Ha mondani kéne egy olyan utcai ételt, ami az elmúlt 15-20 évben folyamatosan jelen volt Budapest utcáin, az bizony nem lenne más, mint a gyros. Mindenkinek megvannak a legendás kérdések: hagyma, csípős mehet bele? Nos, mi most bemutatunk néhány olyan helyet, ahol ennél azért többre is képesek, valamint néhány olyat, ahol tuti azt kapjuk, amit várunk, se többet, se kevesebbet.

1/7

Gyradiko Taverna - Óbuda

A Gyradiko 1999-ben nyílt meg, egy teljes mértékben a főváros vérkeringéséből kieső helyszínen, a harmadik kerületben, Békásmegyer határában. Nagyon rövid idő alatt népszerű lett a környéken elképesztően autentikus gyrosaival és egyéb görög ételeivel. Köszönhető volt ez a tulaj elkötelezettségének is, aki nem engedett a minőségből, és az egyes alapanyagokat a mai napig Görögországból hozatja. A hely favorizáltságát mi sem mutatja jobban, hogy immár három helyen is jelen vannak a városban, a korábban említett mellett a XIII. kerületben, valamint a Flórián térnél is kérhetünk a híres gyrosból. Ez pitában kínálva 730 forintba kerül, a hagyományoknak megfelelően sertéshúsból készül, kerül bele tzatziki, hagyma, és hasábburgonya is. Ha ránk hallgattok, mindezt amúgy tálon kéritek (1290 forintért), mert ez olyan ízorgiát nyújt, hogy garantáltan emlegetni fogjátok még egy darabig.

Ha a Gyradikot vesszük az elsőnek, akkor a Kyros volt a második, aki berobbant a városba, mint az 'egyik legjobb gyros' cím büszke nyertese. Ők végig a XIII. kerületben lakoztak, és noha volt időközben egy költözésük, néhány éve ugyanúgy már fix helyen vannak, és adják a görög hagyományoknak egészen jól megfelelő gyrost az embereknek. A pita itt sem az, amit megszoktunk, hanem egy sokkal jobb, finomabb verzióját kapjuk, csakúgy, mint a húsnak, és a belevalóknak sincs miért szégyenkezniük (645 forint pitában és 1145 forint tálban). Ha szeretnénk, ehetünk más, tradicionális görög ételeket is, mint például a rostlapon sült feta sajt, vagy éppen a bifteki.

Amikor kicsit beljebb mozdulunk a város szíve felé, akkor sem kell kétségbe esnünk, ha valami autentikusra vágyunk, mert újfent egy egészen valószínűtlen helyen, a hatodik kerület mélyén találunk rá a következő díjnyertes versenyzőre. A gyroshús itt is autentikus, jelen esetben csirkecombból készül, és persze titkos recept alapján, a pita úgyszintén Görögországból jön, ami nem a zsebes, hanem a félbehajtós fajta, és így jön bele a hús, meg a sült krumpli. Ezt követi a háromfajta 'szósz', tehát van benne sajtkrém (más néven tirokafteri), tzatziki, valamint egy sárgarépa saláta, melyet ha először jársz ott, simán meg is kóstoltatnak veled, és ezek annyira jók, hogy mi ismerünk olyan embert, aki letagadta, hogy már volt ott, csak azért, hogy kapjon még egy kóstolót. A gyros itt 750 forint, tál formátumban pedig 1490 forintba kerül.

4/7

Leonidas Gyros

Úgy látszik, a szuper gyrososok valamiért vonzódnak a külvároshoz, így történt ez a jelen esetben is. És bár a Leonidas nincs annyira kint, azért mégis egy jófajta utazásra kell magunkat rávennünk, ha a belvárosba érkeznénk. A jó hír az, hogy mindenképp érdemes lehet ezt a túrát megtenni, hiszen itt is autentikus görög az ételválaszték, sőt, ha hozzátesszük, hogy a Kerkyra egyik tulajdonosának a nagybátyjáé a hely, mindent el is mondtunk róla. Mint az előző esetekben, a pita itt sem a kibelezős fajta, a répasaláta és a tzatziki alap, a hús pedig nem meglepő módon ugyancsak csirke. A pitás verzió 700 forintba kerül, tálban pedig mindezért 1500 forintot kell fizetnünk.