„Karácsonyt csinálunk, karácsonyt csinálunk, ez remek!” - éneklik Halloween Town lakói a rémisztően csodás Karácsonyi lidércnyomás című filmben. Ezzel mi sem tudunk vitatkozni, hiszen tényleg ez az év legjobb része! Karácsonyi vásárok, forralt bor, sült gesztenye… na de mi van még ezen kívül? Mi mást tartogatnak a közelgő hideg napok? Budapesten a téli időszakban is rengeteg a látni-, tenni- és ennivaló: gőzölgő gyógyvizes fürdők, A diótörő, jégkorizás, különleges karácsonyi villamos, és ez még csak a jéghegy csúcsa. Most a többit is megmutatjuk…

1/11

Kürtőskalács

Ki ne ismerné a kürtőskalácsot, ezt a jellegzetes, kémény alakú édességet? A feltekert tésztára cukrot szórnak, és miután egy külön erre a célra szolgáló sütőben megsütik, beleforgatják mindenféle finomságba a csokitól kezdve a dió- és kókuszreszeléken át a fahéjig. Az összes budapesti téli vásár kürtőskalácstól illatozik, hiszen ez a magyarok nagy kedvence. Egy tuti tipp: barátokkal együtt fogyasztva még finomabb.

2/11

Forralt bor

Ha nem idén karácsonykor iszol először alkoholt, akkor valószínűleg hallottál már a tél legnépszerűbb meleg italáról, a forralt borról. A skandinávok glöggnek, a németek Glühweinnak nevezik, karakterét a vörösbor és a fűszerek adják. A fahéj, a kardamom, a narancs vagy citrom és a szerecsendió alap, de az ízesítés mindig változik, és minél többet kísérletezel, annál valószínűbb, hogy megtalálod a neked legjobban ízlő arányokat. Minden karácsonyi vásár elengedhetetlen tartozéka. Ha inkább alkoholmentes itallal melegítenéd fel magad, válassz a Budapesten kapható rengetegféle forró csoki közül:

3/11

Jégkorcsolyázás

Nézzünk szembe a tényekkel: nehéz annál romantikusabb randit összehozni, mint hogy korizni viszed szíved választottját, különösen ha te vagy a magyar Adelina Sotnikova. Az se baj, ha (f)elbuksz, a lényeg, hogy együtt vagytok, közösen próbáltok nem elvágódni, karácsonyi dalokat hallgattok, és nevettek egymáson meg a többieken, akik a túlélésért küzdenek vagy épp profi korcsolyabemutatót tartanak. Testmozgásnak sem utolsó, úgyhogy irány a Városligeti Műjégpálya vagy bármelyik másik budapesti koripálya.

4/11

A karácsony villamosa

Néhány vonal villamosait már-már hagyományszerűen minden karácsonykor fehér és kék ünnepi égősorral díszítik fel. A karácsonyi villamosok rendszerint december elejétől január végéig közlekednek, és jó hír, hogy nem kell plusz költségekbe vernünk magunkat ehhez a Mikulás szánjával vetekedő utazáshoz. Általában a 2 és a 2A villamosok kapnak ünnepi, körülbelül 30 000 égőből álló kivilágítást - nem nehéz őket felismerni, hiszen valósággal szikráznak a sötétben!

5/11

Sült gesztenye

A legtöbben valószínűleg ezt tartják a legtipikusabb karácsonyi csemegének. Várd meg, amíg eléggé kihűl, hántsd le a kemény héjat, és már élvezheted is a puha, ízletes gesztenyét. Szerintünk nincs karácsony enélkül.

6/11

A diótörő

A Magyar Állami Operaház, amely a Magyar Nemzeti Balettnak is otthont ad, decemberben többször is színpadra viszi hagyományos karácsonyi klasszikusát, A diótörőt. Kihagyhatatlan, nemcsak komoly balettrajongóknak, hanem azoknak is, akiknek örök kedvence a legeslegkarácsonyibb táncos mese. Ha látni akarod Csajkovszkij zenéjére Vaszilij Vainonen elbűvölő koreográfiáját, ne habozz - szinte alig lehet már jegyet kapni.

7/11

Karácsonyi vásárok

Tagadhatatlan, hogy a karácsony nem csak a szeretetről és megbocsátásról szól. Ez az az időszak is, amikor fejetlen csirke módjára rohangálsz, hogy last minute beszerezd a hiányzó ajándékokat, és amikor azon stresszelsz, mit vegyél a szeretteidnek. A karácsonyi vásárokban forralt bort szürcsölve töltődhetsz fel, és még szuper ajándékokat is találhatsz, például kerámiákat, különleges játékokat, mézeket, helyi és kézműves termékeket. Találkozóhelynek sem utolsók, ráadásul finom falatokat is beszerezhetsz. Ajánljuk a budapesti karácsonyi vásárt a Vörösmarty téren, a Szent István-bazilika előtti ünnepi vásárt és a WAMP különleges karácsonyi design- és gasztrovásárát.

8/11

Szánkózás

Unod már a forralt bort, Michael Bublét és a karácsonyi vásárokat? Mit szólsz egy kis szánkózáshoz? Az adrenalinlöket tuti felmelegít, nem számít, ha esik a hó és még nulla fok sincs... Budapesten a Normafa a legjobb szánkózó hely, nem messze a főváros legmagasabb hegyének, a János-hegynek a csúcsától. Élvezd a száguldást! Nem mellesleg hóemberépítéshez és hógolyócsatához is ez a helyszín az egyik legjobb választás.

9/11

Téli fürdőzés

Egy forró vizes fürdő mindig remekül hangzik - ha a hőmérséklet fagypont alá süllyed, akkor pedig egyenesen ellenállhatatlan a lehetőség. Ha eleged van a karácsonyi őrületből, vagy egyszerűen csak megfagysz, térj be valamelyik budapesti gyógyfürdőbe, és felejts el minden kellemetlenséget. Ha a hideget és a meleget egyszerre akarod élvezni, ugorj be a Széchenyi Fürdő valamelyik kültéri medencéjébe: gőzölgő víz és hulló hó, elég szuper párosítás, nem? Az sem utolsó szempont, hogy jót tesz az egészségednek, ráadásul a legtöbb fürdőben olyan extra szolgáltatások is vannak, mint a szauna.

10/11

Orgonakoncertek és éjféli misék

A Szent István-bazilikában orgonakoncerteket és éjféli miséket is tartanak - nehezen találhatnál ezeknél emlékezetesebb és romantikusabb téli programot Budapesten. A gazdagon díszített Bazilika hétfőn, csütörtökön és pénteken orgonajátéktól hangos - a jegyfoglalás erősen ajánlott, mert a telt ház általában már napokkal az előadások előtt garantált. A varázslatos akusztikának köszönhetően egy hangról sem fogsz lemaradni, miközben több száz éves csodaországban érezheted magad. Ugyanezt az élményt nyújtja a hagyományos karácsonyi éjféli mise is, amely rengeteg látogatót vonz vallási hovatartozástól függetlenül, úgyhogy térj be nyugodtan. Sok magyar családban hagyomány, hogy együtt mennek a karácsonyi éjféli misére. Ha tartasz tőle, hogy nem lesz helyed a Bazilikában, válaszd a Mátyás-templomot - ugyanolyan gyönyörű, de kevésbé zsúfolt. Öltözz fel rendesen, mert meleged egyik helyen sem lesz.

11/11

Karácsonyi fények az Andrássy úton

Karácsonykor nemcsak villamosok, de egész utcák borulnak fénybe! Este sétálj végig a fényárban úszó Andrássy úton, és képzeld magad a Tűzszekerek színészeinek a helyébe - egészen egyedülálló élményben lesz részed. A taxisofőr Travis Bickle-je szerint „éjszaka minden állat előbújik”, de Budapesten az éjszaka a varázslat ideje - főleg ha a fagyöngy alatt találod magad!

Ha többet szeretnél tudni a téli időszak programjairól, nézd meg részletes programnaptárunkat, ebben mindent megtalálsz, amiről Budapesten tudni érdemes.