Eltelt egy kis idő azóta, hogy utoljára könyvajánlót írtunk nektek, pedig sorra születnek az érdekesebbnél érdekesebb könyvek a városról. Alábbi összeállításunkban éppúgy szerepel történelmi tanulmánygyűjtemény, mint színes építészeti kalauz és a város közlekedésének múltját feltáró munka. Olvassátok őket!

1/5

Budapest Art Deco

Egyelőre csak angol nyelven elérhető, de egy Budapest-rajongónak így is az erősen ajánlott könyvek közé tartozik Kovács Dániel új könyve, amelyben a szerző az időnként nehezen besorolható, elsősorban dekoratív célzattal létrejött, utólagosan definiált art deco építészet több mint ötven budapesti emlékét járja körül. A korábban megjelent kiváló, egyébként általunk is bemutatott szecessziós kalauzt jegyző szerző egy korábbi cikkében – és így ebben a kötetben is – abból indul ki, hogy a fogalmat kiterjesztve, némileg szabadabban lehet és kell értelmezni, hiszen az irányzat jellemzői ritkán jelennek meg tisztán, gyakran keverednek más korszakok, stílusok elemeivel, ezért is nehezen azonosíthatóak. A Gulyás Attila fotóival illusztrált kötet formátumánál fogva akár hasznos „útikönyv” is lehet. A szövegeket és képeket túraajánlatok egészítik ki, így az egyes útvonalak bejárása akár egy budapesti számára is jó hétvégi program lehet.

Kovács Dániel–Gulyás Attila: Budapest Art Deco. Andron Könyv, Budapest, 2015. (angol nyelvű kiadás) 3200 Ft
A könyvet megveheted itt.

2/5

Ybl-épületsorsok

A két évszázada született Ybl Miklós a pesti belváros, azon belül is a Kálvin tér és a Pollack Mihály tér környékének egyik legnagyobb hatású átalakítója, aki romantikus és neoreneszánsz stílusú magánházak és középületek egész sorát tervezte. Épületeinek sorsa igen vegyes: van, amelyiket szépen rekonstruálták (ilyen például a Festetics-palota és a Degenfeld-Schomburg-palota), van, amelyik rosszabb állapotban, de még áll (mint Unger Henrik bérháza), néhány pedig eltűnt a pesti városképből (például a Nemzeti Lovarda). A levéltári forrásokkal alátámasztott és szépen illusztrált könyv tanulmányai nemcsak az egyes épületeket, hanem a mintegy négy évtizedet átkaroló időszak gazdaság- és társadalomtörténeti viszonyait is igyekeznek röviden bemutatni.

Hidvégi Violetta, Marótzy Katalin (szerk.): Ybl-épületsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig. Budapest, Budapest Főváros Levéltára, 2014. 3900 Ft
A könyvet megveheted itt.

3/5

Az öröklött város

Szívós Erika tanulmánykötetének részei a főváros fejlődésének, rendezésének és életének különböző aspektusokból megvilágított kérdéseit járják körül. A mind a témákat, mind a módszereket tekintve igen változatos kötet éppúgy foglalkozik egy-egy bérház, lakótelep vagy köztér – így például az István tér vagy a Klauzál tér – történetével, mint összetettebb kérdésekkel, így a mesék, a legendák szerepével vagy éppen Jókai Mór, Stróbl Alajos vagy László Fülöp életének budapesti helyszíneivel. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanító kutató a kötet bemutatóján elmondta, hogy az oktatás számos esetben új ötletekhez, impulzusokhoz segítette hozzá, nem egyszer a hallgatók problémafelvetéseiből indult ki egy új gondolat.

Szívós Erika: Az öröklött város. Városi tér, kultúra és emlékezet a 19–21. században. Budapest Főváros Levéltára, 2014. 1900 Ft
A könyvet megveheted itt.

4/5

Közlekedik a székesfőváros

A korábbi, hasonló tematikájú kötet után a jelenlegi kötet az előzményeket, Budapest közlekedésének 1914 és 1949 közötti időszakát mutatja be. A színes, olvasmányos, de mégis forrásértékű dokumentumokat bemutató kötet egyaránt részletesen bemutatja a kor közlekedési viszonyait, legnépszerűbb járműtípusait és társadalomtörténeti vonatkozásait. A korabeli fotókkal, karikatúrákkal, plakátokkal, jegyekkel, újságcikkekkel, levéltári anyagokkal gazdagon illusztrált könyv a BKV-fanatikusok egyik alapdarabja lehet.

Legát Tibor, Zsigmond Gábor: Közlekedik a székesfőváros. Budapest, Libri Könyvkiadó, 2014. 5990 Ft
A könyvet megveheted itt.

5/5

Groupama Aréna

A Ferencvárosi Torna Clubnak és a válogatottnak is otthont adó épület hosszú évtizedek óta az első új stadion a városban. A közelmúltban megjelent reprezentatív kiadvány a régi stadion bontása után következő alig több mint egy év történetét mutatja be, amely időszak alatt felépült az ország és egyben Európa egyik legmodernebb stadionja. A könyv elején megismerhetjük a klub történetét, az illusztrációk segítségével követhetjük a régi aréna bontását, majd a – technikai részleteket is megismerve – képet kapunk az építkezés szépségeiről és nehézségeiről. Az átlátható terekkel rendelkező, fenntartható és „okos” arénában 100%-ban újrahasznosították a régi stadion szerkezeteit, a meleg vízről napkollektorok gondoskodnak, az esővizet begyűjtik és a gyepet különleges rendszerrel világítják. Minderről és még sok más érdekességről kaphatunk információkat a kötetből.

Groupama Aréna. Budapest, Market Építő Zrt., 2015. 9990 Ft
A könyvet megveheted itt.