A festészet kiapadhatatlan inspirációs forrást jelent a divattervezők számára, akik a vásznakat saját szájuk íze szerint átszabva teszik hordhatóvá a magasművészet egy-egy darabkáját. Az idei nyári kollekciókat átböngészve három olyan izgalmas példára is bukkantunk, ahol magyar festők művei nyomán született valami új, hol meglehetősen elvont, hol annál konkrétabb formában!

1/3

CUKOVY

Bortnyik Sándor művei, azon belül is egyik kisméretű festménye, Az új Ádám egy – a kor divatjának megfelelően öltözött – fess, fiatal férfit ábrázol egy mesterien komponált konstruktivista környezetben. Az alak egyszerre a modern ember megtestesítője, egyfajta ideál, sőt Kassák szerint az konstruktivizmus egyik programadó alkotása. A Nemzeti Galéria Modern idők című kiállításán látható alkotás áttételesen jelenik meg a márka újdonságai között, legfőképp színvilágában, a fekete-fehér, a sötétkék, a púderes pasztellek, némi ezüst csillanással utal a festményre.

Az alapanyagok között a selyem, a nyomott organza, a pamutvászon, kiegészítésként pedig a bőr, a necc és flitteres matériák is feltűnnek, amelyeket áttetsző és fényjátszó felületek, kézzel díszített részletek egészítenek ki. A kollekció egésze a kontrasztokra és a rétegezettségből adódó vizuális hatásokra épül, az összkép spontán, mégis nőies. A szezon kulcsdarabjai a színblokkos ruhák, a zakók és dzsekik, a széria erősségét pedig a színes kiegészítők és a variálható részletek – az övtáskák, a levehető vagy cserélhető bőr vállpántok, az övként és nadrágtartóként egyaránt viselhető darabok – jelentik,  amelyek segítségével nőies vagy éppen férfias irányba mozdítható egy-egy öltözék jellege. 

2/3

NUBU

Reigl Judit műveinek rétegzett ecsetvonásai és amorf gesztusai ragadták magukkal a márka tervezőit az idei nyári sorozat tervezésekor. A festőnő absztrakt írásszerű jelek által meghatározott  nagyméretű vásznai elsősorban tónusaikban és hangulatukban hatottak Garam Juditra és Kovács Adélra, akik jó ideje már kizárólag képzőművészek által ihletett kollekciókkal jelentkeznek. A legújabb darabok szépen követik a márka által vallott filozófiát. A festőnő egyedi képi világa leginkább a hullámzó szabásvonalakban, a lágyan omló, olykor amorf mégis nőies sziluettekben és az absztrakt ecsetvonásokra emlékeztető mintákban idézhető fel.

Az elmaradhatatlan fekete, fehér és szürke mellett meghatározó az olívazöld és egy púderes árnyalat, az anyaghasználat pedig a lágy és kemény, az áttetsző és tömör ellentétére épül: a vékony tüll, orkán, puplin, selyem és bőr egyazon öltözéken belüli alkalmazására. A NUBU jól variálható, a mindennapok rohanó életmódjához szabott, hosszú éveken keresztül hordható minőségi holmikkal készül az aktuális szezonra is, amelyekből legalább olyan könnyedén építhető komplett ruhatár, vagy választható csupán egy-egy meghatározó, úgynevezett statement darab.

3/3

CAKÓ

Cakó Kinga művészcsaládból származik, édesapja és öccse egyaránt képzőművész. Így tulajdonképpen magától értetődő, hogy számára a divat és a művészet között szabad az átjárás, s nem meglepő, ha a kortárs művészethez, művészekhez fordul inspirációért. Legfrissebb kollekciójában egy festőművész barátjával, Győri Mártonnal dolgozott közösen, akinek absztrakt képeit élénk, már-már harsány árnyalatokban játszó színfoltok, vastag rétegekben felkent festék jellemzi.