A kifinomult francia gasztronómia szerves részét képező desszertkultúra még egészen fiatal a fővárosban. Szerencsére azonban az új hullámmal egyre többen döntöttek úgy, hogy a zserbó vagy a képviselőfánk helyett éclairt, különböző mousse-okat, tarte tatint, baba au rhumot, canelét, madeleine-t és csodaszép tányérdesszerteket sorakoztatnak fel a pultokban. A macaronőrület is tart még, de most kifejezetten a stílus további szereplőire fókuszáltunk. Süteménykedvelőknek egyetlen desszerttel el lehet hozni a földi mennyországot, lássuk hát, honnan érdemes kóstolni.

1/8

Desszert.Neked

Igazi forradalmár a Paulay Ede utcából, olyan desszertszalon, ahová ugyanúgy jó betérni egy nehéz nap után, ahogy alkalomra és meglepetésnek is szerencsés, ha tőlük választunk édességeket, mert a minőség állandó és megrendíthetetlen. Korponai Péter, Borszéki-Ékes Beatrix és Pálfi Zsuzska csapata a félig látványcukrászatban alkot, és már korán reggel is várják a vendégeket, tehát, ha valaki reggelire tonka-tarte-ot kívánna, az is megoldható. Szezonálisan változtatják kínálatukat, de a jó öreg kedvencek mindig elérhetőek, így a budapesti édesszájúak körében már klasszikusnak számítanak a tarte-ok, az anouk (csokivariációk). Virtuóz módon bánnak a gyümölcsökkel, mint a maracuja vagy a ribizli, nagyon ügyesen egyensúlyban tartják a savakat a prémium csokoládék édességével és testességével. Nagyon finom a ribizke-mák és az új chocobananut névre keresztelt kreáció is.

Árszínvonal: 4/5

2/8

ChouChou

Újlipótvárosban, a Hegedűs Gyula utcában találjuk a ChouChout, mely a válogatás legfiatalabb és egyben igencsak ígéretes szereplője. 2017 első felében nyitottak Szász Kingáék, és egy nagyon jó helykihasználással bíró üzletet alakítottak ki, melyben ugyanúgy megtalálható a kifejezetten bonbonok készítésére kitalált műhely, mint a sütöde, ahol a többi finomság készül. Kinga és Natalie desszertjei nemcsak csodaszépek, de tartalmasak és változatosak is. Imádják a marakuját, ezért számos mousse-nál megjelenik, de náluk ettünk először Budapesten például a Paris Brest „krémesből”, emellett tarte-vonalon is erősek – ezek tésztája saját, ami ritka, hiszen nagyon sokan a francia La Rose Noire-tól rendelik a kis „tálkákat”. Trüffeleket és bonbonokat is beszerezhetünk tőlük.

Árszínvonal: 3/5

3/8

Monofu (Bezárt)

Egyedi koncepcióval nyílt meg 2016 áprilisában Évi és Domi franciás desszertezője: ahelyett, hogy egyszerre foglalkoznának mousse-okkal, éclair-rel, brulée-vel vagy baba au rhummal, ők úgy döntöttek, szezonálisan egy-egy finomságot kínálnak. A kis üzlet a nevét is a monofood kifejezésről kapta. Azt gondoljuk, hogy ez egy haladó és nagyon jól kitalált modell, de ezt a népszerűségük is bizonyítja, hiszen zárásig többnyire minden desszert elfogy. Most éppen a kezdő édességgel, a kis befőttesüvegben kínált brulée-vel mennek, de eddig éclair, choux, baba, tarte, canelé is megfordult már a pultban, természetesen mind csúcsminőségben. Szeretjük, hogy bátran készítenek elsőre meglepő íz- és textúrakombinációkat, és az első falatnál kiderül, hogy nagyon jót alkottak.

Árszínvonal: 3/5

4/8

KIOSK

Komoly a háttértudás a KIOSK különálló cukrászatában, ahol László Péter cukrászséf receptjei és elképzelései alapján készülnek a jobbnál jobb franciás desszertek. Erősségük, hogy nyugodtan mondhatjuk fúziósnak a cukrászsüteményeiket, hiszen akár magyar tortákat, édességeket is átültetnek a francia iskola szerint. A KIOSK koktélpultjának csücskében kapnak helyet a látványos, emlékezetes és innovatív édességek. A Gellérthegy, a mogyorópralinés éclair, a Rákóczi-túrós mellett abszolút kedvencünk a Rigó Jancsi francia módra.

Árszínvonal: 4/5

5/8

Zazzi cukrászda

A Zazzi története 2005-ig nyúlik vissza, és egyike a legismertebb hazai pályaelhagyásoknak, ahogy Varga Margit és dr. Erdős Melinda álma valóra vált, és Solymáron megnyitott a francia desszertszalon. Azóta új szelek fújnak, és Óbudára költöztek, ami még szerencsésebb, hiszen nem kell nagyobb lélegzetvételű kirándulást szervezni egy-egy financier-ért. Végre a budai oldal Bécsi úti szakasza is méltó francia desszerteket kapott, amit a környéken nagyra becsülnek. A macaronok örök darabok, de szezonálisan, gyümölcsök szerint változik a kínálat, és rengetegféle tányérdesszertet is kipróbálhatunk náluk.

Árszínvonal: 4/5

6/8

New York kávéház

Igazi élmény besétálni a New York-palotába, hogy aztán a világ egyik legszebb és Budapest legpatinásabb kávézójában válasszunk valamit a menüről, és gyönyörködjünk a díszes belső térben. Tényleg nem mindennapi, leginkább ünnepekkor, meglepetésként juthatunk el ide, hiszen az árszínvonal és a környezet nem a tetszőleges hétfő délutáni sütizés helyszínéül predesztinálja. Ha mégis a New Yorkba vezetne az utunk, akkor érdemes a cukrászat fő attrakcióiból választani a petit fourokat, mint például a tortaválogatás vagy a New York csokitorta. Apró, ám annál izgalmasabb luxusízek keverednek a desszertes tányérokon.

Árszínvonal: 5/5

7/8

ÉdességLabor

Szintén Újlipótvárosban találjuk a „csajos” sütizőt, ahol letisztult környezetben vásárolhatunk sokszor extra és meglepő ízkombinációkkal operáló desszerteket. Túrós csusza, amely édesség? Náluk az egyik legkedveltebb desszert túrómousse, tejfölkrém, baconös praliné és morzsaropogós kombinációjából áll. A finomságok aszerint változnak, hogy a lányoknak éppen mi az aktuális favorit, milyen remek alapanyaghoz jutnak, vagy mihez van kedvük. Aprólékosan összeállított sütemények és kedves fogadtatás vár az ÉdességLaborban.

Árszínvonal: 3/5

8/8

Cocó7

Elsősorban bonbonokkal foglalkozik a Hattyú utca műhelye, de hűtőjükben sorakoznak a szép és ízletes francia tányérdesszertek is. Az üzlet azért is különleges, mert akár az utcáról figyelhetjük, hogy hogyan készülnek a sütemények és miként temperálják a nagyon magas minőségű csokoládét, amiből aztán a Cocó7 bonbonjai lesznek. Banán-étcsoki mousse, feketeribizni-tejcsoki mousse és az egyező ízvilágú és küllemű torták között nehéz a választás, de szerencsére bármikor kérhetünk segítséget. Ha pedignáluk járunk, bonbon nélkül kár lenne távozni.

Árszínvonal: 3/5