Hat magyar divatmárka alapítóit, tervezőit kérdeztük a legfrissebb kollekcióikról, a vadonatúj trendekről és saját kedvenceikről.

1/6

konsanszky - Dóra Konsánszky

A kollekció elnevezése – Constructive Levitation – a márka stílusának polaritására utal, amelyben az avantgárd, kicsit indusztriális hangulat találkozik a légies gyermekkori tisztaság erejével. A márkát meghatározó monokróm színvilág szürke, cinóberpiros és smaragdzöld koloritokkal egészül ki. Az ártatlan belső gyermek pedig a kollekciót végig kísérő vizuális motívumot, a levegőben felszálló hintát hívta elő. Az anyaghasználatra a luxusminőség – elasztikus hernyóselyem, mosható puha báránybőr, mosható gyapjú, gyűrt magas fényű pamut – jellemző. A tervezés során Konsánszky Dóra számára az inspirációt Tycho zenéjének a hangzásvilága adta.

Kérlek, jellemezd röviden, az aktuális kollekciót 5-6 érzékletes jelzővel!
Avantgárd, feminin, légies könnyedség, strukturalista dizájn, szokatlan szabásvonalak, innovatív anyaghasználat.
Melyik look a kedvenced az aktuális kollekcióból?
Kedvencem a Peak és a Cassia ruha. Két egymással erős kontrasztot adó anyag – a mosható nappabőr gyűrt felülete és a hernyóselyem fénye, könnyedsége – párosításától lesz izgalmas, formabontó mindkettő, bár más más módon. De kedvelem a Lorna szabálytalan, aszimmetrikus lezserségét is.
Mit tartasz a szezon kulcsdarabjának, az idei nyári must-have-nek?
A Scarlet selyemruhánkat tartom megkerülhetetlennek, ez a nyári trend esszenciája. Benne van a nyár szabadsága, könnyedsége, luxusa, piros színe vonzza a szemet, feketéje a selyem fényével hódít, smaragdzöldje pedig a tengerparti nyaralásokat idézi. Rafinált szabása szépen emeli ki a női test lágy vonalait.
WEB
Kapható: saját showroom, (1016 Budapest, Aladár u. 17.), Berlin Store BudapestVelvet Chemistry

2/6

Szegedi Kata

A tervező aktuális darabjait a kortárs francia építész, Jean Nouvel formanyelve, a nagyvárosi lüktetés, a gondtalan tavaszi éjjelek és nappalok, az utcai divat, a streetstyle inspirálta. A fiatalok öltözködése és az ehhez kapcsolódó kulturális sajátosságok, a nemek összemosódása, a maszkulin-feminin paradoxon jellemzi a kollázsszerűen felépített öltözékeket. A kollekció erőt, lazaságot sugall markáns, '70-es évek inspirálta sziluettekkel. A ruhák végigkövetik a márka perszónájának egy napját, az átöltözéseket, az izgalmas rétegződéseket. A fekete és szürke mellett megjelenik a királykék, a sötétkék, a korallpiros és a fehér különböző árnyalatai. Az emblematikus digitális printeket ebben a szezonban a kristályok rétegződése, szigorú, tűpontos szögletességének mintája ihlette, amelyek most először egy 3D-s anyagon is megjelennek.

Kérlek, jellemezd röviden, az aktuális kollekciót 5-6 érzékletes jelzővel!
A kollekcióban könnyen kombinálható, strukturált, élénk színvilágú és szoborszerű sziluettek váltakoznak nagyon nőies, légies formákkal.
Melyik look a kedvenced az aktuális kollekcióból?
Egy tiszta fehér öltözék. A rövid kabát és a hozzá tartozó nadrág nagyon erőteljes képet ad arról, milyen is a KataSzegedi nő; határozott, és őszinte.
Mit tartasz a szezon kulcsdarabjának, az idei nyári must-have-nek?
A pizsamaszerű selyem öltözékeket, ahol a top és a nadrág is ugyanabból az anyagból készült. Könnyedek, mintha épp az ágyból keltünk volna ki, főleg sötétebb árnyalatokban.
WEB
Kapható: saját showroom

3/6

Celeni

Cselényi Eszter gyakran merít inspirációt a magyar kultúra már-már elfeledett, de annál különlegesebb területeiről. A tavaszi-nyári szezonra szánt újdonságokat az Őrség fazekas művészete, azon belül pedig Czúgh János munkássága ihlette. Örökségét tanulmányozva, mintáit újrarajzolva született meg többek között az a print, amely a kollekció domináns elemét alkotja. A puplin mellett megjelenik egy különleges görög taft és olasz selyem, a színpalettát pedig a régió növényvilágának klasszikus színei, a zöld különböző árnyalatai, a kék, valamint az elefántcsont határozza meg. A hagyományok és napjaink divatja közötti hidat a tervező változatos anyaghasználattal és játékos sziluettekkel teremti meg.

Kérlek, jellemezd röviden, az aktuális kollekciót 5-6 érzékletes jelzővel!
Fényes és matt, pamut és taft, elegáns és kényelmes, officewear és weekend outfit. A legfontosabb azonban, hogy érezd jól magad a bőrödben, függetlenül a ruhaméretedtől, és élvezd, hogy nő vagy!
Melyik look a kedvenced a nyári kollekcióból?
Nagy kedvencem a mintás nadrág. Már volt is alkalmam hordani, és nekem is jól áll, pedig nem vagyok modellalkat. Ezenkívül imádom a barna táskánkat, amely a szezonban több színben is elérhető lesz. Fantasztikusan sikerültek a Kármán Orsival közösen készített ékszereink, az absztrakt nagy fülbevalók nagyon menők lesznek nyáron, mindenkinek be kell szereznie egyet!
Mit tartasz a szezon kulcsdarabjának, az idei nyári must-have-nek?
Ebben a szezonban kell, hogy legyen egy zöld darabod, egy bő szárú nadrágod, egy midiszoknyád és egy statement fülbevalód! Mi a Celeninél hiszünk abban, hogy minden nő gyönyörű, de azt is tudjuk, hogy az aktuális trendek nem minden alkatra előnyösek. Aki ellátogat hozzánk, annak segítünk úgy alakítani a kollekciónk darabjait, hogy az tökéletes legyen az ő alkatára. Egy kivágás, a szoknyahossz vagy éppen egy szabásvonal-módosítás a világot jelentheti!
WEB
Kapható: Metropolitan Budapest

4/6

THEFOUR

A koncepció a tervezők által megálmodott világ hét csodájából indul ki, legyenek azok utazások során gyűjtött szuvenírek, vagy éppen sokszor előkerülő, új kontextusba helyezett szimbólumok. A kollekció egyes elemei térben és időben egyaránt keverednek egymással, amely egy új szempontrendszer szerint próbálja meg értelmezni a világ nem létező határait. A ruhák részletei, többek között a rojtok is mind ezt a gondolatot követik, amelyet, bár más-más okból, egyaránt kedveltek az indiánok és a húszas évek jazztáncosai.

Kérlek, jellemezzétek röviden, az aktuális kollekciót 5-6 érzékletes jelzővel! Karakteres, üde, változatos, szimbolikus, magabiztos.

Melyik look a kedvencetek a nyári kollekcióból?
A rojtos pulcsinkat egy különleges faktúrájú szoknyával a kontrasztok harmóniája miatt szeretjük, tulajdonképpen megjeleníti az egész kollekció gondolatiságát. A klasszikus sziluetteket felszabadítja a rojtok és színek merész felhasználása. Úgy gondoljuk, hogy ez a szett hangsúlyos eleme lehet vásárlóink ruhatárának.

Mit tartotok a szezon kulcsdarabjának, az idei nyári must-have-nek?
A METALLIC – FLORAL dzseki nagy kedvenc. Élénk színével és gazdagon szőtt brokát anyagával luxust, laza formájával pedig vagányságot csempész a legegyszerűbb szettbe is.

WEB
Kapható: saját showroom Berlin Store Budapest MONO art & design

5/6

Cukovy

A márka tavaszi/nyári kollekciója az op-art művészeti irányzat jegyében fogant, és Carlos Cruz-Diez venezuelai festő és kinetikus művész munkáira reflektál. A Psyché nevet viselő sorozatban a Cukovy tervezői arra tettek kísérletet, hogy a művésznek a színek pszichológiáján alapuló és a különféle nézőpontokból más-más képet mutató, erős optikai hatással operáló műveinek jellegzetes képi világát lefordítsák a divat nyelvére.

Kérlek, jellemezzétek röviden az aktuális kollekciót 5-6 érzékletes jelzővel! Saját határainkat feszegettük a tónusok, a minták és az anyagok terén. Innovatív, lázadó, hol férfias, hol pedig nőies darabok láttak napvilágot. Melyik look a kedvencetek a nyári kollekcióból?
Nagyon kedveljük a narancs zakóruhát, amelynek anyaga pamutvászon karakterű, izgalmas vállkivágással. Ezenkívül szeretjük az egyedülálló szövési technikával készült kékes tónusú kabátsziluetteket, továbbá a mintegy tízféle anyag találkozásából megszületett különleges textúrájú fémes/narancsos felsőruházatot.

Mit tartotok a szezon kulcsdarabjának, az idei nyári must-have-nek?
Az erős, vibráló színek mennek idén, kiemelkedő ebből a narancs, amely fontos trendszín ebben az évben. A sokfókuszú, jelentőségteljes, „kommunikatív” öltözékekre, feliratos pólókra, izgalmas szabásvonalú ruhákra esküszünk. Fontos az utcai viselet is, amelyet a sikkes, elegáns és laza sportos darabok egyidejű jelenléte jellemez.

WEB
Kapható: City Life Store by My Day Collection, The Velvet Chemistry, Treasure Budapest

6/6

NUBU

A kollekciót Füzesi Heierli Zsuzsa képzőművész kerámiái inspirálták. Az anyaghasználata – a gyűrt, vasalt voál és puplin, illetve a gumival húzott orkán és a perforált bőr – a lyukacsos szerkezetű, organikus, gyűrt formájú kerámiák felületeit idézi. A kollekció másik fő motívumát a levél- és sziromformák adják, amelyek friss mályva, púder és taupe színekbe ültetve, illetve a szabásvonalakban egyaránt megjelennek. A kollekciót meghatározó, a vállat szabadon hagyó, a könnyed sziluetteket combközépig nyújtó hosszanti vonalak adják. A kiegészítők márkára jellemzően szorosan kapcsolódnak a ruhákhoz.