Közeleg a VOLT fesztivál, mindenki Sopronra pörög. Ezúttal szeretnénk néhány tanácsot adni azoknak, akik ebben a négy napban a koncerteken és a bulin kívül szívesen felfedeznék a környéket. Sopron és a Fertő-tó régiója ugyanis bőven kínál programot és érdekességeket az évnek ebben a szakában minden korosztály számára. Kösd le a sátradat, és vedd nyakadba a vidéket! 10 tipp Sopron-témára tőlünk, Nektek!

1/1

-

1. Belvárosi barangolás
Mielőtt elhagynánk a várost, járjuk végig Sopron elbűvölő barokk belvárosát. A Várkerületen belül a gyalogosoké a főszerep, a minden évben egyre szépülő utcácskákat és tereket kb. 1 óra alatt végigjárhatjuk. Ne hagyjuk ki az Orsolyák terét, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központot, a Szent György templom gyönyörű barokk hajóját, az elvarázsolt Új utca és Kolostor utca sikátorait és végül a főteret a Tűztoronnyal, Városházával és a gótikus Kecske templommal.

2. Dömötöri Cukrászda
Megkockáztatjuk, hogy az ország legjobb fagylaltozója a soproni Széchenyi téren álló Dömötöri Cukrászda. A belépőn először zavartság lesz úrrá, amikor megpillantja a három zsúfolásig tömött fagylaltpultot, szinte lehetetlen választani. Karamellás füge, epervelős étcsokoládé, málnás-ribizlis túrókrém hogy csak néhányat említsünk a páratlan felhozatalból… Jól töltsd meg a tölcséredet és ülj ki a napra a Széchenyi téri parkban, vagy a Petőfi Színház előtti zenélő szökőkúthoz!

3. Papa Joe’s Steak House
Mielőtt megcéloznánk a Dömötöri cukit, nem árt megtölteni a gyomrunkat. A Várkerület egyik legjobb étterme a Papa Joe’s Steak House. Ahogy a neve is mutatja, itt bizony a steaket kell mindenképp kipróbálnunk (annál is inkább mert a többi ételük viszonylag feledhető). A vérestől a jól átsültig, a báránytól a marháig nagyon széles a paletta. Öblítsük le egy nagy korsó sörrel, így biztos nem leszünk éhesek már estig, viszont pesti árakra készüljünk!

4. Gyógygödör
Ha igazi magyaros ételekre vágytok, és nem riadtok vissza egy pinceborozó atmoszférájától, akkor irány a Gyógygödör! Térerő nincs, az előtérben játékgépek, néhány részeges fazon, pinceszag és a kellemesen putris környezet minden tartozéka, viszont ha találtok szabad asztalt, akkor nem mindennapi élményben lesz részetek. A halászlé kondér méretű tányérban érkezik, a pacal és a szalontüdő olyan, ahogy 200 éve a pásztorok csinálták, a vörösboros marhapörkölt pedig sosem fogy el a tányérról, olyan nagy. Áraik nagyon barátiak, igazi fesztiválozós hely.

5. Barlangszínház
Ha egyik este nem találnánk nekünk tetsző programot a line-upban, akkor irány Fertőrákos! A régi kőfejtőben az 1960-as évektől rendszeresen tartanak színházi előadásokat. Igazi kuriózum ez a színpadi művészeteket kedvelő közönség számára. A barlang rejtélyes atmoszférája, kiváló akusztikája és hatalmas befogadóképessége rövid idő alatt népszerűvé tette. Rendszeresek az opera és táncelőadások, az Ünnepi Hetek keretében pedig zenés, operett és színházi előadások egész sora várja a látogatókat.

6. Biciklitúra Fedrődre és a Fertő tó körül Ha véget ért a fesztivál ne akarjunk a legnagyobb forgalomban hazamenni, ha időnk engedi, töltsünk még el 1-2 napot a Fertő-Hanság Nemzeti Park elbűvölő tájain. Az egész tó körül jól kiépített bicikli utak futnak mind a magyar, mind az osztrák oldalon. A déli part elbűvölő falvai, mint Ferőrákos vagy Hegykő elvarázsolják a látogatót, Fertőd rohamosan fejlődő városa pedig már igazi turistaparadicsom. Az osztrák oldalra ha áttévedünk, ezernyi lehetőségünk van az időtöltésre Mörbischben, Rustban és a többi kedves kisvárosban.

7. Fertőrákosi cölöpházak Ha csobbanni akartok a tóban, akkor vegyétek célba a cölöpházakat a Fertő-tó partján. Az ország nyugati csücskében igazi bungalós hangulat vár a tóra épült házikókban, kellemes kis panzió, étterem, terasz kényezteti a nádasba merészkedőket. A hangulat zseniális, egy naplemente egy üveg borral pedig igazán egyedi élmény.

8. Ráspi Maradjunk még Fertőrákoson! A soproni borvidék leghíresebb borásza, Ráspi tárt kapukkal vár minket. Egy átalakított parasztházban Nyugat-Magyarország legjobb étterme bújik meg, ahol a szezonális étlapról eredeti, organikus hozzávalókból készült finomságokat kóstolhatunk, amíg fér belénk (vagy bírja a pénztárcánk). A borospincében a legjobb kékfrankosokat és limitált szériás borokat is kóstolhatunk. ne tervezzünk autóba ülni utána, mert különben csak fél-élménnyel távozunk!

9. Borkóstolók
Az oldalunkon megtalálhatjátok a leghíresebb borászatok elérhetőségeit a soproni borvidékről. A Ráspi mellett mindenképp érdemes ellátogatni a Weninger, a Pfneiszl és a Luka pincészetekbe, meleg szívvel ajánljuk őket. Ha előre egyeztettek időpontot, biztosan tudnak fogadni!

10. Balfi gyógyvíz
A fertő-tavi kerékpárút egyik kiinduló állomása Balf, ami gyógyvizéről híres. A „büdös víz” már több száz éve vonzza a látogatókat, a gyógyfürdő komplexumot 2004-ben újították fel, 2009-ben pedig ivókút is létesült a településen, így bárki ingyen olthatja szomját a gyógyerejű vízzel. Ha a sátrazásban elgémberedtek a lábaitok, vagy csak a sok koncerten ugrálás viselt meg benneteket, csobbanjatok a termálban és töltődjetek fel a hazaút előtt!