Egész este unalmas üdítőket iszogatni, míg körülöttünk élvezettel alkoholizálnak – ez talán a legnehezebb a Száraz Novemberben. Bár az alkoholmentes sörök terén figyelemre méltó a fejlődés, és már kapni az igazihoz szinte megtévesztésig hasonlót, a 30 napos kihívásban részt vevők bizonyára megtapasztalták, mennyire fantáziaszegény a budapesti éjszaka alkoholmentes kínálata. A végtelenségig variálható koktélokkal szemben viszont okkal táplálunk nagy reményeket. Végigjártuk a kedvenc koktélbárjainkat, hogy lássuk, mit nyújtanak az absztinenseknek, és ráleltünk azokra a koktélokra is, amelynek placebohatása sikeresen felveheti a küzdelmet a sóvárgás démonával szemben.

Szerkesztőségünkből többen részt veszünk a Száraz November kihívásban, és mint a  budapesti gasztronómiai kínálat tisztelői és rendszeres élvezői, a megvonás alaposan próbára teszi érzékeinket és önuralmunkat. De elhisszük, legalábbis veszettül el szeretnénk hinni, hogy igenis vannak olyanok italok, amelyeknek alkohol nélkül is magas az élvezeti értéke, és vannak esték, amelyek így is emlékezetesek maradnak. Öt bárba látogattunk el, és meglepően jól éreztük magunkat: lehet, a bárhangulat és a pultnál üldögélés tehet róla, de az este végén nem ordított bennünk a hiány, hogy valamiről lemaradtunk volna.

1/5

WarmUp Rustic (bezárt)

Ahogy sok koktélbárban, itt sem találunk itallapot az asztalon, ami azt jelenti, hogy minden recept a bártender fejében lakozik. Pontosabban konkrét receptek és italnevek után hiába kérdezősködünk, mert egyénre szabva készül minden kombináció, és bizony a mi fantáziánkra és egyértelműen körvonalazott kívánságainkra is szükség van, hogy előbbre jussunk, és ez az alkoholmentes koktélokra is igaz. 

Egy fűszeresebb és krémesebb italra formáltunk igényt; előbbi egy frissen facsart grapefruit, rozmaring, bazsalikom, lime, tőzegáfonya és cukorszirup kombinációjából álló, határozottan citrusos és erőteljes ízvilágú, a második egy körte, bors, fahéj, citrussal és kevés ananászlével lazított, tojásfehérjével kevert sűrűbb, gyümölcsösebb koktélt eredményezett. Vaníliával megbolondított, összeforralt gyümölcslevekből készült forró italt is kóstoltunk, ami szintén remek innivaló egy beszélgetős novemberi estéhez. Minden mentes koktél 1100 Ft-ba kerül.

2/5

Barside

A picike, hangulatos Madách téri koktélbárban szintén nem fogunk alkoholmentes kínálatot találni az itallapon: a bártenderrel közösen tudjuk kiötleni, milyen virgin koktél lehet számunkra az adott pillanatban ideális. Nekünk könnyed, kardamommal fűszerezett, jázmin, lime és zöldtea alapú italt készítettek, ami kitűnő frissítőnek bizonyult. Ha a profi bártender ügyködését elnézve megjött a kedvünk a kreatívkodáshoz, a multifunkciós helyszínen báros kellékeket is beszerezhetünk és akár egyedi kötényeket is készíttethetünk. 

3/5

Black Swan

Itt is a külön kéréses rendszer működik, de mikor a Klauzál utcai elegáns bárba beugrottunk, a heti ajánlat épp a Dry November igényekre volt szabva, ugyanis előtte héten feltűnően sok virgin rendelést észleltek a vendégek köréből. Négyfajta koktélt kínáltak 1490 Ft-ért, és a házi körte-rozmaring-citrom, málna-bors-bazsalikom, tonik-bodza-lime kombinációk inkább a lazább, frissítőbb jellegű vonalat képviselték.

Nagy kedvencünk lett a negyedik, a chilivel kraftosabbá tett kókuszos-korianderes, aminek utóhatását még az utcán járva is a nyelvünkön éreztük. Már ekkor sejtettük, hogy az igazán ütős utóélményhez szükség van némi bevállalós fűszerezésre.

4/5

TukTuk Bar

Ez az a bár, ahol egészen biztosan nem találkozunk a hagyományos szirupos koktélok ízvilágaival, itt ugyanis egyáltalán nem dolgoznak ananászlével. Itallap ugyan van, de mentes koktélt itt is kérésre kapunk egy limonádé áráért (790 Ft). Kifejezetten édes, krémes koktélt szerettünk volna, így az italba került tejszín, citrom, grapefruit, vanília, narancsvirág, a tetejére került egy kis bors, és nagy örömünkre nem spóroltak a korianderrel sem. Az eredmény egy lélegzetelállító, ázsiai beütésű ital lett, amivel nem tudtunk betelni.

A juharszirupos, almaleves, fahéjas, citromos, tabasco szószos második ugyanígy alaposan felbolygatta az érzékszerveinket, mintha csak lehúztunk volna egy rövidet, és ekkor levontunk a tanulságot, hogy minél fűszeresebb és merészebb egy koktél, annál a nagyobb valószínűsége, hogy pótolja alkoholos társainak hatását. 

5/5

Hotsy Totsy Budapest

Ahogy a föld alatti bár stílusát, úgy a külön a Száraz November alkalmából összeállított koktélkínálatot átjárja a szesztilalom és a '20-as évek hangulata; egyben borbélyüzlet is, a nevét pedig eleve egy New York-i sztriptíztáncosnőről, Totsyról kapta, aki jó viszonyt ápolt a leghírhedtebb maffiózókkal is. Az uborkás, lime-os, gyömbéres és barackbitteres Fake Storage befőttesüvegben érkezik, neve pedig azokra a ládákra utal, amivel a gengszterek átverték a rendőröket, a céklás, lime-os, olívaolajas Whipping Boy pedig a bandaháborúk bűnbakjaira utal.

Egészen különleges, chilivel feltüzelt, balzsamecettel selymessé varázsolt Bloody Maryt is kóstoltunk mézes-mustáros tormahabbal a tetején. Plusz pont, hogy a másik bartender, Kocsis Tamás is csatlakozott a 30 napos kihíváshoz, így ha elbizonytalanodunk a küldetésben, hozzá fordulhatunk megerősítésért. (Az alkoholmentes koktélok egyébként 1600-1700 Ft körül kaphatóak.)