Budapest titkait kutatva idén elhatároztuk, hogy elkerüljük a legnépesebb karácsonyi vásárokat, és nem látogatjuk meg azokat a helyszíneket, ahol kék a karácsonyfa és ötnél több ember áll előttünk a sorban valamely kommersz ajándékkal a kezében. Ismervén a főváros rejtett kis zugait és kincsesbányáit összegyűjtöttük Nektek azokat a boltokat és ínyenc helyszíneket, ahol valóban élvezetes lehet az ünnep előtti időtöltés, no meg az ajándékok közötti bogarászás.

1/12

Pedicab

Kalandvágyó utunk elején rögtön kőbe véstük, hogy ezennel lemondunk az emberszagú, tömött tömegközlekedési eszközökről, és sokkal inkább pedálhintóval fogunk siklani Budapest utcáin, csakhogy stílusosak és praktikusak is legyünk. A Pedicab egyenesen New Yorkból, egészen pontosan a Main Streetről varázsolta ide az utcai háromkerekűeket, azaz a riksát. Túravezetőnk, Alex igazi mesebeli figuraként kerülte ki a dugókat, így az ügyes tekergéseknek köszönhetően percek alatt elértük kedvenc boltjainkat. A városnéző túrákat is lebonyolító Pedicab azonban taxiként is működik, így nyugodtan ugorjunk fel rá, amikor kedvünk tartja, hiszen akár 500 Ft-ért eljuthatunk a közeli utcák valamelyikébe.

2/12

Massolit könyvesbolt

Vásárló túránkat a Nagy Diófa utcában kezdjük, ahol egy réz cégér jelzi a „Massolit Könyvesboltot”. A hatalmas pálmafák között megbújó hely igazi kincsesbánya lehet a könyvek szerelmeseinek, hiszen politikai-, történelmi- és irodalmi témájú gyűjteményük lenyűgöző, arról nem is beszélve, hogy Pallai Zoltán barista a város egyik legjobb szezonális eszpresszóját is itt méri, miután tudjuk, hogy „így is lehet gondolkodni a kávéról'. Az olvasgatás mellett pedig bedobhatunk egy spenótos quiche-t, vagy egy saját recept alapján készült répatortát.

3/12

Chefparade Főzőiskola

A reggeli íze még a szánkban, máris tovább ennénk magunkat a városban, így elkanyarodunk Gombóc Artúr lehetséges Mekkájába, a Sas utcai Chefparade Csoki és Sütiműhelybe. A Páva utca és Bécsi út mellett itt tartják ugyanis a város „legbrutálisabb” csokikurzusait. Marcipán bonbon, macaron, bódult trüffel, mézeskalács? Ezek elkészítését bizony mind megtanulhatod a műhelyben valamely csokikészítő tanfolyam keretében, vagy a kényelmesebbek akár meg is vásárolhatják őket a kakaóillatú boltban. Mindenféleképpen tedd próbára magad, és készíts karácsonyra magadnak roppanós csoki bonbont, vagy hozz el egy ismerőst, és tapicskoljatok az olvadó csokimasszában!

4/12

Cadeau Csokoládé Cukrászda

Az édességvonalon tovább haladva meg sem álltunk a Veres Pálné utcában található Cadeau Csokoládé Cukrászdáig. A betérő vendégek finom forró csokival és egyedi kézzel készült bonbon különlegességekkel édesgethetik magukat. Ha a környéken jártok, mindenképp toppanjatok be, akár egy szem bonbon, akár egy szép díszdobozos szelekció erejéig.

Cadeau Csokoládé Cukrászda
WEB
Facebook

5/12

Lila Füge

Apropó sütés-főzés, az idei karácsonyi könyvdömping egyik kedves darabja számunkra a „Lila Füge”, azaz Havas Dóra gasztroblogger legújabb irománya, amelyben ráérős reggelikre, délutáni falatozásra és váratlan vendégségre invitál minket recepjteivel, amik valóban teljesíthetőnek tűnnek, s nem kell a legelvadultabb hozzávalókat beszerezni hozzá. A Bookline polcain keresd a lilaságot!

6/12

Kertem

Tovább indulva utunkon kezdünk fázni, és megállapítjuk, hogy jó lenne egy kis nyár, és szeretnénk egy szál trikóban hűsölni a Kertemben a Városliget zöldjében, és esténként kertmozizni. Szerencsére nem csak mi vágyunk a Kertemre a hidegben is, így a Dohány utcába be is nézünk a kulthely téli megfelelőjébe a „Téli Kertembe”. Vetítések, bulik, és meleg várja azokat, akik számolják vissza a napokat a tavaszi nyitásig.

7/12

M Étterem

No de nincs idő a búslakodásra, inkább ebédre vágyunk, és igazi felfedezőként nekiindulunk a Kertész utca legjobb gasztro rejtekhelyének, az M Étteremnek. Az „M” minden nap más étlappal kényezteti vendégeit, hiszen a reggeli piacról gyűjtik be a legfrissebb alapanyagokat. A külföldiek körében igen népszerű étterem azonban senkit se riasszon el, hiszen bár megérdemli a „fine-dining” minősítést, mégsem borsos áron kínálja ételeit. A lelazult hangulat teljes mértékben mellőzi a feszülést, kiváló borkínálattal és papírterítővel várnak hétköznap vacsorával, de hétvégén ebéddel is.

8/12

Plakátbolt

Következő állomásunknak a Galamb utcai Plakátboltot választjuk, amely a filmplakátok mellett többek között a legkülönlegesebb propaganda, vagy éppen kereskedelmi darabokat sorakoztatja fel. A nemcsak gyűjtőknek érdekes helyszín kizárólag eredeti példányokat mutat be, így a magyar tehetséges alkotók grafikáira testközelben is rácsodálkozhatsz. A hely valódi pikantériáját azonban a tulajdonos szakértelme és „plakátszerelme” adja meg, így távozásod után biztosan úgy érzed majd, ide még egyszer vissza kell térned legalább egy „Gyilkos bolygó” filmplakátért.

Budapest Poster Gallery
WEB

9/12

Vörösmarty tér

Riksánkra visszapattanva ezek után meg sem állunk a Vörösmarty téri karácsonyi vásárig, ahol Róth Anikó vár minket saját standjánál legeredetibb naplóival, képeslapjaival, füzeteivel és könyvjelzőivel. A meseillusztrátorként is ténykedő hölgy munkáit is inspirálta a karácsony, így ajándékötletnek, vagy magáncélra szerintünk kiváló választás lehet. A mi kedvencünk ez a piros kis napló!

10/12

Pirítós

Miután felfedeztük a város téli érdekességeit, meg sem állunk a Pirítósig. A Kazinczy utca legújabb versenyzője marzen, brokat sörökkel kényeztet minket, no meg a chilis, meggyes és füstös búza ízű folyékony kenyérrel. Az otthonos, meleg belső tér miatt a Pirítós rögtön egyik kedvenc téli helyünkké avanzsált, arról nem is beszélve, hogy kiváló tapasokat kóstolhatunk az elmaradhatatlan toast kenyereken, no meg felüti fejét a másik nagy favorit is: a rakott hermelin.

Cím: 1075 Budapest, Kazinczy utca 52/c
Facebook

11/12

Veli Bej

A nap végéhez közeledve, riksánkat lefékezve elbúcsúzunk örökké mosolygós sofőrünktől és csak egyre tudunk gondolni: a Veli Bej Fürdő termál kényeztetésére. A budai oldalon fellelhető fürdőt még kevesen ismerik a városban, így szerencsére kényelmesen pihenhetünk szaunáiban, gőzkabinjában, vagy a gyógyvizes medencéjében anélkül, hogy bárki is zavarna kikapcsolódásunkban.

12/12

Amennyiben irigykednétek felfedező túránkra,

kérlek ne tegyétek, sokkal inkább játszatok a különleges helyszínek felajánlásaiért! Amennyiben megírjátok nekünk a cikk alatt kommentben, hogy melyik hely volt a kedvencetek, nyerhettek

 • riksa túrát
 • főzőtanfolyamot
 • vacsorákat
 • söröket
 • plakátokat
 • csokikat
 • könyvet
 • könyvutalványt
 • naplót
  és számtalan más meglepit!

  Sorsolás december 16-án, pénteken!