Nemcsak szép, hanem programlehetőségekben gazdag évszak is az ősz, éppen ezért a 40 dolgot tartalmazó bakancslistánk nagy része valamilyen eseményhez köthető. Mutatjuk, mit érdemes csinálnod a következő hónapokban!

1/40

Koccints a Budapest Borfesztiválon!

Európa talán legszebb borfesztiváljának tartják, melyen a budai vár nyújtotta pazar panorámát élvezve kortyolhatod közel 200 hazai és külföldi borászat termékeit. A szakmai programokat szokás szerint koncertek kísérik: egy nagyszínpadon és három pódiumszínpadon lépnek fel előadók.  

Bővebben a fesztiválról

2/40

Fuss fel a Normafára!

A Normafán egy éve kialakított majd 2 kilométer hosszú futópályán Budapest egyik legszebb környezetében és legmagasabb pontján, kristálytiszta levegőben futhatsz. A tervek szerint ősz második felétől mozgásérzékelő LED-lámpás közvilágítás teszi komfortosabbá és biztonságosabbá a futást.

3/40

Sörözz a Krafton!

Ismét egyedi helyszínen kóstolhatsz kraft söröket: szeptember 7. és 10. között sörpremierek, szakmai programok, food truckok, külföldi vendégfőzde, merch shop és természetesen indusztriál hangulat vár a Főzdeparkban

Bővebben az eseményről

4/40

Tekerj jelmezben a Tweed Run-on!

Kerekezve ünnepelheted a kerékpár feltalálásának 200. évfordulóját az Adler Sport Egyesület által szervezett emléktúrán. "A III. Veterán Kerékpár Emléktúra a Gödöllői Királyi Kastélyhoz” névre keresztelt eseményen a Tweed Run-hoz illően a ’20-as évek öltözeteiben kell bringáznod (lányok: csipkeruha, csipkekesztyű, csipkeernyő, fiúk: tweed mintás nyári szövetszett). 

Bővebben a tekerésről

[/embed] Szeptemberben már a végéhez közelednek a szabadtéri vetítések, használd ki tehát az utolsó alkalmak egyikét! Minden idők egyik legnagyobb szabású maffiafilmje a Keresztapa. A történet bemutatja azokat az embereket és azt a gépezetet, ami az olasz maffiában gyökerezve, a világ legrettegettebb hatalmává vált az Egyesült Államokban. 

Bővebben a vetítésről

6/40

Fuss a félmaratonon!

[embed]

A Wizz Air Budapest Félmaraton Magyarország talán kedvenc félmaratonja. Ha rendszeresen futsz, és még nem mérettetted meg magad egy nagyszabású versenyen a 21,1 km-es távon, itt a remek alkalom szeptember 10-én. 

Bővebben a versenyről

A nyári fesztiválszezon lezárása után nem sokkal szervezik meg a tanévkezdés legnagyobb hallgatói fesztiválját, a BME Egyetemi Napokat. Három napon keresztül, három színpadon, több mint 40 fellépővel készülnek a szervezők. A fesztivál idei külföldi fellépője a Pendulum lesz. 

A buli fellépői és további részletek

8/40

Látogass el az Édes Napokra!

Fővárosunk egyik legszebb terén találkozhatsz az ország legjobb cukrászdáival, csokoládé- és édességgyártóival. Napközben nagy nevű séfek és cukrászok tartanak bemutatókat, esténként pedig kellemes jazz-zene mellett, nemes borok és italok társaságában élvezheted az élet édes napjait. 

Bővebben az Édes Napokról

9/40

Nézz be a kulisszák mögé a Színházak Éjszakáján!

Egy este, amikor nem kell hét óra hét percig várni, hogy felgördüljön a függöny, egy este, amikor nincsenek nézők, csak résztvevők, egy este, amikor nem a színpadon, hanem a backstage-ben folyik a játék. Az idei Színházak Éjszakájához 35 színház csatlakozott. 

Minden tudnivaló

10/40

Szerezz be téli cuccokat a Lakásvásáron!

Winter is coming... Már csak párat kell aludni, és beszerezheted a város legmenőbb stílusú kofáitól a puha és meleg sapkákat, sálakat, kabátokat. Látogass el város szívébe, a TELEP-re, és válogass az összegyűjtött kincsek között! 

Bővebben a Lakásvásárról

11/40

Vegyél részt az "Eleven Ősz a Bartókon" fesztiválon!

Finnországban idén ünneplik az államiság 100. évfordulóját, ezért rengeteg program kapcsolódik az északi országhoz. A háromnapos fesztiválon lesznek kortárs dizájnertárgyak és különleges finn kiállítások, megkóstolhatod a finn gasztronómia remekeit, lehet majd floorballozni a Móriczon, vagy szaunázni a Gárdonyi téren

Bővebben az eseményről

12/40

Nézd meg a World Press Photo kiállítást!

A World Press Photo kiállításnak nagy hagyománya van Budapesten, egyike a leglátogatottabb kulturális eseményeknek. 2017-ben 125 ország 5034 fotográfusa 80 408 képet adott be a pályázatra, melyekből a zsűri 25 ország 45 fotográfusát díjazta nyolc kategóriában. Idén 40. alkalommal lesz látható a tárlat a fővárosban. 

Bővebb információk

13/40

Bulizz az idei utolsó Necc Party-n!

Egy korszak leggázabb, leggyászabb, legászabb zenéire lehetett rendszeresen bulizni a nyár folyamán a Budapest Parkban. S habár az éjjel soha nem érhet véget, a nyár viszont igen. A mögöttünk hagyott szezont méltóképp búcsúztatva idén utoljára, szeptember 22-én egy óriási záróbulira lesz lehetőség. 

Bővebben a buliról

14/40

Nézz farkasszemet egy idegennel!

Az akció lényege, hogy a résztvevők leülnek a Deák Ferenc térre párokban, egymással szemben, majd egy percig, vagy tovább néznek egymás szemébe. Ezután igyekeznek minél több embert bevonni. Világszerte már nem egy hasonló jellegű kísérletet tartottak, s mind azt mutatja, hogy különleges élményt jelent egy ismeretlennel tartós szemkontaktust felvenni és fenntartani. 

A kísérlet részletei

15/40

Kalandozz éjszaka a Budakeszi Vadasparkban!

A Budakeszi Vadaspark által minden évben megrendezett éjszakai kalandtúrák során szakvezető kíséretében nyerhetsz bepillantást a vadaspark zárórát követő életébe. A napnyugta után induló túrákon az éjszakai életmódot folytató állatok titkos és kalandos életét lesheted meg. 

Bővebben a kalandtúráról

16/40

Segíts egy ételosztáson!

A Food Not Bombs az egyik legismertebb adománygyűjtő eseménysorozat, melyen szeptember utolsó hétvégéjén az összegyűjtött alapanyagokból többfogásos vegetáriánus/vegán menüt készíthetsz hajléktalanok, rászorulók, és bárki más számára, aki részt vesz az ételosztáson. 

Minden tudnivaló

17/40

Szemezgess az UH Fest programjaiból!

Október 1-én kezdődik az idei UH Fest, és az elmúlt pár év hagyományát folytatva egy teljes hétig tart majd: közel 40 nemzetközi és hazai produkció lép fel Budapest különböző klubjaiban és helyszínein, a programot emellett nyilvános beszélgetések, előadások és workshopok színesítik. 

A fesztivál részletei

18/40

Hallgasd éjjel a Midnight Music koncertjét!

A 2017-18-as szezon első Midnight Music koncertje rögtön két rendhagyó elemet is tartogat. Az egyik, hogy a koncertsorozat történetében először csütörtökön tartják a rendezvényt, a másik, hogy a Fesztiválzenekar fennállása óta első alkalommal vezényel női karmester

Bővebben a Midnight Musicról

19/40

Sörözz az Oktoberfest Budapesten!

Az Oktoberfest Budapest a Kincsem Parkba költözik, ahol kétszer annyi sörpaddal készülnek a szervezők. Az idei évben nagy hangsúlyt fektetnek a bajor hagyományok tiszteletére, így a fesztiválon különleges „Oktoberfest” étkeket is lehet majd kóstolni. Olyan klasszikusokat, mint a Wiesn-Hendl, azaz grillezett csirke, a sült csülök, bajor kolbászkák és természetesen a bajor perec, a Brezn. 

Az Oktoberfest Budapest részletei

20/40

Válogass a CAFe Budapest programjai közül!

Október 6. és 22. között rendezik a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált. Az esemény 17 napja alatt ismét a kortárs művészeteké lesz a főszerep a fővárosban: a kortárs komolyzenétől, a könnyűzenei és jazzkoncerteken keresztül, tánc- és színházi bemutatókon át a képzőművészetekig. Bartók Béla munkássága mellett az idei fesztivál fókuszában Izrael és a zsidó művészek, valamint művészet állnak. 

További tudnivaló

21/40

Tarts ázsiai napot!

Persze nem arra gondoltunk, hogy egész nap az Asia Centerben vásárolgass, hanem ha bírod az ázsiai kajákat, fedezd fel a budapesti gasztronómiai kínálatot! Kezdheted egy vietnami banh mi szendviccsel reggelire, ebédre jöhet a Kao Hom ételbárban mondjuk egy forrázott sertéshússal, főtt tojással, szójás-csillagánizsos fűszerezéssel hozott Quay Jub leves, utána egy wokos tészta, vacsorára pedig a KHAN-ból egy könnyedebb nóm bac há, ami gyakorlatilag egy mentasaláta, fűszerezett hideg marhaszeletekkel, újhagymával, uborkával és domináns szezámolajjal.

22/40

Ülj be egy teaházba!

Reggel erősebbet, délután kicsit gyengébbet, este koffeinmenteset, üdítőnek hidegen egy könnyedebbet. Egészségmegőrző, élénkítő, felmelegítő hatása miatt is kedvelt ital a tea, de a teázás igazából életforma. Ha távol-keleti, ha angol, ha orosz hagyomány szerint isszuk, a szertartás is fontos. Kövesd valamelyiket egy őszi estén! 

Budapesti teaházak

23/40

Menj el a Design Hét programjaira!

A Design Héten október 6. és 15. között ismét kiállításmegnyitók, gyermekprogramok, tematikus túrák, műhelylátogatások, szakmabelieket érintő rendezvények (kerekasztal-beszélgetések, szakmai előadások, konferenciák, díjátadó gálák, stb.) jelentik a fő csapásirányt.  

Bővebben ITT.

24/40

Sütizz a Sütnicake-en!

Ebben az évben új helyszínen, kedvezőbb jegyárakkal, számos torta, sütemény és csoki készítő előadással, gyermekprogramokkal várnak a Danubius Hotel Gellértben. Most a nők és a filmek téma köré épül a tortakiállítás, plusz olasz desszertkészítőket kértek fel, hogy mutassák meg az olasz cukrászat tudományát. 

Bővebben a fesztiválról

25/40

Bruncholj a Várban!

Ha szereted a friss, biztos helyről származó, egészséges finomságokat, akkor ott a helyed a Vár: a Speiz-ben október 8-án! A FRANZISKA őszi desszertjeiből kedvedre válogathatsz, a Bazsalikomos kert pedig izgalmas teákkal, sóvirágokkal és pestóval is készül majd, és persze az ötletgazdákat is megismerheted. 

Bővebben a brunchról

26/40

Nézelődj az Art Market-en!

Közép- és Kelet-Európa vezető, és Európa egyik számottevő művészeti vásárán közel 6000 négyzetméteren mintegy 500 művész több ezer alkotását nézheted meg. A 25 országból érkező 100 kiállító között valamennyi jelentős hazai kortárs galéria jelen lesz.  

Bővebben az Art Market-ról

27/40

Próbáld ki a Pumpkin Spice Lattét!

Az őszi ízek egyik legjellemzőbbje a sütőtök, amelyet számtalan formában lehet fogyasztani. Próbáld ki az illatos fahéj, szegfűszeg, szerecsendió és persze a sütőtök ízével harmonizáló tejeskávét, a Pumpkin Spice Lattét mondjuk a Szimpla Háztájiban.

Öt év után egy igazi rockkoncerttel tér vissza Budapestre Sting. A 57th & 9th elnevezésű turnén egy háromfős bandával áll színpadra; állandó gitárosával, Dominic Millerrel, továbbá Josh Freese dobossal és Rufus Miller gitárossal. Vendégként Joe Sumner, és a harmonikaművész Percy Cardona  is színpadra lép a Papp László Budapest Sportarénában.    Bővebben a koncertről

29/40

Készítsd el a saját kürtőskalácsodat!

Igazi őszi-téli édesség a kürtőskalács, nem meglepő hát, hogy októberben a XII. kerületi fás, ligetes, hangulatos Gesztenyés kertben rendezik meg a hozzá kapcsolódó fesztivált. Itt állítják fel a „Csináld magad” sátrat is, ahol mindenki maga készítheti el kedvenc kürtősét. 

A Kürtőskalács Fesztivál tudnivalói

A világ legnagyobb hatású és legismertebb filmzeneszerzője Budapestre készül. Ennio Morricone október 18-án koncertet ad a Budapest Sportarénában, az eseményen 200 énekes és zenész, köztük a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar és a Kodály Kórus- közreműködésére számítanak. 

Bővebben a koncertről

31/40

Sétálj a természetben!

Azzal aligha mondunk újat, hogy az őszi színekbe borult erdőnél nem sok szebb látvány létezik a természetben, így szeptember és november közé érdemes időzíteni az esetlegesen egész évben halogatott kirándulást. Budapest környékén rengeteg ismert és rejtett szépséget találni, ahol a lehullott levelek ropoghatnak a talpad alatt. 

Őszi kirándulóhelyek Budapesten

Nem igazán kell bemutatni a világhírű német úriembert. A kétszer az év DJ-jének választott, Grammy-díjas sztár több mint 3 millió eladott lemezzel rendelkezik világszerte – október 20-án pedig hosszú idő után újra budapesti klubrendezvényen látható. 

A buli részletei

33/40

Öltözz be egy Halloween-bulira!

Október utolsó éjszakája a Halloween-bulikról szól már egy ideje itthon is. Jelenleg még nem minden szórakozóhelyről lehet tudni, hogy szervez-e valamit a bizonyos éjszakára, de a legendás Fáklya klubról igen: a hazai underground szcénák (rave, goa, trance) találkozási pontjaként ismert klub a beöltözős a rendezvényeit mindig különlegessé próbálta tenni. Így lesz ez most is egy múltidéző megőrüléssel.   

Bővebben az eseményről

34/40

Olvass egy kávézóban!

Jelölj ki egy napod, amikor kinyomod a 3 vagy 4G-t a telefonodról, beülsz egy kávézóba, és a nyugalomban nem csak a feketét kortyolgatod, hanem leemelsz egy könyvet a polcról és közben olvasol. Megteheted ezt pl. a kultikus Kelet Kávézóban, ahol 5-6000 kötet közül választhatsz valamit a pikáns keleti kávé mellé.

35/40

Nézd meg a Laibachot!

[embed]

Két év után ismét Budapesten lép fel a kultikus szlovén indusztriál-úttörő-képzőművész-zenész csoport, a Laibach. A kollektíva az A38 Hajón mutatja majd be legújabb lemezét, az Also Sprach Zarathustrát – a koncerten grandiózus pszichodráma és súlyos ipari hangzások várhatóak. 

Bővebben a koncertről

36/40

Menj egy kört a Lopifittel!

Egy fura járgányról van szó, amelyen sétálva biciklizhetsz. A Lopifitet a látszat ellenére emberi erő helyett elektromos kismotor hajtja, és kezdetben szinte mindenki tart tőle, de aztán az aggódást hamar felváltja a mosoly, mert remek móka felfedezni vele a várost.  

Ilyen érzés Lopifittel közlekedni

A Telekom Electronic Beats által júniusra szervezett rövid, lemezbemutató promófellépés után a Gorillaz november 13-án visszatér Budapestre, hogy pályafutásuk során először a magyar rajongók előtt is élő koncertet adjanak a Papp László Budapest Sportarénában.  Bővebben a koncertről

38/40

Igyál mustot!

Budapest környéki pincészeteket nem csupán a borok miatt érdemes néha meglátogatni. A finom íze mellett számos egészségügyi hatása is kiemelkedő a mustnak: a benne lévő rengeteg vitaminnak köszönhetően a test és a lélek gyógyszerének tartják.  

Ilyen egy óra egy borsuliban

39/40

Piacozz!

Kapd el az utolsó őszi ízeket még a tél előtt: töltsd fel a spájzat szőlővelszilvávalkörtével és hasonló szezonális gyümölcsökkel! Ha ügyesebb vagy, esetleg valamelyik rokon ért hozzá, csinálj(atok) belőle lekvárt vagy valamilyen finom süteményt. A túrához rengeteg hangulatos piacot tudunk ajánlani. 

Piacmustra