Ideje bekapcsolódni a nyári bulik vérkeringésébe! Az évszak vitathatatlanul a fesztiválokról szól, amikből viszont nem jut minden hétre egy a fővárosban – ezért összeszedtük azokat a szabadtéri helyeket, ahol már most hangulatba kerülhetsz. Függőágyban lazítani a pálmafák alatt, miközben a DJ egymás után rakja be a kézfeltevős house-okat? Többezredmagaddal metálvillázni, a másik kezedben egy hideg sörrel? Táncházban ropni autentikus népzenére? Mindegy, mit takar számodra a fesztiválfless, van számodra ajánlatunk.

1/8

Kobuci Kert

Az óbudai Zichy-kastély belső udvarában idén már tizedszerre élhetjük át a kapolcsi Művészetek Völgyére – a Kobuci Kert origójára – jellemző fesztiválhangulatot. A hely gyökereinek megfelelően erős a népzenei, illetve a magyar alternatív vonal, de a tavasz-nyári szezon alatt minden műfaj rajongója találhat ízlésének megfelelő programot, a Csík zenekartól a Dresch Quartetig, a Ghymestől a Braindogsig. A koncertek mellett rendszeresen tartanak szabadtéri filmvetítéseket és táncházakat, május végén pedig egy kétnapos fesztivál keretében a magyarországi Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete tagjainak mintegy kétszáz fajta kézműves sörével, gasztro- és zenei csemegékkel, bemutatókkal, workshopokkal és persze fellépésekkel kezdhetünk hangolódni a „szomszédos” Szigetre. A névadó kolbászos bucit, fokhagymás tejföllel, paradicsomkarikákkal és uborkakockával, fröccsel kísérve semmiképp sem érdemes kihagyni!

2/8

PONTOON

Amint megindul felfelé a hőmérő higanyszála, sokan rögtön a PONTOON felé veszik az irányt. A Lánchíd pesti hídfőjének jobb oldalán nyílt „urbánus oázis” központi lokációjával, a dunai szellővel valamint az élő zenés fellépések és a naplementézős, hajnalig tartó DJ-szettek (amelyek ráadásul minden esetben ingyenesek) ideális kombinációjával csalogat be minket. Hogy aztán a függőágyakban vagy a kényelmes ülőalkalmatosságokban ejtőzve, fröccsel-koktéllal a kezünkben már eszünkbe se jusson továbbállni. A pálmafák szerencsére idén is maradnak, ahogy az egész hetet lefedő programkínálat is, újdonság viszont a fatüzeléses kemencében sült pizza, melyet a Blitz Pizza csapata fog biztosítani. Ha kihagynád a tavaszt és egyből fejest ugranál a nyárba, ez a te helyed!

3/8

Budapest Park

Európa legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye jóvoltából a nyár tényleg olyan, mint egy folytonos fesztivál, ugyanis a tizenegyezer embert befogadni képes kulturális tér színpadán egymást váltják a világsztárok –többek közt Billy Idol, Ice-T vagy a Queens Of The Stone Age. De ahogy a Szigetre sem csak a koncertekért megyünk ki, úgy a Budapest Park is több mint klub: a Telekom VR szemüvegein keresztül kipróbálhatjuk, milyen a színpadon állni, szemben a közönséggel, a Gardrób közösségi vásárokon lecserélhetjük vagy eladakozhatjuk a megunt holminkat, a chillezős-kertmozizós Nagyszünet-részlegnél (megszűnt) meg a szabad ég alatt filmezhetünk. Akinek meg a Hajógyári legendás end show-i hiányoznak (ami helyett idén az Arctic Monkeys fog szórakoztatni), az itt a Neonhullám, a Necc Party vagy a Lithium Night ereszdelahajamjaival vígasztalódhat. Ráadásul nem kevesebb, mint hetvenöt napon át.

4/8

Barba Negra Track

A Barba Negra Music Club szabadtéri kiadása egy nagy- és egy kisszínpaddal, rengeteg sörcsappal és az egész teret betöltő hangrendszerrel várja nyáron az élő zene szerelmeseit, egészen hatezer főig. A Kopaszi-gát szomszédságában, a Lágymányosi híd budai hídfőjénél található hely fő profilja a keményebb rock-metál – a nyár végéig megfordul majd náluk a Black Stone Cherry, a Stone Sour, Joe Satriani és a Shinedown is. Valamint az előbbi műfajok szinte összes fontosabb hazai képviselője, a Leander Kills-től a Paddy And The Rats-ig. De akkor se kezdjünk el csodálkozni, ha későn érkezve gitárriffek helyett a Next Level egyik fellépőjének falrengető basszusait fújja felénk a dunai szellő.

5/8

ZSIRÁF

A Nyugati pályaudvar melletti szabadtéri sörkertben a kézműves főzetek (és sörkoktélok) mellett pingpongasztalok, óriáskivetítős filmnézések és akusztikus koncertek garantálják az emlékezetes estéket. Vagy hajnalokat, mert ha megvan az üzemi hőfok, a DJ-k nem állnak meg a kézfeltevős himnuszok egymásra halmozásával egészen virradatig. Szerencsére a ZSIRÁF-ban mind a komló-, mind pedig a szőlőalapú frissítők mérsékelt áron kaphatók, amik felszívódásáért a Retró Lángos sajtos-tejfölös (és egyéb variációkban kapható) tésztakorongjai, valamint roston sült fogásai felelnek. A domboldalon fetrengve, a napsütést élvezve, az alattunk elterülő nyüzsgést figyelve könnyen olyan érzésünk lehet, mintha egy rejtett városi fesztiválba csöppennénk – ami az idő múlásával egyre csak fokozódik!

6/8

A38 Hajó

Az idén tizenöt éve úszó koncerthelyszínnek elsősorban a „gyomrát” szokták látogatni a jegyvásárlók, de a beavatottak tudják, hogy az igazi fesztiválfless nyáron üt be, mikor a panoráma és a dunai szél találkozik a tetőteraszos fellépéseket átható eufóriával. Míg az A38 Hajó legfelsőbb szintjén erre helyben sütött burgerekkel, valamint minőségi sör- és borkínálattal segítenek rá, addig az orrteraszon olyanok kezelik a lemezjátszókat a hét minden napján, mint DJ Palotai vagy a Lick The Click! partik rezidensei, Isu, Crimson és Chrom. Ha korán érkezünk, koktélakciókkal, ha később, fesztiválokat idéző hangulattal ragadják nyakon a rosszkedvet, mentőmellényt sem dobva neki. Reméljük újabb tizenöt év múlva is szerepeltethetjük őket egy hasonló összeállításban.

7/8

Valyo Kikötő

valyósok próbálják közelebb hozni a budapestiekhez a Dunát, együtt élni vele és megélni, hogy itt van –ennek mondhatni kiteljesedése a Kikötő. A Rákóczi tértől délre található volt kikötőterület május elsejétől öt hónapon át művészeti fesztiváloknak és kulturális rendezvényeknek ad helyet: többek közt workshopok, közösségi-, gyermek- és sportprogramok, nyári egyetemek, koncertek, filmvetítések valamint színházi előadások várják az érdeklődőket. Lehet táncolni a homokban, fröccsel a kézben élvezni a napsütést, barátokkal megfejteni egy koncertet vagy csak csendesen meditálni a vízparton. Ennél (sokkal) többet egy fesztiváltól sem kívánhatunk, pláne úgy, hogy ide belépő sem kell.

8/8

Dürer Kert

Önmagában a három koncertterem és a rengeteg sörcsap, valamint a kicsit labirintusszerű elrendezés elég lenne ahhoz, hogy a Dürer Kertbe lépve bárkit elfogjon a fesztiválfless, nyaranta mi mégis a club gardenben érezzük igazán jól magunkat. Jéghideg fröccsök, kézműves sörök, faszénen sült balkáni finomságok, piknikek és piacok egész sora gondoskodik arról, hogy el se akarjunk mozdulni onnan, és szerencsére a kerti színpad jóvoltából az élő zenéről sem kell lemondanunk. Többek közt egy nyárköszöntő jazzfesztivál és a KERET Blog születésnapja miatt érdemes az Ajtósi Dürer sor felé venni az irányt, ha a koncertek dobogtatják meg a szívünket, de biztosak vagyunk benne, hogy minél mélyebben vagyunk a szezonban, annál több kihagyhatatlan programot fognak még bejelenteni.