A könnyen bódulatba ejtő ginek hosszú és izgalmas története: kevesen tudják, de Hollandiából indult hódító útjára, ahol hosszú ideig őrületben tartotta a népet a borókával és fűszerekkel ízesített finomszesz. Az 1700-as években az angolok kaptak rá, voltak idők, mikor az egy főre eső évi ginfogyasztás elérte a 10 litert. Tiltották, üldözték, beleszólt a szesztilalom is... de mára, a modern bárkultúra virágzásának idejében, egy közkedvelt alapszesszé vált. Tonikkal verhetetlen, további fűszerekkel és kis varázslattal a tökéletes nyári ital. Merre menjünk gin-tonikért Budapesten?

1/6

Beefbar Budapest (Bezárt)

Nem csak a Kobe marha miatt érdemes legalább egyszer a Beefbar felé venni az irányt. Ahogy belépünk az étterembe, jobb kéz felől azonnal a bár fogad, ahol a multikulturális szállóvendégeken kívül a gurmébb koktél- és long drink vonalat élők is szívesen időznek. Még nap közben is megvan intimebb hangulata, az ötletes kialakításnak és anyaghasználatnak köszönhetően. Természetesen a legjobb ginek sorakoznak a nekik szentelt polcon: mediterrántól a gyógynövényesig.

Három remekművet kóstoltunk náluk, melyek közül a legkülönlegesebb a kapribogyóval jócskán telepakolt verzió volt. Szépen keveredett a kapri ecetes-sós íze a ginnel és a szimplább tonikkal. Kóstoltunk egy BCN ginnel, leheletnyi vörösboros felütéssel és rozmaringgal kínált verziót, ami maga volt a mediterrán tengerparti érzés. Hihetetlen, hogy egy pici csavar mit hoz ki a ginből és a tonikból. Egy hibiszkuszos, almával érkező, édesebb ízvilágú gin- tonikot is kevertek nekünk: ezt különösen azoknak ajánljuk, akik a kesernyés ízzel még nem barátkoztak meg, de a gin borókás aromáját szeretik.  

  • Ár: 2800-4500 forintig
  • Tipp: kérjük a kapribogyós verziót

2/6

GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar

 Az V. kerületi GoodSpirit hangulatos koktélbár, ráadásul mellette működik a Whiskynet szaküzlet is, ahol minden olyan italt megtalálunk, melyekből a bártenderek izgalmas kreációikat készítik. Náluk is van külön gin-tonik lap, melyen saját ajánlásuk alapján párosítják a különleges gineket és tonikokat. Például Bobby's- J. Gasco Indian Tonic, vagy éppen Koval és 1724 Tonic Water. Mindezekhez természetesen a gin és a tonik függvényében néhány fűszer, gyümölcs is adódik, a tökéletes egyensúly érdekében. Bolondulnak ezért a long drinkért, így egy afterwork akcióval is szolgálnak: ha valaki 17 és 19 óra között két gin-tonikot rendel, ajándék fűszercsomagot adnak mellé, továbbá 10%-os kedvezményt a bárral fuzionáló szaküzletben.  

 Egyik kedvencük a Gin Mare-1724 tonik, mely rozmaringgal kerül a vendég elé. Limitált számban, de tartanak a Nikka Coffey Gin-jéből is, amit egy nagyon ütős East Imperial yuzu tonikkal szervíroznak. Sláger a Citadelle is, de nekünk leginkább a Bobby's indonéz párlatának citrusossága és a J.Gasco klasszikus tonikjának elegye tetszett. Azért is remek hely a GoodSpirit, mert szintén mellőznek minden manírt: bemegyünk, iszunk egy jót, ha van kedvünk beszélünk a bártenderrel és már élménnyé is válik az este.  

  • Ár: 1600-4000 forintig
  • Tipp: Bobby's és J.Gasco tonic water

3/6

Barside

A Madách téri Barside a téli szezonban inkább a "beugrom, a pultnál megnézem, ahogy elkészítik a negronim és továbbállok"-típusú műhely – méretéből adódóan. Azonban nyárra felkészültek és terasszal várják a nagy szakértelemmel elkészített, vagány koktélokra fogékonyakat. Sosincs náluk feszengés, jól illeszkednek a lokációhoz, mégis italaik és vendéglátásuk miatt erősen kiemelkednek a megszokott Madách téri helyek közül. gin-tonik téren sem viccelnek, megannyi alapital közül választhatunk, vagy segítenek nekünk.

Az egyik italunk Hendricks alappal, Fentimans "botanical" tonikkal, rózsaborssal, fekete borssal, uborkával vált a "perfect serve'-é. Az itthon is egyre népszerűbb skót prémium gin ehhez az ízvilághoz lett kitalálva. Hanami japán ginnel, valamint Royal Bliss yuzu-s tonikkal, citrussal és bazsalikommal készült a következő gin-tonikunk. Egy fülledt nyári estén hamar a fejbe száll, de le is hűt. Javasoljuk, hogy pénteken érkezzünk és haladjunk fentről, lefelé a gin-tonik lapon... 

  • Ár: 1980-3280 forintig
  • Tipp: Hendriks perfect serve

4/6

St. Andrea Wine & Skybar

A St. Andrea brand elsőre mindenkinek a borászattal és a magas gasztronómiával azonosítható, ám most maradjunk a magasnál és a kiemelkedő báréletnél. A Vörösmarty térről megközelíthető Wine & Skybar repertoárjában ugyanolyan fontos szerepet kap a koktélok, prémium italok készítése, mint a ház legjobb borainak és champagne-jainak szervírozása. Náluk is két italt kóstoltunk, melyek közül aligha tudunk dönteni, hogy melyiket válasszuk az idei nyár slágerének. Az első gin-tonik mielőtt az öblös pohárba került volna, egy nagyon gyümölcsös Kaiken malbec boros "átmosást" kapott. A jég és a bor találkozása után került bele a BCN gin és a Peter Spanton citromfüves tonik. Az egésznek a rozmaring ág adott egy aromás felütést. Nem elég, hogy rózsaszínsége is megnyerő, az íze a kóstolt gin-tonikok közül az egyik legizgalmasabb volt.

Második körben egy elegáns, klasszikus Berkeley Square ginből készült italt kaptunk. Az italhoz felhasznált növények között találjuk a koriandert, kubeba borsot és levendulát is – ezt a vonalat ragadták meg a St. Andrea bártenderei és levendulás gin-tonikot készítettek. De ne a fojtó, túl parfümös levendulás italokból induljunk ki – a citrusosság jól kiegyensúlyozza a virágos jelleget.  

  • Ár: 2450 forinttól
  • Tipp: BCN-malbec

5/6

Bestia

Szépen lassan szelídült a vendégek igényeihez a Bestia az évek alatt, de még mindig erősek kézműves sörökben és a bárvonal sem elhanyagolható. Teljesen természetes, hogy az idei nyáron még több zöld növénnyel feldobott, Bazilikás örök panorámával rendelkező teraszán nem csak stout-okat hajítanak konty alá a hűsölők, hanem finom long drinkeket is.

Hét szereplős gin-tonik lapjuk van, melyről mi egy mediterrán-citrusos verziót, a Lazy Boy-t kóstoltuk, ami Tanqueray Ten, mediterrán Fever Tree tonik , grapefruit és bazsalikom tánca és valahogy egy Café del Mar szett mellé, az ibizai naplementéhez képzeljük el társnak. A másik bestiás long drink pedig náluk is egy, a kesernyés ízt háttérbe szorító, Coul Blush fantázianevű ital volt. Caorunn gin, mediterrán tonik és házi alma-fahéj főzet került bele, további almákkal a pohárban. Kimondhatjuk, hogy sunyi kis kreáció. 

  • Ár: 1800-3650 forintig
  • Tipp: Lazy Boy

6/6

Impostor Bar

Bár már nyitva a Szabadság téri Mistress is, mi a bázisra mentünk most, hogy megnézzük, mit tudnak gin-tonik terén a pimasz Vitkovics Mihály utcai ételbárban és alapozó állomáson. Játékos a neon és a dizájn, de sem ételek terén, sem koktélfronton nincs vicceskedés – véresen komolyan veszik az esték elindítását. Sokat kísérleteznek, finomítgatnak az italokon és náluk is az egyik legnépszerűbb maga, a gin-tonik, közülük pedig néha az egyszerűbbeket, máskor a csavarosabbakat kérik.