A legjobb kikapcsolódás, ha elszakadva a betonrengetegtől, erdőkben, réteken, tópartokon lazítunk. Viszont az sem gond, ha csak egy-két óránk jut a bóklászásra, így inkább pihentető, lassú nézelődős programot ajánlunk reggelivel, ebéddel vagy esetleg vacsorával kiegészítve. Sétáljunk végig a Duna-korzón, felelevenítve, hogy micsoda szállodák várták itt a múlt prominens személyeit, kalandozzunk a Stefánia környékén, a Herminamező ősfás utcáin vagy a Tabánból induljunk meg a Citadellához.

1/3

Duna-korzó

Nem találtuk fel a spanyolviaszt a Duna-korzóval, hiszen a Lánchíd-Erzsébet híd közötti szakasz klasszikus budapesti andalgóhely. A panoráma nem is lehetne jobb, látványosságot bőven találunk ezen a szakaszon, ahogy vendéglátóhelyben sincs hiány. Persze jobb odafigyelni, mert a klasszikus turistacsalogatás itt még mindig divatos. Ha például a Március 15. térről indulunk, érdemes felkeresni a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániát, mely liturgikus időkön kívül hétköznap 9:00-16:30-ig látogatható. A 14. században épült gótikus templomot később a török hódoltság ideje alatt dzsámiként is használták, majd barokk stílusban renoválták, így ezeket a stílusjegyeket hordja két tornya is. 

A téren az egykori városfal maradványait is megtaláljuk, melyről sok városlakó megfeledkezik, vagy esetleg nem is ismeri a régi Eskü tér középkori mementóját. A Piarista Gimnázium épületében, az egykori tornacsarnok helyén kialakított KIOSK, a Piarista köz Kuglófja vagy a Monk's Bistrot is ideális helyszín lehet egy könnyed ebédhez vagy kávézáshoz. Petőfi Sándor szobrát elhagyva nincs az a lokálpatrióta, aki ne állna meg a panoráma miatt. Ezért (is) érdemes sűrűn látogatni a korzót és a rakpartot. Minden évszakban gyönyörű, a  naplementék pedig napról napra mások. 

A Marriottot elhagyva a Vigadó térre érkezünk – itt egy szimmetrikus kis park közepén áll a Főváros által emelt legelső köztéri szobor. Az 'Ürgeöntők kútja' valójában békákat ábrázol, nem ürgéket és 2000-ben került vissza ide, egy hosszabb Dagály strandi száműzetés után. Shakespeare is kapott egy szobrot a szálloda oldalában, az angol drámaíró összesen 21 jegyzett szobra közül ez az egyetlen, ami színészként ábrázolja őt. A Pesti Vigadó híres bálok színhelye volt, olyan hatalmasságok adtak egykor koncertet itt, mint Wagner, Liszt, Bartók vagy Debussy. Feszl Frigyes épülete mind kintről csodálva, mind bentről felfedezve izgalmas, minden nap 10:00-19:00 óráig látogatható. 

Továbbhaladva a korzón belebotlunk a Kiskirálylány szobrába, mely Marton László 1972-es alkotása. Bár ma is szállodasor szegélyezi a Dunát, virágkorát a '10-es '20-as években élte. A Carlton Hotel, a Bristol szálloda, a Grand Hotel Hungária, a Ritz-Dunapalota korukat megelőző, modern hotelek voltak, számos extrával. Elsétálván a Lánchídig,  a Gresham Palota épületét is érdemes szemügyre venni. A sétát mi a Pontoonon zárnánk, ami 2016-os születésű rakparti szórakozóhely széleskörű programkínálattal, jó zenével, frissítő italokkal. Naplementézni, romantikázni, baráti beszélgetésekhez éppen ideális.

2/3

Zugló (Herminamező)

A XIV. kerület Herminamező része, különösképpen az Ajtósi Dürer sor,  a Thököly út és a Stefánia által körbezárt háromszög, szép tavaszi időben igazán kikapcsoló séták célpontja lehet. A pesti városrész nevét József nádor lányáról, Hermina Amália főhercegnőről kapta, kinek idejében a még valóban mezős terület volt a kedvenc pesti sétáló-játszóhelye. Parcellázás után nagyon kedvelt nyaraló-villanegyeddé vált a városrész, bankárok, ékszerészek, vendéglátósok, szállodaiparban dolgozók költöztek 'ki' ide a jó levegőjű 'Pesti Svábhegyre'. A gyönyörű villaépületek, dús növényzetű kertek, díszes kapuk és ősfás utcák mai napig felidézik Herminamező eleganciáját. Zuglóban Lajta Béla építészeti életművének fontos alkotásait is megtaláljuk, úgy, mint például az egykori Chevra Khadisa szeretetotthon (ma: Idegsebészeti Klinika), vagy a Vakok Intézetének épülete.   
A Thököly úton fedeztük fel nem is olyan régen a Kert Bisztrót, ami modern és ígéretes szereplője a környéknek – séta előtt és közben is időzhetünk itt. Ahogy a kis sétára található városligeti Kertem, a Nyereg, vagy a Pántlika is lehet a végállomásunk.

3/3

Citadella

Kevés romantikusabb és legendásabb helyet ismerünk Budapesten, mint az egykori Tabán volt. Ma már csak archív fotók, rajzok, városi történetek és persze irodalmi alkotások őrzik a kisvendéglőkkel, kocsmákkal, bordélyházakkal, borozókkal tűzdelt I. kerületi sikátoros utcák emlékét. 1930-ban véget ért a klasszikus értelemben vett Tabán kétes, de annál izgalmasabb múltja, a II. világháború miatt sosem épült újra. Sétánkat megelőzve gyűjthetünk a Tabánról szóló történeteket, verseket, dalokat és ebben a szellemiségben kezdhetünk egy szelet süteménnyel a Döbrentei utca Asztalkájában