Számos különböző típusú busz közlekedik BKV színekben Budapesten; az 18 év átlagéletkorú járművek legtöbbje kicsit romos, kicsit büdös, vannak köztük viszont felújított, csak kicsit használt, illetve egészen kultúráltnak számító példányok is. A szedett-vedett járműpark nem a közlekedési vállalat hangulatingadozásainak köszönhető, sokkal inkább okolható az üres bankszámla, némi kapkodás és pár furcsa tender. Megnéztük, milyen típusú buszok döcögnek a városban, és mit kell tudnunk róluk.

1/12

Ikarus 260

Nem túl szakmai ilyet mondani, de egy laikusnak mindenképpen ez a legalapabb (és a legrondább) busz, ahol az egész elkezdődik. A 11 méter hosszú jármű lomhán indul, hangos, néha durranások kíséretében fekete füstöt lövell a levegőbe viszont fordulékony és megbízható; egyes példányai már 25 éve szállítják az utasokat, és még mindig nagyjából 380 darab van belőlük a városban. A 80-as évek közepéig még harmonikaajtóval készültek, majd később a mostaniak jöttek divatba, amik (állítólag) megkönnyítették a fel- és leszállást. A BKV utoljára 1992-ben szerzett be ilyeneket (bár 2002-ig gyártották őket), majd ezt követően már csak Ikarus 415-ösök érkeztek. 2013 februárjában került múzeumba a legrégebbi BKV busz, ami pont egy ilyen 260-as volt, és 33 évet szolgált. Azért szeretjük, mert a szívünkhöz nőttek, de nem sajnáljuk, hogy egyre több robban le, illetve megy nyugdíjba.

2/12

Ikarus 263

Ez a 260-as hosszított (12m hosszú) változata, amely főleg exportra készült. A mai napig is van belőlük Oroszországban. Mivel főleg eladásra gyártották őket a 80-as évek elejétől, ezért csak nehéz időkben vett át belőlük párat a közlekedési vállalat, így összesen 5 darabból áll a jelenlegi állomány. Ideális esetben körülbelül 100-110 ember érezheti magát jól rajtuk. Szeretjük őket, mert tágasak és masszívak, viszont hangosak, lassúak és nehézkesek.

3/12

Ikarus 280

Az alap 260-as csuklós változata ez, amelynek különleges tulajdonsága a jó kanyarodó képesség és a terhelhetőség. Első szériáját a 70-es évek óta gyártják, a legrégebbiek még ennél a típusnál is harmonika ajtósok voltak, és talán még ma is lehet elvétve látni közülük egyet-kettőt. A BKV tulajdonában közel 300 darab van belőlük, tehát fontos részei a városi közlekedésének. Csúcsidőben közel 150 fő összepréselésére is képesek, és 11 m2 padlófelülettel rendelkeznek, tehát igazi monstrumnak mondhatók. Közlekedik belőlük többek közt 7-es, gyors 7-es és 30-as színekben is néhány. Szeretjük őket, mert nagyok, és nehéz lenne elképzelni nélkülük a tömegközlekedést, viszont koszosak, túl meredekek a lépcsők, és általában be vannak szorulva az ablakok.

4/12

Ikarus 415

A 260-as továbbfejlesztéseként született meg ez a típus, szintén elővárosi célra. A kocka arcú jármű hivatalosan 97 embert tud szállítani, amiből 26 hely ülő alkalmatosság. 1987-88-ban érkezett belőlük az első 30 darab, de ezek még sok átalakításon mentek át. Második körben 1992-1994 között rendelt még belőlük a BKV az Ikarustól, így jelenleg nagyjából 160 darab közlekedik belőlük a városban. 1999-2000-ben 50-et felújítottak közülük, ezek ma már az elektronikus utastájékoztatóval vannak felszerelve. A további gyártás az Ikarus 412 alacsonypadlós buszok miatt állt le. Szeretjük, mert nem olyan csúnya, mint a korábbi buszok, de rossz, hogy jóval kisebb bennük a hely, és mintha kevesebb lenne a kapszkodó is.

5/12

Ikarus 435

A majdnem 18 méter hosszú járművek a belvárosi közlekedés fontos részei, 60 ülőhelyre és nagyjából 110 állóra vannak kalibrálva, bár csúcsforgalomban szinte mindent kibírnak. A 435-ös első szériáját 1985-ben mutatták be, de nálunk csak a második szériások közlekednek 1994-es évjárattal. Jelenleg a BKV színeiben körülbelül 170 darab közlekedik ebből a fajtából szerte a városban, köztük a 7-es és 173-as és a 31-es vonalán is. Szeretjük, mert néhány belőlük gyönyörű helyeken jár, nem szeretjük viszont, hogy gyakran elhanyagoltak és túlzsúfoltak a forgalmas csomópontokon való áthaladás miatt, valamint a légkondival is gyakran baj van.

6/12

Ikarus 405

A város legszimpatikusabb, legkisebb termetű, és talán a legjobb környékein közlekedő járata a 405-ös, amit legtöbben például “Várbuszként” ismernek. Első körben 1995-ben 90 darab érkezett belőle a fővárosba, de a sok műszaki hiba és két komoly baleset miatt azóta is folyamatos felújításon és átalakításon mennek keresztül. Szeretjük őket, mert hangulatosak és aranyosak, de sajnos csak ritkán lehet rajtuk ülőhelyet találni, és a kanyarokban nagyon kell kapaszkodni.

7/12

Ikarus 412

Hogy hogyan tesztelik le, hogy egy adott busz mennyi utast tud szállítani rejtély, de állítólag ez a már alacsonypadlós külvárosokra tervezett típus pont 101 emberrel bír el kényelmesen úgy, hogy 24 normál és 4 lehajtható üléssel rendelkezik. Budapesten 114 darab ilyen busz közlekedik, melyeket 1999-2001-ig folyamatosan vásárolt a főváros. Ilyen jár például a 35-ös és a 16-os vonalán. Szeretjük, mert kultúrált, könnyű rá felszállni, és szokott működni az utastájékoztató rendszer is, viszont nem szeretjük, hogy nem lehet kinézni rendesen a hátsó ablakon.

8/12

Volvo 7700 és 7700A

Az egyik legkorszerűbb busz Budapesten a Volvo 7700A (szóló változata a 7700), amelyet Európa szerte sok helyen használnak, például Franciaországban is. A 18 méter hosszú buszok közel 170 utast képesek egyszerre szállítani, akik modern utastájékoztató rendszer segítségével tájékozódhatnak. Ezeket a járműveket beszerzéskor annyira megszerette a BKV, hogy női névvel látta el a 2004-2006 között vásárolt 150 darabot. Ennek részben az is volt a célja, hogy elvegye a firkászok kedvét a rongálástól, de ez nem nagyon sikerült. Egy ideig botrányok kereszttüzében álltak, egyrész a légkondik hiánya miatt, másrészt mert sokan úgy vélték, hogy ez a technológia nem a kátyúkkal borított budapesti utakra való. A hibákat a későbbi 2006-os körben érkezett darabokon már gyárilag javították, sőt, néhányuk GPS-t is kapott. Szeretjük őket, mert szépek, modernek, könnyű rájuk felszállni és a hellyel sincs nagy gond, viszont nagyon nem szeretjük a vandálbiztosnak kikiáltott kőkemény üléseket, és nyomógombra nyíló ajtók előtti tanácstalan sorbanállást.

9/12

Van Hool AG300 és A300

A holland gyártmányú szóló Van Hool A300-at és csuklós AG300-at a BKV a 2009-es használtbusz-tender során gyűjtötte be Brüsszelből. 30 darab érkezett belőle akkor. Csuklós változatban a 173-as, a 23-as és a 151-es vonalán is mentek, de például a is szoktak közlekedni. Szeretjük őket, mert tágasak és modernek, de szeretnénk, ha több lenne belőlük.

10/12

Volvo-Aabenraa 8500

A BKV nemrég kitalálta, hogy egységesíti a buszok színét, mivel formára, évjáratra és minőségre amúgy is kaotikusnak mondható a felhozatal, és a 2012 augusztusában forgalomba állított új Volvokon tesztelte a babakék fényezést. Ez olyan “jól” sikerült, hogy az elején sokan fel sem mertek rá szállni. Ilyen buszokat láthatunk egyébként a 179-es, 187-es és a 8-as vonalán. Szeretjük, mert a szemsanyargatás ellenére modernek és kényelmesek, de idegesítő, hogy elöl alacsonypadlósak, a hátsó ajtónál viszont hegyet kell mászni.

11/12

Mercedes Citaro

Igazán régen volt már olyan, hogy új buszokat vásárolt a BKV. Idén végre láthatunk belőlük párat, hiszen májustól fokozatosan forgalomba áll a Mercedes Citaro család 150 új tagja Budapesten, ezáltal pedig a legrosszabb állapotban lévő buszokat végre lehetőség lesz leselejtezni. A forgalmasabb helyeken, például a belvárosban és Észak-Buda vonalain állnak majd csatasorba. Ilyen típusú buszok egyébként már 2012-ben elkezdtek közlekedni, de ezek még használtan vásárolt példányok voltak. Szeretjük, mert jól néznek ki, de kíváncsiak vagyunk, hogyan érzik majd magukat Budapesten.

12/12

Ikarus Agora

Ez a busz nem azért kerül a lista végére, mert új, hanem mert összesen egyetlen darab van belőle a városban régebben az 54-55-ös, manapság pedig a 66-os vonalon, tehát olyan, mintha nem is létezne. Az Ikarus-szal már köszönőviszonyban sem lévő jármű alacsonypadlós, 120 férőhelyes és 18 méter hosszú. A márkanevet csak azért kapta, hogy eladhatóbb legyen Budapesten. Nem sikerült. Nem tudjuk, hogy mit szeretünk benne, mert még nem utaztunk vele soha.