Miután írtunk utcanevekről, a Vígszínház kalandos történetéről, átépítendő Andrássy úti palotáról, most a vécéajtókon kibontakozó nemes versengésről mutatunk néhány képet. A budapesti vécéajtókon sokáig nem tartották szükségesnek a képes ábrázolást – elég volt kiírni: Hölgyek, Urak. A turizmus megnövekedése aztán elhozta a piktogramokat. Van, hol már nincs is betű, csak kép. Az ezredforduló utáni budapesti designforradalom aztán e téren is beizzította a tervezőket. Alább egy csokorra való érdekes képecskét mutatunk. Vajon eltaláljátok-e, hol vannak? (A helyek megnevezését lásd a cikk végén.)

1/2

-

Mint két régi érme, úgy néz ki ez a két ábra. Nem véletlenül. Egy nagy múzeumban láthatjuk őket. A harmadik legrégebbi ilyen épület, a 20. század elejéről. Sokkal régebbinek akar látszani, a vécéábráiban is.

Mint anyagából is látható, ezek szabad térre szánt ábrázolások. Évente csak egy hétig tart ez az esemény, de nagyon híres. Az ábrák is változnak néha.

Ez a pesti hely az ezredforduló után nyílt, és hamar nagyon népszerű lett. Aki egy kicsit is járatos a magyar fotótörténetben, tudja, hogy a vizes képet Escher Károly készítette: címe „Bankigazgató úszik”. A másik kép mi lehet?

Ez a szép piktogram egy nagyon nagy beruházás része – nemrég írtunk róla részletesen. Külföldi grafikusok tervezték. Tehetséges emberek.

Ez az étterem nemrég új, nagyobb helyre költözött, akkor megújult a design is. Mire nem képes néhány vonal. A férfi „tűkön ül”, amíg a hölgy visszatér hozzá. A mellékhelyiségből jövet a távolban megáll: kell nekem ez az ember örökre?

E vicces feliratok egy nagyon drága és elegáns budai étteremben találhatók, krétával vannak felírva, szándékos esetlenséggel. Az is felmerült bennem, hogy néha cserélgetik őket. De az nem lehet, hiszen a berendezés nem azonos…

Egy minimalista megoldás, 2012-ből. Annyit segítünk, hogy a mennyezetre a pesti metró térképe került, a 4-es vonal szaggatott vonallal. A kétnyelvű mennyezeti feliratban kis angol nyelvhelyességi hiba. Ebből már könnyű kitalálni, hol van, nem?

Ez megint csak Budán van. Egy nagy régi kávéházat két részre bontva nyitottak meg újra. Itt csábította el Déry Tibor Karinthy Frigyes feleségét, Böhm Arankát, a szépséges, nehéz természetű orvosnőt. Vagy inkább csak hagyta magát.

Ez egy óbudai étterem első emeletén található, dúsan dekorált műintézmény. Egy régi épület átépítése, a neve New Yorkból jött, oda bevándorlók vitték a nevet.

Ez a kis hely Pesten van, a Duna-parton. A belsőépítész dróton ülő madarakat rajzolt a falra, a szendvicsek nagy írókról vannak elnevezve: Dante, Tolsztoj és társaik szerepelnek az étlapon. Újabban kellemes terasza is van.

Ez a vécé attól olyan különleges, hogy a volt tulajdonos, egy nagy világjáró gyűjtötte a táblácskákat. (Sohasem lopta, mindig vásárolta őket.) Tudtátok, hogy „férfiak” maláj nyelven annyi, mint laki-laki? A többes szám abban nyelvben kettőzéssel jön létre. Én is csak innét tudom.

Ez a hely Pest belvárosában van, neve kettős jelentésű. Rajta keresztül lehet felmenni az egyik legnépszerűbb tetőbárba. (Annak is kettős jelentésű a neve…)

Ezek az ábrázolások egy középületben vannak – az ilyen helyeken általában nincs is nyilvános vécé. Az meg nagyon ritka, hogy száznál is több lépcsőfok vezet fel (vagy le!) hozzájuk. Az épület alig több mint száz éves. De sokkal idősebbnek akar kinézni.

Ez a több emeletes, masszív épület Budán van a Széll Kálmán tér közelében. Régebben iskola volt, ma másra használják, a vécé az átépítés során nyerte el a küllemét.

Ez a pesti épület a régi és az új ötvözete, nagyon mutatós, de még csak nagyon kevesen kereshették fel. Egy egyetem közelében épült, sok probléma volt vele.

A régies ajtó mögött hipermodern terek. A kabinok között már nincsenek deszkafalak, melyekre firkálni lehetett. 1982-ben például egyszer ez volt kiírva (egyebek mellett): „Viva Brüggen!