Bár elsőre bizony mosolyfakasztó, valójában igen fontos kérdéskör az illemhelység milyensége. Gondoljunk bele, egy impozáns darab hogy feldobja a hangulatunkat, biztosítja a trendérzékeny Instagram fotókat, a nyugodt újságolvasást online vagy offline. Egy hely, ahol senki sem lát, felszabadulhat az ember, és ahol szabadon becsücsöríthetnek az éjszaka (erre fogékony) leányai. Úti kalauz a legszebb illemhelységekhez a fővárosban.

1/8

Spíler

Mindjárt itt a Spíler. Tavaly nyáron nyitottak impozáns retro-trendi-favágós enteriőrrel, ahol bár könnyű elveszni a részletekben, az alagsorban rejtőzködő mosdó az igazi izgalom. Egy középre berakott zománckád a kézmosó, romos díszlettel körítve, amihez meleg szórt fény és folyékony szappan jár. A mosdó egyéb tartozékai funkcionálisak, a kádas rész mellett viszont kiváló helyszín nagy okfejtésekre: jobb itt beszélgetni mint fent egy asztalnál. Apropó, asztal. Akinek meghoztuk a kedvét, a kád mellett balra eső részen van egy kis hangulatos darab:

2/8

Mika Tivadar Mulató és Kert (Bezárt)

A Mikának van a legravaszabb wc-je. A tükörnél ugyanis egy kis sávban az ellenkező nem számára szabad az átkukucskálás. Míg a lányok rendszeresen elfelejtenek balra pillantani, a fiúk annál inkább érdeklődnek a sminkelő, kézmosó hölgyek után, ez pedig visszatérően egy hitchcocki megijedéshez és szemceruza leejtéshez vezet, a túloldalon pedig ahogy kell, egy fojtott kacajhoz, így tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy a Mika Tivadar mosdója egyben abszurd ismerkedős terep is, az összepillantás után már lehet is egymásra mosolyogva a folyosón találkozni és együtt felmenni a lépcsőn.

3/8

trafiq

A női mosdó éjfekete, szép fehér számokkal és betűkkel, a férfi ennek inverze: fehér alapon fekete mondatok díszitik. Míg a férfiak bemennek és kijönnek, a női mosdó ennél szociálisabb. Chanel paletták repkednek a levegőben, éjszaka pedig sok-sok fotó készül a népszerű fotómegosztó közösség rendszerébe, az Instagramra. A két toiletért Kiss Miklós dizájner-grafikus felel, ő az, aki a hely arculatát is jegyzi.

Trafiq (bezárt)
Cím: 1051 Budapest, Hercegprímás utca 18.

4/8

Spoon Café & Lounge

A legturistásabb, a legpazarabb. A hírhedt kilátás miatt sokan vacsoráznak itt, és a közelmúltban meg is választották meg a világ legszebb WC-jének. A férfi mosdó érdekessége, hogy a piszoárok a Budai Várral szemben vannak, így itt igazán bele lehet feledkezni az élménybe. A női toilet kilátása hasonló, a nőknek azonban be kell érniük a kézmosás közbeni szemlélődéssel. Felgyorsult világban élünk, nincs is jobb mint összekötni a kellemest a hasznossal: városnézés és Duna-fényképek készítése flickr/tumblr-csatornánkra vacsora utáni illemhelylátogatáskor. Hát nem?

5/8

Borkonyha

A Borkonyha mosdója az a hely, ahol legszívesebben meg is vacsoráztunk volna, így nem csoda, ha egy kicsit többet időz el itt az ember. Nem ördőngős, csak szép, nagyon szép. A Theycom stúdió által megtervezett helységet régmúlt időket idéző tapéta borítja és fémes anyagok egészítik ki mint a króm vagy az arany. Budoár!

6/8

Csendes

Végre egy mosdó, ami nem undergroundnak akar látszani, hanem az. Az évek során lett ilyen közösségi alapon: mindenki hozzátett egy kicsit, aki akart. Így az immáron Nemruciból nyíló mosdóban van Brigi-Dorisz egy szívecskében, sok-sok matrica és rajz, antikolt tükörkeret, rendeltetésszerű WC és ilyen-olyan szín. Barátságos és nem akar túlmutatni önmagán. A WC amit, mindenki ismer.

7/8

Brody House

A Bródy Sándor utcában található Brody House-ban stílusosan kialakított szállásokat lehet bérelni, amikhez így stílusosan tartozik egy-egy mosdó is. A butik hotel típusú szobák helységei közül viszont a legtöbbet látogatottat, a recepción találhatót vettük szemügyre. Itt több nyelven okosodhatunk a bekészített könyvek segítségével, pezsgős üveg mozog az ajtóval együtt nehezékként, és az egész minimalistán eklektikus, amennyiben lehet ilyenről beszélni. A Brody House-ban bizonyára.

8/8

Futottak még

Az Ötkert WC-i is elég karakának, itt azonban külön tulajdonosi engedélyt kell kérni ennek megörökítésére, így ezt most kölcsönöztük.