portékáik közelében, az ételudvarok környékéről pedig értelemszerűen ki vannak tiltva. (A segítőkutyákra a tiltások összességében nem vonatkoznak.)

5/8

Múzeumok, galériák, mozik

Van, aki mindenhova vinné a kutyáját – Budapesten pedig még kulturálódhatnak is közösen. Az Art Mozi-hálózat tagjai, a Művész, Puskin, Toldi, Tabán, Kino Cafe és Corvin mozi mind kutyabarátak, tehát a nézőtérre bevihetjük a kedvencünket szájkosárban, szobatiszta állapotban, és jegyet sem kell nekik venni. A házirend szerint szigorúan tilos a székre felültetni, csak a lépcsőn helyezkedhetnek el. Bár valószínűleg a klasszikus és kortárs művészetből sem ért többet, mint egy filmből, a kutyussal megnézhetjük a Várfok Galéria, a Mai Manó Ház, az Óbudai Múzeum és a Goldberger Textilipari Múzeum, a Capa Központ és a Vendéglátóipari Múzeum kiállításait is.

6/8

Kutyával a BKV-n

Tömegközlekedni szerencsére kutyával is lehet, a BKK pár éve kampányt is indított a helyes és biztonságos kutyaszállítás jegyében. Mérettől függ, hogyan kell szállítani az állatot: a kisméretű ölebeket elég bedugni egy táskába, szállítóboxba vagy ketrecbe, ilyenkor se szájkosár, se külön jegy sem kell, mert a „csomag” kézipoggyásznak számít. Nagyobb termetű kutya esetén póráz, szájkosár és teljes árú jegy szükséges. Mindez a mozgáskorlátozottakat segítő, vakvezető, rendőrségi kutyákra nem vonatkozik. Figyeljünk arra, hogy a mozgólépcsőn biztonságosan közlekedjen az állat (ha tehetjük, vegyük kézbe), mert állatorvosi beszámolók szerint gyakoriak a balesetek. 

7/8

Budapest környéki kirándulóhelyek kutyával

A BKV-val való kutyás közlekedés szabályaival már csak azért is érdemes tisztában lenni, mert kár lenne kihagyni a fővárosról elérhető kirándulóhelyeket csak azért, mert nincs autónk. Például a Budai-hegység izgalmas magaslatait, a Nagy- és a Kis-Hárs-hegyet, a Normafát az Anna-réttel, a Széchenyi-hegyet, a Hármashatár-hegyet, a Ferenc-hegyet, a János-hegyet, a Nagy-Kopasz-hegyet, vagy olyan kevésbé ismert természeti látnivalókat, mint a Merzse-mocsár és a Naplás-tó, vagy a 155-ös busz végállomásánál található Harangvölgy rét.

8/8

Egyéb kutyás érdekességek: kutyastrand, - pékség, -mosoda és a többi

Hivatalos kutyastrand nincs egyelőre Budapesten, de friss hír, hogy a római parton az óbudai pünkösdfürdői gát mellett kutyás strand is létesülhet hamarosan (itt eddig is fürdették az ebeket nemhivatalosan, továbbá a Hajógyári Sziget északi csúcsánál is szoktak élni a lehetőséggel. A Szentendrei-szigeten egyébként legális a kutyafürdés.  

Ellenben van már kutyapékség a városban: a Villányi úton található Flash kutyapékségben főleg jutalomfalatkákra épül a szortiment. Ha szeretjük a legjobbat és a legkülönlegesebbet adni kedvencünket, és unjuk a nagyipari kiegészítőket, jó, ha tudjuk, hogy magyar design kutyamárka is létrejött már, a Six Feet dog design márka alapítójával interjút is készítettünk.

A kutyatartók örömére már több helyen is működik a Wash@Wau önkiszolgáló kutyamosó, ráadásul 24 órában: a Bikás parkban, Óbudán, Zuglóban, a Városmajor mellett és a Hollán Ernő utcában is. Bejelentkezés nem kell hozzá, kutyasampon és kozmetikumok rendelkezésre állnak, szárítani is lehet. 

Végezetül: ha nincs kutyánk, de szeretnénk velük időt tölteni, a két legnagyobb budapesti állatmentő menhely, az újpesti Rex Kutyaotthon és a XVII. kerületi Noé Állatotthon szervezésében szombatonként megsétáltathatjuk a gazdátlan jószágokat. Ha mindezek után pedig megjött a kedvünk a kutyázáshoz, a menhelyekről örökbe is fogadhatunk egy otthonra vágyó négylábút.